Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Erzincan Tavuk Kombinası açılışı ve Genç Çiftçi Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım törenine katıldı.
Bakan Çelik burada yaptığı konuşmada, hayvancılık yapan vatandaşlar için 4 aylık buzağıya 750 lira buzağı desteği vereceklerini belirterek, "Düve alırsanız, bir düve alırken üçte birini devlet olarak biz karşılayacağız ve meraları hayvancılık yapan kardeşlerimize tesis edeceğiz. Erzincan'da, 'Ben hayvancılık yapmak istiyorum' diyen bir insan varsa o kadar büyük imkanlar sunuluyor ki burada hayvancılığı yapmamak gibi bir şey düşünmek mümkün değil. Bu büyük imkanları Erzincanlı kardeşlerimin değerlendireceği inancı içerisindeyim. İnşallah hayvancılık Erzincan'dan şaha kalkacak. Ben buna inanıyorum." Şeklinde konuştu.
“181 hanede bir mutluluğa vesile olacağız”
Türkiye'de kanatlı hayvan sayısının 316 milyon olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Piliç eti olarak üretiminde dünyada 10'uncu sıradayız, Avrupa Birliğinde ise üçüncüyüz. Erzincan'da kanatlı hayvan sayısı 450 bin. Çevredeki kümeslere baktığımız zaman 490 bin. Bu rakamlar son derece önemli ve bir yıllığına 6 milyon kesim için sözleşme yapılmış bulunuyor. Bu kadar potansiyelin olduğu bu alanda, böyle güzel bir tesisin, kombinanın Erzincan'a çok yakıştığını ifade etmek istiyorum.” İfadelerine yer verdi.
‘Bir diğer konu ise hibe olarak, hükümet olarak çiftçiliği özendirmek, çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimizin elinden tutmak için hibe programı çerçevesinde genç çiftçi kardeşimiz için 181 projeyi devreye koyarak, 181 hanede bir mutluluğa vesile olacağız.’ Diyen Bakan Çelik, “Erzincan'da büyükbaş olarak 618, küçükbaş olarak da 940 hayvanın ailelere, sahiplerine, çiftçilerimize dağıtım törenini gerçekleştirmiş olacağız. Amacımız, insanların doğdukları yerde doymasını sağlamaktır. Bizim derdimiz, mücadelemiz budur. Peygamber mesleği olan çiftçilik, hayvancılıkla insanlarımızın, gençlerimizin haşır neşir olmalarıdır, bu mesleği devam ettirmeleridir. İşte destek bizden emek sizden, bereket Allah'tan diyor, hayırlı olsun diyorum.” Diye konuştu.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ BASIN AÇIKLAMASI
Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği (2016/26), 1/1/2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 24/06/2016 tarihli 29752 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ kapsamında yapılacak olan 2016 yılı buzağı desteklemesinde, geçmiş yıllardaki buzağı desteklemelerinden farklı olarak, programlı aşılarının tamamlanması, Türkvet ve e-Islah kayıtlarının yapılması şartıyla 2016 doğumlu her buzağı desteklemeden yararlandırılacaktır.
ÖN SOY KÜTÜĞÜ BUZAĞI DESTEĞİ: 350 TL
Desteklemeden yararlanmak için buzağıların;
-2016 yılı içerisinde doğmuş olmalıdır.
-Küpesi takılarak, TÜRKVET ve e-Islah'a kaydedilmiş olmalıdır.
-Doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) canlı olarak kayıtlı olmalıdır.
-Dişi buzağılara programlı aşılarından Şap, LSD (çiçek) ve Brusella aşılarının yapılmış ve TURKVET sistemine kayıt edilmiş olması gerekmektedir.
-Erkek buzağılara programlı aşılarından Şap ve LSD (çiçek) aşılarının yapılmış ve TURKVET sistemine kayıt edilmiş olması gerekmektedir.
-Suni tohumlama yapılmış ise bilgileri e-ıslaha kayıt edilmiş olmalıdır.
-Destekleme ödemeleri buzağıların doğduğu işletme numarası üzerinden yapılacaktır.
-Doğduğu işletmesinde 4 (dört) aydan önce ölen, kesilen veya başka işletmeye gidenler destek alamazlar. TURKVET veya e-Islah sitemlerinden birisinde 4 (dört) aydan önce çıktığı tespit edilenler bu desteklemeden yararlandırılmaz.
-Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılacaktır.
SOY KÜTÜĞÜ BUZAĞI DESTEĞİ: 500 TL
-Ön soy kütüğünde belirtilen şartlara ek olarak;
-Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olunmalıdır.
-Buzağı suni tohumlamadan doğmalıdır.
-Suni tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ülkemizde yapılmış ve suni tohumlama bilgileri e-ıslaha kayıt edilmiş olmalıdır.
-İşletmeler 1 Ekim 2016 tarihine kadar e-ıslah sistemine kayıt edilmiş olmalıdır.
-2016 yılı itibariyle soy kütüğünde üye olarak geçirdiği sürenin en az 2/3 ü kadar bir süreyle işletmesinde süt ölçümü yaptırmış, soy kütüğü ve döl kontrolü çalışmaları ile ilgili talimatlara uymuş olmalıdır.
-Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların spermasından suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 50 TL ödenecektir.
Buzağı Desteklemesi, soy kütüğü işletmelerinde 2017 yılında olmak üzere iki dönemde, önsoykütüğü işletmelerinde ilki 2016 yılında olmak üzere üç dönemde yapılacak askı ve hakediş çalışmalarıyla ödenecektir.
İşletmesi soy kütüğüne kayıtlı yetiştiriciler; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla, önsoykütüğüne kayıtlı olanlar ise; şahsen İl/İlçe Müdürlüklerimize dilekçe ile başvuru yapabileceklerdir.
2016 Yılı buzağı desteklemesi için başvuru dönemleri:
1.Başvuru dönemi: 15 Temmuz 2016 tarihine kadardı. Bu dönemde başvurusu olmayan yetiştiriciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler.
2.Başvuru dönemi: 1 Kasım 2016 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasındadır. İlk iki dönemde de destekleme başvurusu olmayan yetiştiriciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler.
3.Başvuru dönemi: 1 Nisan 2017 – 1 Haziran 2017 tarihleri arasındadır. 1 Haziran 2017 tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmez, destekleme kapsamına alınmaz.
Tebliğe göre "buzağıların zamanında küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılmasından" yetiştiriciler sorumlu olacaktır.
Hayvancılık desteklemeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurabilirler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.