Yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında, Subatan Mahallesi ve Atatürk Mahallesi ile Karadağ Mezarlığı altından geçerek Evliya Camisi önünden Kars Çayı’na dökülen Bayrampaşa Deresinin, artık eski kötü durumları geride kaldı.
DSİ marifetiyle zemini temizlenen ve yıllar boyunca yıkılmış olan duvarları da yeniden yapılan dere, artık çevreye pis kokular yayarak çevre kirliği oluşturmuyor. Çevresinde yaşayan mahalle sakinlerinin Bayrampaşa deresine çöp dökmeyi alışkanlık haline getirmesine karşın, kurak geçen yaz aylarında dereden de su akışı en az seviyede gerçekleşti.
Islah edilmeden önce neredeyse şehrin açık hava çöp gölgesi olan dere boyunca etrafa yayılan pis koku ile birlikte atılan evsel atıklar beraberinde sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyordu. Kanalizasyon atıklarının da akıtıldığı derenin bazı kısımlarında biriken atıklar, irili ufaklı adacıklar oluşturmaya başladı. Bu birikintilerin temizlenmemesi durumumda her geçen gün büyüyerek eski haline dönebileceği de olası risk teşkil ediyor.
Dereye bırakılan kanalizasyon şebekelerinin de belediye tarafından kesilerek kanalizasyon şebekesine tam anlamıyla bağlanması önem arz ederken, çevrede yaşayan mahalle sakinlerinin de artık çöplerini dereye atmamaları gerekiyor. Aynı zamanda belediye yetkililerin de düzenli olarak dere boyunca kontrollerini sürdürmesi ve koruması gerekiyor. Aksi takdirde kanalda biriken sular özellikle karların erimesinin ardından yaz başlarında ve yoğun yağan yağmurlar sonrası Kars Çayına karışmakta. Her geçen gün turizm açısından ivme kazanan Kars’ın turizm merkezi Evliya Camii, 12 Havariler Kilisesinin de bulunduğu Kars Kalesi eteklerinde Kars Çayın karışan derenin temiz akması da bir o kadar önem arz ediyor. Aynı zamanda bu bölgede Kars Çayına karışan Bayrampaşa Deresinin atık suları Kars Barajına da karışıyor. Aynı su bölgede bulunan binlerce hektar alanının sulamasında da kullanıldığı için bu derenin temiz akması dolaylı olarak her kesi ve çevreyi yakından ilgilendiriyor.