Azerbaycan UDM Hayeti Karsta

Azerbaycan Uluslararası Diasporası Merkezi (UDM) heyeti 31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırım Günü'nünde Kars'a gelerek, Atatürk ve Haydar Aliyev Anıtı'na çelenk koyup, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov'u ziyaret ettiler.

Azerbaycan Diasporası’ndan 10 kişilik bir heyet 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım gününü Türkiye’deki kardeşleriyle paylaşmak adına Kars’a geldiler. Heyete MHP Kars İl Başkanı Muhsin Ağçay ve MHP Kars Milletvekili Aday Adayı Oktay Aktaş da eşlik ettiler.

Iğdır’da Türk kardeşleriyle buluşan Diaspora Heyeti,  Kars’ta ilk olarak Haydar Aliyev’in Anıtına Çelenk koyarak 31 Mart Soykırımında ölen vatandaşlarını andılar. Daha sonra Kars Valiliği önünde ki Atatürk Anıtına Çelenk koyan Diaspora heyeti, anma törenlerini bugün Koçköy’de devam ettirecek. Arpaçay’ın Koçköy Köyü’nde Mezarı bulunan ve Ermeni örgütlenmelerine karşı savaşmış, Azerbaycan’da Milli Kahraman olarak bilinen Sultan Bey’in mezarı başında anılmasının ardından heyet Kars’taki tartışmalı Heykel önünde bir açıklamada bulunacak.

Kars’ta ki Haydar Aliyev Anıtı ve Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak anma gerçekleştiren Diaspora heyetinin başkanı İsmail Ağayev, Birleşmiş Milletler ve Dünya Devletlerinin Ermenistan’ın soy kırım yaptığını kabul etmelerini istedi. Ağayev şunları konuştu; “Bugün Dünya’da yaşayan Türkler’in soykırım günü, Ermeni örgütleri, Rusların kışkırtmalarıyla binlerce Azerbaycan Türkünü, sadece Türk oldukları için katletmişlerdir. Geçmiş dönemlerde Mustafa kemal Atatürk’ün rehberliği altında topraklarını korumuş olarak bu muhterem şahsı rahmetle yad ediyoruz. Yine Haydar Aliyev, bu tür zulümler halkımıza yaşatılırken, halkımızı bu zulümlerden kurtarmıştır. Allah’ın rahmeti bu iki büyük ve muhterem önderin üstüne olsun. Mekânları cennet olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi. Unutmamalıyız ki Haydar Aliyev’in dediği gibi ‘Biz, iki Devlet Bir Milletiz’ demiştir. Buna karşılık Mustafa Kemal ise, ‘Azerbaycan’ın derdi bizim derdimiz; Kederi, bizim kederimizdir’ demiştir. Bugün Azerbaycan keder içerisindedir. Azerbaycan’ın belli gücü vardır, güçlü ordusu vardır. Azerbaycan’ın halk tarafından seçilmiş olan önderinin dediği gibi eğer anlaşmalı şekilde Ermenistan birleşmeleri Azerbaycan topraklarını işgalden azat etmese, harbin kaçınılmaz olduğunu bildirmişti. Biz bugün BM ve Dünya Devletlerinden talep ediyoruz ki, Karabağ’ı işgalde saklayan Ermenistan hakkında kabul edilmiş 4 tane soykırımı ircaa etsinler” dedi.

Diaspora heyetine eşlik eden MHP eski İl Başkanı Oktay Aktaş ise; “Bugün baktığımızda Ermeni Diasporası, temel fitriatında olan tanıma, toprak, tazminat ve Ağrı Dağı’nı tanıma gibi safsatan bir programla dünya arenasına çıkmıştır. Biz kesinlikle bunu tanımıyoruz. Ağrı Dağı bizim Türkün toprağıdır. Bu topraklar bizim topraklarımızdır. Bu bölgede kesinlikle Ermeni Soykırımı da olmamış, tamamen Türk Soykırımı olmuştur. Biz bugün soykırıma uğramış Türk kardeşlerimizi rahmetle yad ediyoruz” şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN ULUSLARARASI DİASPORASI MERKEZİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ’Nİ  ZİYARET ETTİ

Azerbaycan Uluslararası Diasporası Merkezi (UDM) heyeti, Kafkas Üniversitesi’ni  ziyaret etti.

UMD heyetini KAÜ rektörlük binası önünde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavit Arslan ile Genel Sekreter Yardımcısı Kasım Katırcı karşıladı.

UMD Başkanı İsmail Ağayev, Türkiye ile Azerbaycan'ın iki devlet bir millet olduğuna dikkate çekti.

31 Mart Dünya Azerbaycan Soykırımı münasebetiyle Kars'ta olduklarını belirten Ağayev, "Ermenilerin Türklere karşı yaptıkları birçok soykırım eylemlerinden biridir. Azerbaycan halkına karşı defalarca yapılmış ve uzun yıllardan beri uluslararası düzeyde kendi siyasal-hukuki değerini almamış bu kanlı soykırım tarihimizin açılmamış sayfasıdır" dedi.

KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavit Arslan ise, böyle bir anlamlı günde UMD heyetinin kendilerini ziyaret etmelerinden dolayı memnun olduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Cavit Arslan, UMD Başkanı İsmail Ağayev’e KAÜ hakkında bilgi verdi. "Fazla tarihi tarafına girmek istemiyorum ama bir soykırım ile karşı karşıyayız" diyen Prof. Dr. Arslan, "Bunun içerisinde hak, hukuk, adalet yok. Yaşlı, kadın, çocuk ayrımı yok. Özellikle Rusya'nın ve İngiltere'nin 18 ve 19'uncu yüzyıllardaki desteğiyle ki son yüzyılda buna Fransa ve ABD desteği de dahil oldu, Ermeniler maalesef haksız oldukları halde güçlü polemikler ve uluslararası düzeyde yapmış oldukları politika ile hak etmedikleri bir şekilde bazı ülkelerin parlamentolarından soykırım iddialarını geçirerek güçlü bir pozisyona geldiler" diye konuştu.

KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavit Arslan, "Bu noktada bizler sanırım kendimizi ifade etme noktasında zayıf kaldık. Ama son yıllarda gerek ülke düzeyinde gerek sivil toplum örgütleri düzeyinde yapılmış olan çalışmaları da takdire şayan buluyorum. Bunlara ihtiyacımız var. Biz bir insan öldürmeyi tüm insanlığı öldürmeye eş değer olarak gören bir dinin mensuplarıyız. Bizim için insan hayatı çok kutsaldır. Böyle bir dinin mensubu olarak biz soykırımdan, insan öldürmekten, insanların topraklarını işgal etmekten, komşularımıza zarar vermekten imtina etmişizdir, kaçınmışızdır" şeklinde konuştu.

UMD Başkanı İsmail Ağayev, Rektör Yardımcısı Arslan'a bir tablo hediye etti. İki ülke ilişkilerinin konuşulduğu ziyaret sonrasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavit Arslan, KAÜ bünyesinde kurulan Haydar Aliyev Müzesi'ni konuklara gezdirdi. UMD heyeti daha sonra KAÜ'den ayrıldı.

KAÜ'ye yapılan ziyarete UDM Başkanı İsmail Ağayev, UDM Avrupa Temsilcili Prof. Dr. Azer Kerimov, UDM Rusya Temsilcisi Alemder Nebiyev, UDM İrevan Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Aziz Elekberli, UDM Karabağ Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Nazım Tabdıkoğlu, Rauv Zeyni, Gönül Kerimova katıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov'u Ziyaret

Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Ziyaret - Haydar Aliyev Eğitim Merkezi

Kars Atatürk Anıtı Önü