Bahar bakımı başladı

Arı yetiştiricileri havaların ısınmasının ardından kovanlarda bahar bakımı yapmaya başladılar.

Kış mevsiminin ardından Kars'tan Iğdır'a gelen Barış Karadeniz isimli arıcı, hummalı bir şekilde bahar bakımına başladı. Havaların iyice ısınmasının ardından arıları Kars'taki yaylalara götüreceklerini ifade eden Karadeniz, ağustos ayının ortalarında bal alımına başladıklarını belirtti. Karadeniz, "Havaların ısınmasıyla beraber arıcıların ilk işi olan bahar bakımları başladı. Eskiyen kovanlarımızı yenilerken, tüm kovanlarda dezenfekte çalışmaları da yapıyoruz. Bazı kovanlarda bulunan eksik çerçevelerde bu dönemde tamamlanırken, arıların yiyeceklerini de veriyoruz. Her gün gelip kovanları kontrol ediyoruz. Bu dönemin ardından, mayıs ayının 10 ile 15'i arası arıları Kars'taki yaylalarımıza taşıyoruz. Bu dönemlerde hastalıklara karşı ilaçlama da yapıyoruz" dedi.

Özellikle kış mevsimini rahat geçirmek için Iğdır'a geldiklerini belirten Cemal Mavzer isimli arıcı ise, "Mart ayı ile birlikte çayırlarda otlar, bahçelerde erik, şeftali, kiraz gibi ağaçlar çiçek açmaya başladı. Bugünlerde arıların bakımının iyi yapılması gerekir. Iğdır'da meyve bahçelerinde de çiçeklerin açmasıyla arılardaki canlılık daha da artacaktır" şeklinde konuştu.

'ZİHİNDE KALMANIN SIRRI KARS-IĞDIR ÇİÇEK BALI'

Son günlerde basında yer alan 'Başbakan'ın enerji sırrının kestane balı olduğu ortaya çıktı' haberine de değinen Cemal Mavzer, "Iğdır'da ilkbaharda meyve bahçelerindeki çiçeklerden, daha sonra Kars'taki yaylalardan bin bir çiçekten toplayarak arımızın yaptığı bal, daha sağlık olacağına inanıyoruz. Basında Sayın Başbakanımız Erdoğan'ın 'Zihinde kalmanın sırrı kestane balı olduğu' deniliyor. Fakat bende diyorum ki, kestane balı bir çiçekten toplanıyor. Ama bizim bölgenin balı bin bir çiçekten oluşan bir baldır. Bunun için bizim balımızın kestane balından daha faydalı olacağına inanıyorum. Sağlık için Kars çiçek balını tercih edin diyoruz" diye konuştu.

"SAHTE BALA DİKKAT"

Arıcıların en önemli sorunlarının başında sahte bal olayı geldiğini söyleyen Karadeniz ise, "Çarşı ve pazarlarda sahte balcılar türüyor ve tüketicilerde ucuz bala kanıyor. Böylece insanların bal esanslı şeker ağdalarıyla kandırılıyor. Bal sadece bir besin kaynağı olmanın ötesinde yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılan bir üründür. Bal aynı zamanda her yaştan insan için eşsiz bir besin kaynağıdır. Dünyada yapılan araştırmalarda balın tedavi edici müessir bir madde olduğu kanıtlamıştır. Buna rağmen, Türkiye'de balın gerçek değeri bilinmemektedir ve sadece herhangi bir besin kaynağı olarak gösterilmeye çalışılmaktadır. Bizim balımız soğuk ortamda tereyağı gibi oluyor. Bunu bilmeyen insanlar balın şekerlendiğini sanıyorlar. Halbuki hakiki bal sarımsı bir renk alır. Bunu bilen insanlar genelde bunu tercih ediyor" dedi. Balda kalitenin önemini vurgulayan Karadeniz, tüketicilerin kaliteli bala yönelmesi, ucuz bal satan sahte balcılara kanmaması gerektiğini vurguladı. Karadeniz, "Balda olduğu gibi arı sütü de bin bir derde devadır. Özellikle küçük çocukların gelişiminde tavsiye edilir. Yaşlılar içinde çok faydalıdır" şeklinde konuştu.