Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri “Karbonmonoksit gazı” zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı, "Çoğunlukla insanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır"
"ÖLÜME NEDEN OLUYOR"
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Karbonmonoksit gazının odun, kömür, mangal kömürü, doğalgaz, tüp gazı, benzin, gaz yağı gibi karbon içeren yakıtların yanması sırasında oluştuğuna dikkat çeken yetkililer, "Karbonmonoksit gazı asıl olarak yanma tam olmadığında oluşur. Renksiz, kokusuz, non-irritan yani gizli zehirdir. Havadan hafif bir gazdır ve bu özelliklerinden dolayı hissedilmesi zordur. Çoğunlukla insanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar. Karbonmonoksit solunduğunda kandaki oksijenin yerini almaktadır. Sonuç olarak kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesi azalmakta, bu organların işlevlerini görememesine sebep olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır. Her yıl binlerce her yaştan insan neyin sebep olduğunun farkına bile varamadan hayatlarını kaybetmektedir" diye konuştu.
“BİR ÇOK ETKİ GÖRÜLÜYOR”
Yetkililer, "Karbonmonoksit zehirlenmelerinde aşırı yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, grip benzeri semptomlar, dikkat bozukluğu, halüsinasyon, görme kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, emosyonel bozukluk, bulantı, kusma, uyuşukluk, uyku hali, inme, bayılma, koma, epileptik nöbetler ve solunum arresti, göğüs ağrısı, çarpıntı, ciltte beneklenme, vişne rengi cilt, hipotansiyon ve kardiyak arrest gibi durumlar karşımıza çıkabilir. Görüldüğü üzere belirtiler çok ayırt edici belirtiler değildir, karıştırılabilir, dikkatli olunması gerekir” şeklinde konuştu.
Haberin devamını okumak için; https://www.gazetekale.com/kirikkale-il-saglik-mudurlugu-uyardi-130220