Kuş gözlemi yapılarak öğrencilere Dünya Çevre Günü’nün önemi anlatıldı. Daha sonra öğrenciler ile birlikte yapılan kuş sayımında Angıt ördeğini (Tadorna ferruginea) ilk defa gören öğrencilerin heyecanlandıkları görüldü. Daha sonra 2010 yılında yaptığı başarılı çevre haberlerinden ve çevreye verdiği önemden dolayı Kafkas Haber Ajansı ( KHA ) Genel Müdürü Bedir Altunok’a 2010 yılı yılın çevreci plaketi verildi.
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, “Dünya üzerindeki biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek üzere 2010 yılı Dünya Çevre Günü’nün ana konusu “Birçok Tür, Bir Tek Gezegen, Bir Tek Gelecek” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmak üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.” dedi.
Çoban, Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğunun varsayıldığını da belirterek, “Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse üzerinde yaşadığımız Gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen 17 bin 291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken, sayıları artan birkaç türden biri de insanoğludur. Bu tükenişin sorumlusu insandır. Çeşitli gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar, tahrip edilmekte, balık stokları azalmakta, Dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunların sonucunda da, türler doğal hızlarından 1.000 kat daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Dünya üzerindeki tür çeşitliliği bize gıda, ilaç, giysi, yakıt gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır. Bahçemizdeki böcekten, yol kenarındaki çimene kadar her türlü canlının birbiriyle bağlantısı vardır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2010 Yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı, 2010 Yılı Dünya Çevre Günü’nün ana konusunu “Birçok Tür, Bir Tek Gezegen, Bir Tek Gelecek” olarak belirledi.” diye konuştu.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doçent Dr. Çağan Şekercioğlu da şunları söyledi:
“Ekolojik modellemeyle, iklim değişikliği, küresel ısınma ve doğal alanların yok olması gibi sebeplerden dolayı 2100 yılına kadar kuş türlerinin yüzde 30’undan fazlasının yok olabileceğini hesapladı. Bu da yaklaşık 3000 kuş türü olduğu hatırlattı. Dünya Çevre Günü’nü kutlarken, herkes alması gereken önlemleri düşünmeli. -Bilim adamları, her 24 saatte 150 ile 200 arası türün yok olduğunu tahmin ediyorlar. Geçmişten günümüze türlerin yok olduğu devirler olmuştur, ancak geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yok oluşu günümüzde yaşanmaktadır. İklim değişikliği biyolojik çeşitliliğe karşı en ciddi tehdittir. Sıcaklıklardaki 1,5 ile 2,5 derece arasındaki artış bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30’unun yok olmasına neden olacaktır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı için gerekli olan ilaçlar bitkilerden elde edilmektedir.”