BİM’in hizmet alanı değişti

Bayındırlık ve İskan Müdürü Ömer Bolat, Müdürlük bünyesinde yapı malzemeleri ve yapı denetimi konusunda şubelerin yanında; İmar, İskan ve Kooperatifler şube müdürlüklerinin de oluşturulduğunu söyledi.

 B

olat, “Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerinin (BİM) hizmet ve görev alanı değişti. Özellikle 7269 sayılı Eski Afet Kanunu değiştirildi. Şu anda Acil Afet Durumu Başkanlığı kurulduğunda depremle ilgili bütün çalışmalar Acil Afet Durum Başkanlığı görevi ve ileride Acil Afet Durum Müdürlüklerine devredilmiş olacak. Ancak; Bayındırlık İskan Müdürlükleri olarak Bakanlığımızın yeni stratejik çalışmaları doğrultusunda Müdürlüklerimizde yeni şubeler oluşturdu. Yapı Şube Müdürlüğü, Proje Şube Müdürlüğü mevcuttu. Bunun dışında özellikle yapı malzemeleri ve yapı denetimi konusunda şubeler oluşturuldu. Ayrıca İmar, İskan ve Kooperatifler şube müdürlükleri oluşturuldu.” dedi.

 

Yapı malzemelerindeki şube müdürlüğünün oluşturulmasının temel nedeninin bundan sonra yapılacak yapılarda kullanılan malzemelerin standardını ve kalitesini denetlemek olduğunu belirten Bolat, “Piyasada gözetimi yapmak, daha kaliteli malzeme kullanmak amacıyla kurulan bir şube müdürlüğüdür. Bu konuda müdürlüğümüz bünyesinde bu şube oluşturulmuş ve görevlendirmeleri yapılmıştır. Yapı denetimiyle ilgili yasa da daha önce 19 ve daha sonra 29’a çıkan Türkiye genelinde uygulanan yapı denetim şirketleri tarafından daha güvenilir ve daha kaliteli bina imalatıyla görevlendirilen şirketleri vardı. Bu da 2011 itibariyle Kars ilimizde de geçerli olacaktı. Bizim görevimizde yine Yapı Denetim Şube Müdürlüğü kurularak bu yapı denetim şirketlerini denetlemek olacak. Daha doğrusu denetim görevi üstleneceğiz. Bu da demektir ki; bundan sonra yapılacak binalarda, konutlarda, kurum binalarında daha kaliteli denetim ve daha kaliteli malzeme kullanımı olacak.” diye konuştu.

 

Bundan sonra ki çalışmaların, yapı denetim şirketlerinin denetimiyle yürüyeceğini ifade eden Bolat, şöyle konuştu:

“Yapı Denetim Şirketleri tarafından inşaatların kontrolü devam edecektir. İlimiz batıdaki illere göre çalışılmayan döneme girmiş durumda. Bölgemizde soğuk olması nedeniyle, soğuk hava koşullarında harç ve sulu imalatların yanında tedbirler alınması gerekir. Bunun özellikle inşaat firmaları, özel sektörde yapılan inşaat firmaları soğuk hava koşullarında tedbir almaları gerekir. Çünkü tedbir alınmadan yapılan çalışmalarda ilerde telafisi olmayan bazı ekonomik ve teknik zorluklar meydana getirmektedir. Bunun için soğuk hava koşullarına dikkat etmek ve tedbir almak gerekir. Bunu teknik olarak detaylandırmanın şu anda bir anlamı olmayacak ancak benim söyleyebileceğim özellikle vatandaşlarımıza ve inşaat sektöründeki vatandaşlarımıza soğuk hava koşullarında mutlaka tedbir alınarak çalışılması gerekir. Malzeme kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Bundan sonraki inşaat bünyesinde kullanılan malzemelerin C Belgesi damgası ve G belgesi ve damgasını mutlaka istemeleri gerekiyor. Vatandaşlarımız bu konuya hassasiyetle dikkat ederse kullandıkları malzemelerin standartlara uygun olduğunu görmüş olurlar.” 

 

Bolat, daha sonra şunları söyledi: “Standartlara uygun olarak kullanılan malzemede tabi ki yapı güvenliği açısından çok önemli bir faktördür. İlimizde müdürlük olarak bütün amacımız; Türkiye Cumhuriyet’i sınırları dahil olarak İlimizin vatandaşlarımızın daha güvenilir konutta kalmaları, daha güvenilir binalarda yaşamalarıdır. Bu konuda da müdürlük olarak Bakanlığımızın talimatları ve çok değerli Valimiz Ahmet Kara Bey’in de talimatları doğrultusunda hassasiyetle çalışmalarımızı sürekli devam edeceğiz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada daha hassasiyetle devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızla bu inşaat sektöründe çalışan meslek erbaplarıyla, kurum ve kuruluşlarıyla, belediyelerimizle iş birliği halinde en iyi çalışmayı prensip ederek çalışmaya devam edeceğiz.”