Belediyede ampül patladı!

18 sayfalık rapor Kars Belediyesi'nin trilyonluk yolsuzluklarını ortaya çıkardı.

Kars Belediyesi’nde yolsuzluk iddialarının ardı arkası kesilmiyor.

 

Kars Belediye Meclisi'nin hazırladığı Denetim Komisyonu'nun raporu, belediyedeki trilyonluk yolsuzluğu gözler önüne serdi.

 

Başkanlığı'nı AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Kaya'nın yaptığı, AKP'li İsmet Yılmaz, MHP'li Tahsin Güngören ve Yakup Yıldız ile CHP'li Tuncer Daşdemir'den oluşan 5 kişilik Denetim Komisyonu, Kars Belediyesi'nin 2009 yılına ait hesaplarını denetledi. Komisyonun 45 günlük denetim sonucu hazırladığı 18 sayfalık rapor belediyenin trilyonluk yolsuzluklarını ortaya çıkardı.



Gazeteciler için de suç duyurusu


Denetim komisyon raporunun görüşüleceği 1 Nisan tarihindeki Belediye meclisi toplantısına basın mensupları alınmamış ve Gazeteciler Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş hakkında, ‘Görevini kötü kullandığı' gerekçesiyle Cumhuriyet baş savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.


Belediye Başkanı AKP'li Nevzat Bozkuş ile Meclis Üyeleri'ne sunulan raporda, belediyenin Özel Kalem, Basın Yayın, Halkla İlişkiler, Mali Hizmetler, Park ve Bahçeler, Temizlik İşleri, Fen İşleri, Su İşleri ve Ulaşım Hizmetleri müdürlüklerinde yapılan yolsuzlukları tek tek sıraladı.


Komisyon yaptığı denetim sonucunda, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı, malın maliyetinin değerinden çok gösterildiği, ihtiyaçtan fazla mal alımına gidildiği, personelin aktif çalıştırılmadığı, personelden bazılarına fazla mesai yazıldığı tespit edildi.

İşte yolsuzluklardan birkaçı


*17 Haziran 2009 tarihli 142 sayılı Belediye Başkanlığı Olur'uyla 130 adet çöp kovası alındığı görülmüştür. Bu mal alımı ile ilgili yaklaşık maliyet hesap cetveli olmadığı tespit edilmiştir. Bir adet çöp kovası birim fiyatı KDV hariç 80 TL olarak verilmiştir. Toplam olarak 12 bin 272 TL ödenmiştir. Yaptığımız piyasa araştırmasında 1 adet çöp kovası değeri KDV hariç 35 TL'dir. Aradaki 6 bin 903 TL'lik meblağın tahsiline gidilmesi ve ilgililer hakkında yasal işlem yapılması gerekmektedir.


*Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün 2 milyon 136 bin 600 TL'lik ihale yaptığı, doğrudan temin yoluyla 735 bin TL'lik alım yaptığı, 17 Haziran 2009 tarih, 282 sayılı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün Başkanlık Olur'unda Başkan Vekilinin adına düzenlenen bu Olur yazısında imzasının bulunmadığı tespit edilmiştir.


*Fen İşler Müdürlüğü'nün bünyesinde çalıştırılan damperli kiralık kamyonun, aylık 9 bin TL'ye çalıştırılmasının mümkün olduğu ancak yaptığımız incelemelerde damperli kamyonun yaklaşık 13 bin 350 TL'ye çalıştırıldığı ve belediyenin aylık 4 bin 350 TL zarara uğratıldığı tespit edilmiştir. Bu farkın yasal faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilmesi ve haklarında yasal işlem yapılması gerekmektedir. Muhasebe kayıtları incelendiğinde 2 Ekim 2009 tarih ve 6785 yevmiye nolu evraka istinaden bu firma adına halen Karayolları 124.Şube Şefi görevinde bulunan 41736 sayılı sürücü belgesinin sahibi, ödemelerde imzası bulunan ve parayı alan kişinin Servet Güneş olduğu tespit edilmiştir. Servet Güneş'e 46 bin 654 TL para ödendiği görülmüştür. (Güneş, AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır'ın en yakın adamlarından biri olarak biliniyor).

*Fen İşleri Müdürlüğü'nün aldığı malzemelerin KDV dahil yaklaşık 900 bin TL olduğu ancak yetki aşımı söz konusu olduğu için Kamu İhale Kurumu'nda yetki alınmadığı görülmüştür.


*Sendika kararıyla yemek bedelleri maaşlarına yansıtılmasına karşın, işçilerin 1 Haziran ile 28 Aralık tarihleri arasında 5 bin 626 kez yemek yemiş gibi gösterildiği ve toplam 42 bin 541 TL ödendiği tespit edilmiştir.


*Hicaz Pazarı'na (Hac malzemesi satan) 555 TL'lik ödemenin dışında Özel Kalem Müdürlüğü'nün Hacca giden hacılar için yaklaşık olarak 2 bin 500 TL'li fatura ve ödeme evrakına rastlanılmamıştır.


*Sema Teknik firmasının vermiş olduğu tekliflerin toplamı 29 bin TL olmasına karşın muhasebe kayıtlarında 40 bin 653 TL'lik ödeme yapıldığı görülmüştür.


*Bütçesi 97 bin TL olmasına karşın Özel Kalem Müdürlüğü'nün 271 bin TL harcama yaptığı tespit edilmiştir.


*İnternet üzerinden kullanılan SMS hizmet yazılımı olmasına karşın neden 24 bin TL ödenerek yeni bir yazılıma ihtiyaç duyduğu anlaşılamamıştır.


*Belediye Başkanı şehir dışında olduğu halde koruması, şoförü ve Basın Müdürü'ne bir çok kez fazla mesai yazılmıştır.


*Yerel ve ulusal basın temsilcilerine elden verilen 500 TL'nin ödeme belgesine rastlanılmamıştır. (Olay basına yansımış, DHA ve CİHAN muhabirleri verilen parayı reddetmişti).

*Su İşleri Müdürlüğü'nün doğrudan teminle 213 bin TL'lik alım yaptığı, bu alımların hiçbirinde yaklaşık maliyet hesabı yapılmadığı görülmüştür. Malzeme alımlarının ne şekilde sevk edildiği, kime teslim edildiği, giriş ve çıkış fişlerinin bulunmadığı, kullanılan malzemenin dışında kalan stoktaki malzemenin miktarı istenmesine rağmen komisyonumuza gönderilmediği görülmüştür.


*3 Eylül 2009 tarih ve 577 sayılı Başkanlık makamı Olur'uyla bir adet damperli kamyon 7 ay 7 gün boyunca kiralanmış ve her seferinde aynı kişiye ait kamyonun çalıştırıldığı, yakıtı belediyemize ait olmasına karşın maliyetinin 110 bin TL olduğu görülmüştür. Buradaki tekliflerin aynı kalemle doldurulduğuna kanaat getirilmiştir.


Denetim Komisyonu'nun hazırladığı rapor, iki gün süren toplantıların ardından 25 üyelik Belediye Meclisi'nden 17 kabul oyu ile geçti. Raporu hazırlayan AKP'li denetim üyeleri de kendi hazırladıkları rapora kabul oyu verdi. Oylamada 11 üyeden oluşan AKP'li üyelerin tamamı, 2 CHP ile 4 MHP'li üye kabul oyu verdi.