Doğu illerinde inceleme ve temaslarda bulunmak üzere bugün yaptığı Ağrı ve Ardahan ziyaretlerinin ardından akşam saatlerinde Kars’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti İl Teşkilatını ziyaretinde sellere karşı alınacak yeni önlemlerle ilgili sorular üzerine, çobanların cep telefonlarına taşkın uyarlarıyla ilgili SMS göndereceklerini söyledi. Bakan Eroğlu ayrıca, “Bin Günde Bin Gölet” projesi kapsamında da Kars ve diğer Doğu illerinde de gölet yapacaklarını, sulama amaçlı da kullanılacak bu göletlerden büyük ve küçükbaş hayvanların yanında yaban hayatının da istifade edeceğini ifade etti.
Bakan Eroğlu’nu Kars AK Parti İl Başkanlığı önünde AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, merkez ilçe, gençlik ve kadın kolları ile partililer karşıladı.
AK Parti hükümetinin ülke genelindeki hizmetlerini anlattıktan sonra gazetecilerin, “Ağrı’dan başlatılmak üzere sel taşkınlarına karşı yeni alınacak önlemlerin detaylandırılması” şeklindeki soruları üzerine Bakan Eroğlu, bu uygulamanın sadece Ağrı’da değil bu bölgede Erzurum, Kars ve Ardahan’da da uygulanacağını ve böyle bir karar aldıklarını müjdeledi.
Bu bölgelerde küresel iklim değişikliği sebebiyle ani yağışlar olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Bu da eğer dağlar çıplak ise hızla akışa geçiyor dereler sel baskınlarına sebep oluyor. Bunun için dedik ki DSİ olarak dereleri ıslah ederken bir de riskli havzalarda erozyon kontrolü çalışması kapsamında ağaçlandırma yapalım dedik. Anmak maalesef bu bölgede orman varlığı az. Ağrı’da, Ardahan’a ve Ağrı’da çok az. Çoğu yer ise ağaç olmadığı için mera yazılmış. Dolayısıyla bu çalışmalar çok çok önemlidir. Biz oturduk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte bir protokol hazırladık. Protokolün ruhu şu; meraları üçe ayıralım dedik. Meralar çok iyi ise vatandaş istifade ediyorsa tabi ki iyi meralar kalacak, mera olarak koruyacağız. Birde mera vasfı çok kötü, vasıfsız mera fakat vatandaş hayvancılık için orayı istiyor, ıslah edilmesini istiyor. Bunun üzerine biz, hem bakanlığımız hem de Tarım Bakanlığı ıslah edeceğiz. Bir diğer husus da; yüksek kesimlerde mera ile alakası olmayan yerler var. Bunları da Valiliklere genelge gönderdik, toprak kurulları vasıtasıyla mera vasfından çıkarılacak ve burası ağaçlandırılacak. Ama ağaçlandırılınca orayı hem ıslah edeceğiz hem de ağaçlar büyüyünce orayı otlatmaya da açacağız. Bu şartla böyle bir çalışma yapıyoruz. Çünkü ağaçlandırılan, yeşillendirilen alanlarda sel baskını süratle azalıyor. Neden? Çünkü yağan yağmurun akışa geçen kısmı yüzdesi dediğimiz teknik tabir var (yüzdesi, akış kat sayısı) dağ çıplaksa yüzde 70-80’i dereye akıyor ama orada bitki örtüsü var ise, yeşillik varsa, ormanlık alan varsa yağışın ancak yüzde 15-20’si akışa geçiyor. Birde süresi uzuyor ve böylece taşkını önlüyor. Yani dereye gelen su miktarı 4’te 1, 5’te 1 nispetine düşüyor.” dedi.
ÇOBANLARIN CEP TELEFONLARINA SMS GÖNDERİLECEK
Uygulama kapsamında çobanların cep telefonlarına SMS gönderileceğini de vurgulayan Bakan Eroğlu, “Taşkınlarda şöyle bir çalışma yapalım dedik; şimdi herkeste cep telefonu var. Çobanlarda da var. Biz şimdi bir uygulama başlatacağız. Bizde biliyorsunuz radarlarımız var, otomatik ölçüm istasyonları kurduk. Kritik, riskli, sele maruz kalabilecek alanların da neresi olduğunu biliyoruz. Önceden uyarıyoruz. Fakat herkese ulaşmıyor. Bunu bir de telefonlarla, mesaj ile, SMS’ler ile ulaştıralım diye örnek bir uygulama başlatacağız.” diye konuştu.
“BİN GÜNDE BİN GÖLET”
Bakan Eroğlu, Bakanlığın “Bin Günde Bin Gölet” projesiyle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:
“Şimdi biz, ‘Bin Günde Bin Gölet’ kapsamında bin günde bin tane gölet yapacağız. Tabi bu göletlerden hem hayvanlar istifade edecek, hem sulama suyunda kullanılacak hem de yaban hayatı varsa hepsi buralardan istifade edebilecek. Bundan asım amacımız budur. Bilhassa uygun olan bütün yamaçların, cazibeli sulanabilecek şekilde hayvanların su ihtiyacını karşılamak hem de bitkilerin en azından, bin iki bin dekar araziyi sulayacak şekilde bir planlamamız var. Bütün Türkiye’de başlattık ve tabi ki Kars’ta da var.”