Çözüm süreci kapsamında kanaat önderleri ve STK Temsilcileriyle görüşmek için Kars’a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Ak Parti’nin Mart Ayı Genişletilmiş Divan Toplantısında yaptığı konuşmada 4’üncü Yargı Paketi hakkında açıklamalarda bulundu.
Mart Ayı Genişletilmiş Divan Toplantısında ilk olarak konuşma yapan Ak Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaparak, Başbakan Yardımcısı’nın Kars’a gelişi noktasındaki katılımının önemine dikkat çekti.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın kürsüye çıkması Ak Parti Divan Toplantısı katılımcıları tarafından büyük bir coşkuyla karşılanırken, Atalay ise katıldığı toplantıda Türkiye’nin dünü, bugünü ve yarını hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin AK Parti hükümeti öncesinde uluslar arası alanda işkencede en çok adı geçen ülke olduğuna değinen Başbakan Yardımcısı, “Biz hükümet olduğumuzda Türkiye Uluslar Arası alanda işkencelerle anılıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde aleyhinde işkence davası en çok açılan ülke Türkiye’ydi. Türkiye vatandaşımız gidip oralarda hak arıyordu. Çünkü işkence vardı. Bizler 12 Eylül Dönemi’nde işkencelerden nasiplenmiş kişiler olarak bunu çok iyi biliyoruz ki bu ülkede işkence vardı. Biz insana işkenceyi asla onaylamadık ve ilk yılımızda 2003’te çok ileri bir değişiklik yaptık. İşkence cezalarını mercek altına aldık, cezaları kat kat kat artırdık. Eğer işkence yapan ispatlanıyorsa çok ağır bir ceza uygulanıyordu. Bu cezalar evvelden para cezasına çevrilebiliyordu, asla çevrilemez dedik. Tecil edilebiliyordu, asla tecil edilemez dedik ve tabi bu ceza boyutu bir yandan da polisimize, askerimize asla işkence yapmayacaksınız anlamına geldi. Şimdi de haftaya 4’üncü Yargı Paketi geliyor bu pakette de işkence cezalarının, davalarının zaman aşımına uğramasını da kaldırıyoruz. Bu cezalar artık zaman aşımına da uğramayacak. Böylece ülkemizin tarihinden biz işkenceyi silmiş olduk.” dedi.
Şehir merkezleri, ilçeler ve polis karakollarında kullanılan kameraların işkence suçlarının önüne geçtiğinin ve denetimlerinin sıklıkla yapıldığının altını çizen Beşir Atalay, “Son 2-3 yıl içerisinde polis merkezlerinde 2 tane kötü muamele görüntüsü çıkmıştı, ikisini de o karakollardaki kameralar görüntülemiş ve mahkemede delil olarak kullanılmıştı. Ben içişleri bakanlığım döneminde onu yürüttük bir defa bütün il ve büyük ilçelerimize mobese sistemini getirdiğimiz gibi, bütün karakollara da kamera sistemini getirdik. Her nezarethane ve karakolun her bölgesi her an kayıt altına alınıyor. Nezarethanede asla kimseye kötü muamele yapılamaz. Suç işlediyse sorgularsınız, yargı gereken cezayı verir ama insana sizin işkence etme hakkınız yoktur ve bugün Avrupa mahkemelerinde işkence davası da hamdolsun bitmiştir. Bizim 4500 civarında karakol ve polis merkezi vardır ve hepsine gidip denetlemeleri için müfettiş gönderdik. Bu hususta valilerimize görev verdik yapısı, iç donanımı, polisler, jandarmalar oraya gelen vatandaşa nasıl muamele edecek, ne ikram edecek bunu lafta bırakmadık, hepsini denetledik. Doğru mu, iyi uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu diye ve bugün istisnası yoktur. Eğer sizler de rastlarsanız sizler de bildirin.” şeklinde konuştu.
Devlet Su İşleri (DSİ) Misafirhanesi’ndeki toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra, Kamu Müsteşarı Doc. Dr. Ulvi Saran, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof Dr. Yunus Kılıç, Ak Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Ak Parti Kars Eski Milletvekili Mahmut Esat Güven, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ak Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffe Yağcı ve partililer katıldı.