Başkonsolos ile çok özel...

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ile özel röportaj...

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yeniden bağımsızlığına kavuşmasının 20. yılında, merkezi Kars’ta bulunan Kafkas Haber Ajansı (KHA) Kurucusu ve Genel Müdürü Bedir Altunok’un sorularımızı yanıtladı.

Türkiye Azerbaycan ilişkilerinden, konsolosluk faaliyetlerine, özel hayatından, Kars ile ilgili görüşlerine kadar sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Süleymanov bakın sorularımıza nasıl yanıt verdi :

KHA: SAYIN BAŞKONSOLOS, YAŞINIZ OLDUKÇA GENÇ, SİZİ YAKINDAN TANIYORUZ ; FAKAT OKURLARIMIZIN DA SİZİ TANIMALARINI İSTİYORUZ AYHAN SÜLEYMANOV KİMDİR, HANGİ GÖREVLERDE BULUNMUŞTUR ?

A.SÜLEYMANOV : 1974 yılında Nahçıvan’da dünyaya geldim. 1991 yılında Nahçıvan Hüseyin Cavid Ortaokulu’nu bitirdim. 1996 yılında önce Bakü Sosyal Bilimler ve Politika Fakültesinden daha sonra ise Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Azerbaycan Devlet İdarecilik Akademisi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. 1997 – 2000 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde çalıştım. 2000-2005 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Nahçıvan İdaresi’nin Başkanlığını yaptım. 2005 yılında ise Azerbaycan Cumhuriyetinin İran’ın Tebriz Başkonsolosluğu’na atandım. Beş yıl Tebriz’de başkonsolosluk yaptıktan sonra, 2010 yılı Mayıs ayında Kars’a gelerek Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu görevine başladım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

KHA: SAYIN BAŞKONSOLOS AZERBAYCAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

A.SÜLEYMANOV : Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ; Türkiye ve Azerbaycan bildiğiniz gibi iki kardeş ülke. Bu anlamda hakikaten Azerbaycan ve Türk halkları birbirlerine gönülden bağlı, bir milletin iki devleti. Hep söylüyorum ve söylemekten de bıkmayacağım iki önemli alıntı var. Türk tarihine damgasını vuran iki önemli insanın, iki büyük insanın sözleri var. Birinde ulu önder Atatürk ; “Azerbaycan'ın kederi bizim kederimiz, sevinci bizim sevincimizdir” diyor. Diğerin de ise büyük önder Haydar Aliyev de bu sözü teyit ederek : “Bizler iki devlet, bir milletiz” sözünü vurguluyor. Bu anlamda bizler de Ulu önder Haydar Aliyev ve Atatürk’ün çizdiği yolda, Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin her alanda daha da geliştirilmesi için elimizden geleni eksik etmiyoruz. Bu bizim atalarımıza olan borcumuzdur.

KHA: EKONOMİK İLİŞKİLERDEN DE BAHSEDER MİSİNİZ…

A.SÜLEYMANOV : Evet, ekonomik ilişkiler de bu kardeşliğin yanında bizleri ziyadesiyle memnun edecek bir seviyeye ulaştı. Petrol ve doğal gaz anlaşmaları ve projelerinin dışında bizleri çok ama çok heyecanlandıran ve üzerinde titizlikle çalıştığımız bir proje daha var. Bu projenin adı malumunuz Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu projesidir. Bu proje sadece üç ülkeyi değil, Asya'nın ortasındaki Çin'i bile Londra'ya bağlamaktadır. Bu anlamda sadece insanlar değil, ticari mallar da Orta Asya'dan Avrupa'nın diğer ucuna transfer edilecek, iki farklı coğrafyayı birleştirecektir. Kars’tan hareket eden tren Bakü’de duracaktır ve oradan da dünyanın istediğiniz ülkesine gitmenin ekonomik mal taşımanın bütün kapıları açılacaktır. Kars için bu büyük şanstır. Ticari ilişkilerin kurulması, karşılıklı yatırımların yapılması ve iş istihdamının artırılması için de ayrı bir çabamız var. İlerleyen günlerde bunları da nasip olurda çok kıymetli halkımızla paylaşacağız.

KHA: KARS’TA MUHTEŞEM BİR OKUL YAPTIRIYORSUNUZ, CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV’İN DE KARS’A VE KARSLIYA OLAN SEVGİ VE HEYECANINI DA BİLİYORUZ, KARS’A OKUL YAPTIRMAK NEREDEN AKLINIZA GELDİ?

A.SÜLEYMANOV : Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in Kars sevgisinden önce muhterem babası, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli lideri, büyük önder Haydar Aliyev’in Kars sevgisi, Kars’ta dillere destan olmuştur. Merhum Cumhurbaşkanımıza Kafkas Üniversitesi “Fahri Doktora” unvanı vermiş, Karslılar Haydar Aliyev’i sevgi ve muhabbetle kucaklamıştır. Sağlığında da Kars’ta başkonsolosluğun kurulmasını istemiştir. Cumhuriyetimizin layıklı devamcısı İlham Aliyev de bu aziz hatıraları yaşatmak, Karslılarla gönül bağını koparmamak adına, önce babasının sözünü yerine getirdi ve konsolosluk hizmet binasını açtı. Şimdi de Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in oluru ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi tarafından Kars Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi inşa ediliyor. 22 dönüm arazi üzerinde 32 derslik, yemekhane, yatakhane, konferans salonu, kapalı spor salonu ve sosyal donatıları ile bu güzel okulumuzu da Karslılara hediye edeceğiz.

KHA: SAYIN BAŞKONSOLOS; HER BAYRAMDA KARSLILARA YARDIM YAPIYORSUNUZ, İFTARINIZI KARSLILARIN EVİNDE, ALIŞVERİŞİNİZİ KARSLILARIN MARKETİNDE HATTA GİYİM VE EV EŞYALARINIZI BİLE KARS’TAN ALIYORSUNUZ, KARS SEVGİNİZİN TEMELİNDE NE YATIYOR?

A.SÜLEYMANOV : Öyle bir soru sordunuz ki cevaplaması çok güç. Biz bir kere yardım yapmıyoruz. Bayramlarda ihtiyaç sahibi ailelerimize çeşitli küçük hediyeler dağıtıyoruz. Yurt çocuklarımıza, şehit ve gazi ailelerimize veriyoruz. Muhtarlarımızdan da ihtiyaç sahiplerini belirlemelerini istiyor ve hediyelerini gönderiyoruz. İftar ve yemek davetlerine gelince, Karslıların başımızın üzerinde yeri var, onlar bizi davet ediyor, biz de kırmadan davetlerine icabet ediyoruz. Bu insanlığın ve Müslümanlığın gereğidir. Alışveriş konusuna gelince de ben ekibime söyledim : Biz Kars’ta yaşıyorsak öncelikle Kars halkından alış veriş yapın, dedim ; çünkü bu şehirde yaşayan, hizmet eden, her zorluğunu çeken insanlar onlar. Bu anlamda Kars’ta yaşayıp, Kars’tan alışveriş yapmamak vicdanımıza sığmıyor. Kars sevgimizi sordunuz. Biz bu coğrafyanın bu toprağın insanlarıyız, biz ne Kars’ta ne de Türkiye’nin herhangi bir yerinde kendimizi bir yabancı değil, bir Karslı gibi hissediyoruz.

KHA: DIŞARIDAN BAKILDIĞINDA GÜNLÜK HAYATINIZDA SADE BİR YAŞAM TARZI TERCİH ETTİĞİNİZ SÖYLENEBİLİR. ÖRNEĞİN, SİZİ SIK SIK SOKAKTA EŞİNİZLE, ÇOCUĞUNUZLA VE HATTA ÇOCUK ARABASI SÜRERKEN BİLE GÖRÜYORUZ. GENELDE DİPLOMATLAR BÜYÜK ANAKENTLERDE GÖREV YAPARLAR. BU BAKIMDAN KARS’TA YAŞAMAK NASIL BİR DUYGU?

A.SÜLEYMANOV : Kars ili büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski, aynı zamanda tarihsel-kültürel açıdan derinliğini yansıtan en önemli incilerinden biridir. Ayrıca, Anadolu topraklarının her karışının bizim için Azerbaycan’dan bir farkı yoktur. Bundan daha doğal ne olabilir ki, hep arabayla gezecek değiliz, bizler de insanız, kadirşinas Karslıların arasında yürümek, Atatürk ve Kazımpaşa Caddesi’nde gezmek bana büyük mutluluk veriyor. İşyerlerinden gelen çay davetleri, evlerden sallanan elleri görünce anlatılmaz derecede mutlu oluyorum. İşte Türkiye – Azerbaycan kardeşliği, işte Türkiye - Azerbaycan sevgisi, işte Kars bizim için budur.

KHA: KARSLILAR SİZİ ÇOK ZİYARET EDİYOR. CEP TELEFONU NUMARANIZ DA HEMEN HEMEN HERKESTE VAR, AYHAN SÜLEYMANOV BİR GÜNÜ NASIL GEÇİRİYOR KONSOLOSLUKTA…

A.SÜLEYMANOV : Evet, ziyaretçi sayımız oldukça yüksek, ben Kars’a ilk geldiğim gün Kapım herkese açık olacak demiştim. Dil, din, ırk, görüş ayrımı yapmadan her geleni başımızın üzerinde ağırlıyoruz. Her birine de saygımız var. Bir hususa değinmek istiyorum. Kars, içinde barındırdığı toplumsal-kültürel çeşitliliği ile kardeş Türkiye Cumhuriyeti’ne her açıdan zenginlik katan bir memleket. Tabii, bizler de Başkonsolosluk olarak bu zenginlikten büyük bir memnuniyet duyarak Türk’üne, Lazına, Kürtüne, Çerkezine, Ahıskalısına ve ismini şuan söyleyemediğim tüm toplumsal kesimlere büyük bir sorumluluk ve iyi niyet ilkesiyle hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken ben ve çalışma arkadaşlarım, tarihsel olarak büyük bir hoşgörü özgeçmişine sahip Azerbaycan medeniyetinin layıklı bir temsilcisi olmaya gayret gösteriyoruz. Öte yandan biz Kars’ta kendimizi misafir değil, ev sahibi olarak görüyoruz. Dostluk, kardeşlik ve iyi niyetten başka hiçbir beklentimiz yok. Siz hep sosyal ve kültürel işlerden sorular sordunuz ama biz Kars’ta konsolosluk hizmeti de veriyoruz. Bundan hiç bahsetmediniz. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’na bağlı 17 il var. Konsolosluk hizmetlerimizde de güler yüzü eksik etmiyoruz.

KHA: AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIĞINA KAVUŞMASININ 20. YILINI KUTLUYORSUNUZ. AZERBAYCAN YENİDEN BAĞIMSIZLIĞINI NASIL ELDE ETTİ, NELER DEĞİŞTİ ?

A.SÜLEYMANOV : Dünden bugüne bakıldığında Azerbaycan halkı tarihin her aşamasında özgürlüğü için onurlu mücadeleler vermiş bir halktır. Devlet olarak, ulus olarak biçimlenmesi de tarihsel dönemlerin ana özelliklerine uygun olarak gelişmiştir. Azerbaycan halkı 1918 yılında Müslüman Doğu’da ilk cumhuriyeti kurarak bugün bu başarının haklı gururunu yaşamaktadır. Ancak bu arada bizleri 1918’lerdeki başarıya götüren süreçte Nuru Paşa komutanlığında Kafkas İslam Ordusu’nun özellikle Bakü’nün kurtarılışında oynadığı rol bugün Azerbaycan halkı tarafından büyük bir şükran duygusuyla anılmaktadır. Yetmiş yıllık Sovyet rejiminin çözülüşünün ardından Azerbaycan halkı 18 Ekim 1991 yılında yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. Bu sefer yine kardeş Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. Bağımsızlığın ilk yılları Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşı ve iç siyasal-ekonomik kargaşa nedeniyle sancılı geçmiştir. Lakin 1993 yılında halkın yoğun desteği ve ısrarlı talebiyle Azerbaycan halkının Milli Lideri Haydar Aliyev yönetime gelerek ülke içinde istikrar ve barış ortamını sağlamış, Azerbaycan`ın uluslararası camiada hak ettiği yerde bulunması adına önemli tarihsel adımlar atmıştır. 2003 yılında ebediyete kavuştuktan sonra merhum Milli Liderin layıklı devamcısı İlham Aliyev Azerbaycan devleti ve halkının gelişimi için önemli başarılara imza atmıştır. Şöyle söyleyebilirim, bugün artık Azerbaycan Güney Kafkasya ekonomisinin %80’den fazlasına sahiptir. Bu tablo da haklı olarak Azerbaycan ve onun dostlarında haklı bir gurura neden olmaktadır.

KHA: AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KARS’TA NASIL KUTLANACAK ?

A.SÜLEYMANOV : Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yeniden bağımsızlığına kavuşmasının 20. yılı Kars’ta ve Iğdır’da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 17 Ekim 2011 Pazartesi Günü Kars’ta ve 18 Ekim Salı günü Iğdır’da Nahçıvan Devlet Filarmoni Orkestrası Karslılara ve Iğdırlılara unutulmaz bir gece yaşatacak. En güzel eserlerin çalınacağı gece de Türkiye - Azerbaycan kardeşliği bir kez daha vurgulanacak. Tensip buyururlarsa Sayın Valimiz ve ben kısa bir konuşma yapacağız. Karslılara muhabbetlerimizi bildireceğiz, bizleri yalnız bırakmadıkları için onlara teşekkür edeceğiz. Diğer taraftan ise Azerbaycan Kars Başkonsolosluğumuzda ben ve ekibim tebrikleri kabul edip, misafirlerimizi ağırlayacağız. Bu mutlu günü bütün Karslılarla bir arada, birlik olarak kutlayacağız. Şimdiden telefonlar gelmeye başladı bile. Konser tarihini merak eden, bu coşkuyu, bu heyecanı bizimle birlikte yaşamak isteyen dostlarımız yalnızca Kars’tan değil, Ardahan, Iğdır, Erzurum, Artvin’den de gelmek istiyorlar. Bizim kapımız herkese açık. Bütün Türk dünyası dostlarının, Türkiye Azerbaycan dostlarının başımızın üzerinde yeri var.

KHA: KARSLILARA BİR MESAJINIZ VAR MI ?

A.SÜLEYMANOV : Buradan aracılığınızla sizlere ve bütün Karslı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yeniden bağımsızlığına kavuşmasının 20. yıl arefesinde sizler de bizleri yalnız bırakmadınız ve geldiniz. Son derece keyifli bir röportaj oldu. Göreve başladığım günden itibaren hep yanımızda oldunuz. Bütün Kars halkını en derin sevgi ve muhabbetlerimle kucaklıyor, destek ve ilgilerine tekrar teşekkür ediyor, en derin saygılarımı sunuyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar…