Başbakanın sözü tarihe geçecek

İnsanlık Anıtı heykelinin sanatçısı Mehmet Aksoy, canlı yayında Bedia Ceylan Güzelce'nin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' olarak nitelendirdiği Kars'taki İnsanlık Anıtı heykelini yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy, HABERTÜRK TV'de canlı yayınlanan Skala programının konuğu oldu. Bedia Ceylan Güzelce'nin sorularını yanıtlayan Aksoy, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Aksoy'un açıklamaları:

"2006 yılında benden bu heykeli yapmamı istediler. Dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu, soykırım anıtlarına karşı bir anıt yaptırmak istiyordu. Beni davet ettiler. Nasıl bir şey yapabilirim diye düşündüm. Savaş kışkırtıcılığı çok inanılmaz boyulara gelmiş durumda. İnsanın insana düşman edilmesini sağlamıştır savaşlar. Benim yaptığım heykelde de kendi kendine düşman edilmiş, ikiye ayrılmış bir insan var. Altta da bir göz var. İnsanlık vicdanını temsil ediyor o göz. Her şeyi bilen, hafızasına saklayan bir gözdür o. Bunun acısını gösteren bir de gözyaşı sembolü vardı. Bu eskiz beğenildi. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçti. Belediye Meclisi'nin de kararı vardır. Anıta başladık. Sözleşme yaptık belediyeyle, hâlâ da geçerli. Bu heykeli ben bir gecede yapmış değilim. iki buçuk sene çalıştık. Sonra aynı kuruldan durdurma kararı geldi. Sonra 'sit alanı değil devam edilebilir' denildi. Kurul çelişen kararlar verdi. Etki altında kalmış bi kurul görüntüsü var. Kararların hangisi geçerli birbirine karıştı. Kültür Bakanlığı sorumluluğuna aldı. Yüksek Kurul'a geldi ama o da belediyeye havale etti. Onlar da yıkılsın kararı verdiler."

'BAŞBAKAN'IN SÖZÜ TARİHE GEÇECEKTİR'

"Yıkım kararında en büyük etken Başbakan oldu. Tarihe geçecek sözler söyledi. Bu işi o tetikledi. 'Bir daha gelişimde görmeyeyim' tavrı takındı.

Sanatseverler ve kamuoyu büyük bir direnç gösterdi. Ben zavallı bir adam değilim. Heykelimin onuruyla yaşıyorum. Onu korumak durumundayım.

Şu an yarım bir heykel üzerinden yapılıyor bu tartışmalar. O da ayrı bir ayıp. Bitmemiş bir şeyin üzerinden ona 'ucube' ya da iyi-kötü demek yanlış. Dünya tarihinde böyle 'ucube' gibi kavramlar yoktur."

'KAFALARDA HEYKEL YASAĞI VAR'

"Belediye bunu yaptırmak istiyordu. Oralar temizlendi. Çok iyi düşüncelerimiz vardı. Oradan kaleye giden yollar yapıldı. Çok güzel bir şey olacaktı ama bitmedi, bitemedi. İşe politika karıştırıldı. Kafalarda bir heykel yasağı var, putlar var. Biz bu yasaklarla uğraşıyoruz. Oy kaygısı var. Bir kitleyi bir yerde tutmaya çalışıyorlar. Ankara'da da benzer şey oldu, oradaki heykel kaldırıldı. Kafalarda tabular var. Onlarla savaşıyoruz. Benim özgürlük alanımı daraltmak istiyorlar. Ankara'da kaldırıldı. Mahkemeye verdim. 11 sene uğraştım. Mahkeme kararıyla yerine dikildi heykel."

'İNSANIN İÇİNDEKİ DUYGUDAN BÜYÜK DEĞİLSİNİZ'

"Yaptığım işler kendi çocuğum gibidir. Ben sanatı, sanatçıyı savunuyorum. Devletin sahip çıkması koruması gerekir ama tersi oluyor. 'Ben anlarım, ben bilirim' havası var. Bu kadar senedir heykel yapıyorum, hala taşın karşısına geçince korkuyorum 'nasıl yapacağım' diye. Bir anda konudan hiç anlamayan biri çıkıp laf söylüyor. Siz, insanın içinde olan duyguya karşı geliyorsunuz ama ondan büyük değilsiniz."

'HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK'

"Pazartesi günü avukatım mahkemeye veriyor ve hukuki süreç başlayacak. Belediye başkanı ile görüşecek avukatım önce. Basın toplantısıyla da açmayacağız bunu. Bu, dünyaya yayılacak bir şeydir ama ben isterim ki Türkiye sınırları içinde çözülsün bu iş."

"Başbakanın söyledikleri kutsalları birbirine çarpıştırmaktır. Bu topraklar nelere şahit olmuş, hepsi o heykelin içinde var. Oradaki mekana derinlik kattı. Bakan göz görüyor, alakası yok Başbakan'ın söyledikleriyle. İnsanların kutsallarını birbirleriyle karşılaştıramazsınız." 

"Açlıkla sanatı birbirine karıştırmayalım, sanat da bir ihtiyaçtır. En bitkin durumda insan türkü söylüyorsa bu ihtiyaçtır. Bunun zengilikle alakası yoktur. Ekmek su kadar değerlidir sanat."

'BU HEYKEL YIKILAMAZ'

"Şu an heykeli nasıl kesip biçeceklerini düşünüyorlar heykelin önünde toplanmış. Basını da almıyorlamış. Enteresan bir yerdeyiz. Bu heykel yıkılamaz, bir daha söylüyorum. Yapım parasından 5 misli para vereceklerdir. Türkiye, dünyaya sanat düşmanı diye rezil olacaktır. Bunun altında kalınır. İnsanlık Anıtı'nı yıkanlar insanlık suçu işleyecektir , yıkılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğim. Ben o heykelin önünde duracağım ve yalnız da olmayacağımı biliyorum. Çok destek var, insanlar bu konuda duyarlı. Mısır'daki Mübarek'e tavsiyede bulunacak insanlar buradaki gerçeği görsünler."