Volkan KARABAĞ
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği için sandık başına gidildi. Genel Kurulda, dokuz kabin ve üç sandık kuruldu. 348 Delegenin oy kullandığı seçimde 182 oy alan Ramiz Erinç Sağkan yeni başkan olurken, Metin Feyzioğlu ise 156 oy aldı. 10 oy ise geçersiz sayıldı.
TBB 36. Olağan Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Kars Barosu Başkanı Av. Fettah Çapkurt, “Hukukun üstünlüğünü, yargının tarafsız ve bağımsızlığını, demokrasi, insan hakları mücadelesini her türlü şartlar ve koşullar altında canı pahasına sürdüren, itaat etmeyen, biat etmeyen aksine karşı çıkan, herhangi bir hiyerarşik üst tanımaya asla idari bürokrasiye, adli bürokrasiye, şu gruba veya bu gruba karşı teslim olmayan mesleğimizin kıymetli mensupları, kıymetli temsilcileri sizleri ayrı ayrı selamlıyorum. Hepimizin bugün şu yada bu gruptan olduğumuz için burada değiliz. 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 76’ncı ve 95’nci maddelerinin bizlere sorumluluk olarak yüklediği; hukukun üstünlüğü, insan haklarını korumak ve savunmak için buradayız. Bugün burada sizlere baktığım zaman silah, çatışma istemiyoruz diyen barışın elçisini görüyorum. Sizlere baktığım da çoklu baro yasasını yırtıp atanları görüyorum. Sizlere baktığım da kadın haklarını – çocuk haklarını – hayvan haklarını – çevre hakkını kısaca tüm özgürlükleri; şartların ne olduğuna bakmaksızın güçlü bir şekilde savunanları görüyorum. Sizlere baktığım da İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmeyiz diyen; çünkü İstanbul Sözleşmesi “cinsel temelli şiddete maruz bırakılan herkesin güvencesidir” diye haykıran haklı, meşru talebinizi görüyorum. Sizlere baktığım da Yasama – Yürütme – Yargı erklerinin demokrasi için, özgürlükler için birbirlerinden ayrılması gerektiğini söyleyen Montesque’yu görüyorum. Sizlere baktığım da birilerinin istediği gibi bölünmüşlüğü, ayrışmayı, kutuplaşmayı, kavgayı değil; birliği, beraberliği, güçlü savunmayı, adalet idesini – eşitlik ve özgürlük değerlerini savunan yürekli, cesur hukukçuları görüyorum.” Dedi.
Çapkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Kars Barosu olarak mesleğimiz için meslektaşlarımız için Türkiye Barolar Birliğinin emek ve çabaları sonucu;
1- Avukatlık hizmetlerinde KDV oranının düşürülmesi
2- Seri muhakeme usulünde avukatla takip edilme zorunluluğunu
3- Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı – Hukuk Fakültelerindeki 190 binlik sıralamanın 100 bine düşürülmesi
4- avukatlık asgari ücret ile CMK ücret tarifesindeki artış oranlarını
5- Temyiz edilecek kararların kapsamının genişletilmesi
Gibi hususlarda otaya konulan iradeyi ve kazanımları önemsediğimizi ancak eksik ve noksan olarak gördüğümüz bazı huşuları da belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.
1- Adliye girişlerinde meslektaşlarımızın yaşadığı kanunsuz – kanuna aykırı uygulamalar konusunda Türkiye Barolar Birliğinin daha fazla etkin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda daha fazla sesinin çıkmasını bekliyoruz. (Aylardır Antalya Adliyesine girişte meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlar ortadadır. Polat Başkan ve Hüseyin Geçilmez Başkanlarımın çabalarını da burada takdirle karşıladığını ifade etmek istiyorum.
2- CMK ücret tarifesinde evet enflasyonun üzerinde bir artış oldu ancak CMK ücret tarifeleri hala verilen emeğe bakıldığında çok çok düşük ücretler olup CMK ücret tarifesinin makul bir seviyeye; en azından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmesi gerekir.
3- Anayasa gereğince, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması konusunda Türkiye Barolar Birliğince daha aktif daha etkin rol ütlenilmesini;
4- Kamu kurumları ve özel kurumlardan bilgi, belge alma ya da yerinde inceleme ilgili kurumlarca keyfi uygulamalarla zorlaştırılmakta ve engellenmektedir. Avukatlık kanunu ve ilgili mevzuatta açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen Tapu – Nüfus müdürlükleri gibi kurumlarca bilgi ve belge talepleri reddedilmekte, fiziken inceleme talepleri ise geri çevrilmektedir. Bu hususta cezai bir yaptırım bir tür engellemelerin önüne geçilebileceğini düşünüyor ve bu hususta yeni seçilecek birlikte yönetimince bu hususta bir çalışmanın yapılmasını;
5- Sosyal Güvenlik Primi ve Ağır Vergi Yükü altında bulunan mesleğimiz açısından gerekli mali desteğin sağlanması açısından bir çalışmanın yapılması; 5 madde halinde sıraladığımız hususları Genel Kurulun ve zamanda yeni seçilecek birlik yönetiminin takdirlerine sunuyoruz.
Sözlerimi; İstanbul Baromuzun kıymetli Başkanı Sayın Mehmet Durakoğlu’nun tarihteki yerini almış cümleleriyle bitirmek istiyorum. Bilinmelidir ki; biz avukatız; yargıyı siyaset eliyle susturup – savunmayı polis eliyle kriminalize ederek kamuoyu desteği sağladığınızı düşünseniz bile susmayacağız biz! Biliriz ki ses veren avukatlardır! Avukatların sesi kesilirse; yurttaşların nefesleri kesilir. Kesmeyiz biz; biz avukatız.”