Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanında kabul edilen 12 milyon TL tutarındaki 5 projenin tanıtımını yaptı. Süt ve Süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması projesiyle peynir altı suları ekonomiye kazandırılacak. Bölgede ilk kez uygulanacak projeyle peynir altı sularını kanallara bırakan süt fabrikaları da ceza yamaktan kurtulmuş olacak.
TKDK Kars İl Koordinatörlüğü IPARD 2. Başvuru çağrı döneminde kabullerini gerçekleştirdiği 5 projenin sözleşmelerini imzalayarak dün akşam proje sahipleri ile kutlama yemeğinde bir araya geldi.
Bir restoranda yapılan sözleşme imzalama duyuru törenine Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Azerbaycan Başkonsolos yardımcısı Asiman Aliyev, başvuru sahipleri, TKDK Kars İl Koordinatörlüğü Personeli ve basın mensupları katıldı.
Gecede konuşan Kars Valisi Ahmet Kara devletin her zaman tüm kurumları ile kırsal kalkınmayı desteklediğini ancak TKDK’nın bu alanda ülkeye yeni bir soluk getirdiğini, insanımıza projeli ve AB standartlarında çalışmayı öğreterek bölgenin de kalkınmasına büyük destek sağladığını belirtti. Vali Kara ilklerin her zaman zor olduğunu ve büyük cesaret gerektirdiğini belirterek bu cesareti gösteren başvuru sahipleri ve çalışmaları ile onların sürekli yanlarında olan kurum personeline teşekkür etti.
Vali Ahmet Kara burada yaptığı konuşmada, TKDK ve diğer kalkınma ajanslarının önemine değinerek, “Dünyanın ve Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Kars’ta da proje devri sonuçlarını vermeye başladı. Bütün dünyada bütün insanların mutlu olması ve refah seviyelerinin artması stratejileri öne çıktığından beri hep kırsal kalkınma, kırlarda yaşayan insanların sorunlarını halletme, onları geliştirme, onları daha müreffeh kılma, temiz bir çevre oluşturma, insan kaynaklarının kalitesini artırma, fiziksel alt yapı mekanlarını oluşturma gibi faaliyetlerde hep olmuştur. Bu kırsal kalkınma faaliyetlerinde Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Birliği gibi Uluslararası kuruluşlar olduğu gibi gönüllü kuruluşlar ve çeşitli ülkelerin hükümetleri de yer almışlardır. Türkiye’mizde bu hususlarda önemli derece yer almıştır. Çünkü bizim ülkemizde diğer dünya ülkelerine göre kırlar ile kentler arasında daha fazla fark mevcuttur. Maalesef kırlarımızın alt yapı eksikliği, içilebilir suların kirliliği. Fiziksel mekanlarının iyi olmaması, eğitim düzeyinin düşük olması gibi eksiklikler nedeniyle Türkiye’de kırsal kalkınma çok daha önemlidir. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurulmadan önce de malumunuz olduğu üzere yine belediyeler, vakıflar özellikle SYDV aracılığıyla Valilikler, çeşitli kırsal kalkınma faaliyetlerini ulusal çapta, ülke düzeyinde hükümetin yaptığı gibi bölgesel ve yerel anlamda da SYDV’ler, Belediyeler ve vakıflar aracılığıyla bir takım kırsal kalkınma faaliyetleri yapılmaktaydı. Kaymakamlık dönemizde de gittiğimiz ilçelerde arıcılık, halı-kilim dokumacılığı, hayvancılık gibi çeşitli projeleri hayata geçirmeyi kaymaklığımız için prestij sayardık. Ve bu hususta özellikle ekonomik kalkınmada tuzumuz olsun diye çaba sarf ederdik. Bunların yanında şimdi artık son yıllarda Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) gibi ülke düzeyinde 26 ilde teşkilatlanmış, ve yine özellikle kırsal kalkınmayı öne çıkarmış, tarım ve hayvancılıkla ilgili kırsal turizmi öne çıkarmış ve bununla uğraşan bir kurum olarak SERKA’yı görmekteyiz. Ayrıca Valilikler bünyesinde şu anda bildiğiniz üzere bütün Türkiye’de yerel anlamda proje uygulayan Sosyal Destek Programları (SODES) var. Bunların altyapısını oluşturmak içinde KÖYDES’ler, BELDES’ler var. Dolayısıyla, devletin çeşitli çaplarda, ülke boyutunda bölgesel ve yerel anlamda çeşitli kırsal kalkınma projeleri varlığını sürdürüyor. Ama hiç biri Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kadar gerçekçi, onun kadar güzel, onun kadar bölgeye yakıyan kurum olmamıştır. 2007 yılında kurulmuş ama 2010 yılından bu yana faaliyetini gözlediğim TKDK, ilimizde fevkalade güzel işler yapmakta, güzel projeleri imza atılmasını teminen güzel çalışmalar yapmakta. TKDK çok önceden teşkilatlandı ve uzmanlarını aldı. Sonra gerek yurt içinde gerek yurt dışı akreditasyon meselesini çözdü. Kabul edilebilirliği oldu. Ondan sonra da bugünlere geldik.” dedi.
Vali Kara, “Toplam 12 milyon TL tutarındaki 5 projenin projecileriyle bugün bir aradayız. Ben bu projeci arkadaşlarımıza teşekkürlerimiz sunuyorum. Bizi çok memnun ettiler. Çünkü bunlar ilklerdir. İlkleri yapmak biraz çılgınlık gerektirir, biraz risk gerektirir, biraz tehlikesi vardır işin. Onun için ilkleri gerçekleştiren arkadaşlarımı canı gönülden kutluyorum. Çünkü bundan sonra her şey biraz daha kolay olacak. Çünkü birer tane uygulama örnekleri bulunacak önünüzde. Onun için onları huzurlarınızda tekrar tekrar kutluyorum.” diye konuştu.
Basın mensuplarından da bu projelerin tanıtımı için destek isteyen Vali Kara, “Biz hepimiz toplansak bir eyler yapsak bile tanıtımını yapacak basındır. Yani sizlersiniz. Yazılı ve görsel basın bu tanıtımları yapacaktır. Bu projede de bu TKDK’nın faaliyetlerinde de tanıtım işini güzel yaparsanız memnun oluruz” şeklinde konuştu.
PEYNİR ALTI SULARI OKONOMİYE KAZANDIRILICAK
Vali Ahmet Kara ayrıca, peynir altı sularının ekonomiye kazandırılması konusunda da şöyle konuştu:
“Peynir altı suyu şu anda derelere akıtılıyor. Bu tamamen asit ve dolayısıyla çevreye zarar veriyor. Bu yıldan sonra da süt fabrikaları bu suyu dışarı veremeyeceklerdi. Ya işleyeceklerdi, ya yok edeceklerdi,ya dönüştüreceklerdi ama çevreye salamayacaklardı. Çünkü çevreye salacak olan fabrikaları çevre şehircilik müdürlüğü cezalandıracaktı. Proje gerçekleştiğinde artık peynir altı suyundan çevremiz zarar görmeyecek. Çevre kirlenmesi olmayacak.” dedi.
Yatırımlar hakkında bilgi veren TKDK İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt ise sözleşme imzaladıkları beş adet projenin toplam maliyetinin yaklaşık 11,8 milyon TL olduğunu bu beş projeye verilen destek miktarının ise yaklaşık 5,5 milyon TL olacağını belirtti. Projeler hakkında kısaca bilgi veren Bozkurt, projeleri şöyle tanıttı: “Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Destek” başlığı adı altında Çiftçi Muzaffer Demir’in AB standartlarında Yarı Açık 50 Büyük Baş Hayvanlık Süt Üretim Tesisi kurulumu projesi. “Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenme ve Pazarlanmasına Destek” başlığı altında Ser Süt Sanayi ve Anonim Şirketinin Peynir Altı suyu İşleme Tesisi Projesi. “Et Üreten Tarımsal İşletmelere Destek” başlığı altında Kuras Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Gıda Danışmanlık ve Ticaret Limitet Şirketi’nin Et Verimine Yönelik 300 Baş Damızlık Kapasiteli Koyunculuk projesi. “Kırsal Turizm” başlığı altında ise Memet Alkan’ın Alpina Konaklama Tesisleri Projesi ile Atılım Eğitim Öğretim Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’nin Sarıkamış Atılım Rural Oteli projesi. Bunlara yatırım sonunda TKDK olarak toplam, 5 milyon 313 bin 924 TL hibe desteği vereceklerini belirten Bozkurt, proje sahiplerine uygulama döneminde başarılar diledi.
Sözleşmesi İmzalanan 5 projenin diğer yatırımcılara örnek teşkil etmesini dileyen Bozkurt, Kars’ta yatırım yapmak isteyen potansiyel başvuru sahiplerini ülke ve bölge kalkınmasında büyük bir fırsat olan IPARD fonlarını kullanmaları için proje sunmaya davet etti.
TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, “Kurumumuz Avrupa Birliği’nin katılım öncesi mali yardım aracı olan programını vurgulamaktadır. 2010 yılında ulusal akreditasyonu, 2011 yılında da Avrupa Komisyonu tarafından yetki devrini müteakip başvuru çağrılarına çıktık. Bugün de burada bu başvuru çağrılarından İl Koordinatörlüğümüze proje teslimi yapan başvuru sahiplerimizin sözleşmelerini kutluyoruz. İkinci çağrı döneminde 5 tane proje aldık. Bunların toplam yatırım tutarı 12 milyon TL’dir. Bu 5 projeye vereceğimiz destek tutarı ise 5.5 milyon TL’dir. Bu projelerin ikisi Sarıkamış ilçesindedir. Bunlar; kırsal turizm tedbiriyle alakalı otel yapımı ve modernizasyonunu içermekte. İki tanesi 300 başlık ahır yapımı, bir tanesi de 50 başlık ahır yapımı olmak üzere iki tane süt üreten tarımsal işletmelere yatırım tedbiriyle ilgili bir projemiz. Diğer projemiz ise Ser-Süt A.Ş.’ye ait projedir. Bu projenin toplam yatırım tutarı 7.5 milyon TL’dir. Bu projeye TKDK olarak vereceğimiz destek tutarı ise 3.5 milyon TL’dir.” dedi.
Bozkurt daha sonra şunları söyledi:
“Organize Sanayi Bölgesi’nde 39 mandıra var. Bunların bir çoğu yılın 12 ayı tam kapasite çalışamamakta. Sebebi ise bu tesislerin süt bulamaması. İnşallah bizim desteklediğimiz projelerle yapılacak modern ahırlarla işletmelerden süt temini sağlanacak. Süt işleyen tesislerin hammadde ihtiyacı karşılanmış olacak. Dolayısıyla da ekonomiye katkısı olacak. Bu işletmelerin hepsi de AB standartlarında olacak. Temiz et ve süt üretilecek. Sonuçta programın temelinde de yatırıma, üretime destek var. Kırsal turizm projesi de Sarıkamış’tan geldi. Gerçekten turistik konaklama tesislerine ihtiyacımız var. Sarıkamış’ta şu andaki konaklama tesisi ayısı iki katına ulaşsa bile konuk ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Böylelikle ve il ekonomisine de katkı sağlamış olacak. AB standartlarında da hayvancılık işletmeleri olacak. Bu da daha kaliteli üretim demektir. Bu projelerin izlenmesi de il koordinatörlüğümüze ait. Yatırımın uygulama döneminden sonra izleme dönemi var. Biz bu işletmelerin 5 yıl boyunca izleyeceğiz. Bu alanların dışında da projeler aldık. Bu 5 projenin uygulama dönemi geçen hafta başladı. 4 projenin incelemesi de bizim tarafından tamamlandı merkez tarafından inceleniyor. 1 ay içinde inşallah bur bu kadar daha projeye destek vereceğiz. 15 Nisan’daki beşince çağrımızda da projeler bekliyoruz. Yine hayvancılık, tarım ve kırsal kalkınma projelerini alacağız.”
Konuşmaların ardından basına tanıtılan proje sahipleri de duygu ve düşüncelerini dile getirerek teşekkürlerini ilettiler.