Bozkuş: 35 ayda 21 proje Gerçekleşti

AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısında konuşan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, görevde bulunduğu süre içinde yapılan ve önümüzdeki süreçte planlanan hizmetlerle ilgili bilgi verdi.

Bozkuş, “35 ay içerisinde 21 projenin hayata geçirilebilmesi için çalışmalarımızı sürdürdük.” dedi.

2009 yılında göreve geldiklerinde yerel yönetim olarak amaçlarının; Karslıların güven ve huzur içerisinde, sağlıklı yaşayabildiği bir kent hayatını sağlamak olduğunu belirten Başkan Bozkuş, “Amacımız; vatandaşa layık olduğu hizmeti verebilmek ve bu kentte bütün insanların rahat yaşadığı, huzurlu olabildiği ve belediye hizmetlerinden azami bir düzeyde faydalanabileceği bir yönetim anlayışı içerisinde hizmet vermektir. Gelecekle ilgili yeni hedefleri ortaya koyabilmek ve vizyon oluşturabilmeyi de şiar edindiklerini ifade eden Bozkuş, “Bu amaçla görevi devir aldığımızda Serhat ilimizin genel sorunlarını tespit ettikten sonra yaklaşık 35 ay içerisinde 21 projenin hayata geçirilebilmesi için çalışmalarımızı sürdürdük. 2011 yılı sonu itibarıyla bu 21 projemizin fiziki gerçekleşmeleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Yerel yönetimler denildiğinde, belediye başkanlığı denildiğinde, şehirler denildiğinde elbette ilk akla gelen şehir planı ve imar planıdır. İlimizin ilk belediye meclisi olarak ele aldığımız konu şehir imar planıdır. Bu konuda hali hazır haritalar tamamlandı. İmar planının yapılması için gerekli yazışmalar yapıldı. İhalenin verilmesi bekleniyor.” dedi.

24 SAAT İÇME SUYU BU YIL VERİLECEK

Şehirde sağlıklı yaşayabilmenin şartlarından birinin de 24 saat akabilen, kullanılabilen, içilebilen su ve su şebekesi olduğunu hatırlatan Başkan Bozkuş, “Bununla ilgili de yine meclisimizde ciddi çalışmalarımız oldu. Çünkü mevcut su kaynağından gelen su debisinden yetersiz olduğu ve kullanılma noktasında çok sağlıklı olmayışı nedeniyle Selim ilçemiz Bayburt köyünün bulunduğu bölgede yapılan Bayburt barajından içme suyunun ihtiyacının karşılanacağından 30 kilometrelik isale hattı ihalesi yapılması gerçekleşti. İsale hattı tesisi tamamlandı. Onun da vanasını kapatmışız. Barajda biriken suyun gelip şebekeye verilmesi, evlerimizde kullanılması sakıncalı olması nedeniyle bir an evvel arıtma tesissinin yapılmasını talep ettik. Arıtma tesisinin çalışması devam ediyor. Kısmet olursa bu sene suyumuzu vereceğiz. Şehir merkezinde 133 kilometrelik su şebekesinin yapılmasının kararını verdik. İller Bankasından gerekli kredi sağlandıktan sonra 2010 yılında başlanıldı. Bugünkü tarih itibarıyla yaklaşık 116 kilometrelik su şebekesinin yenilenmesiyle yapıldı. Bu sene de 17 kilometre de tamamlandığında şehrin hiçbir noktasında eksik su şebekemiz olmayacak. 86 kilometrelik aspes borulu değişik çaplardaki mevcut şebekede yerinden sökülerek yerine konu edilen şebekeyle tesisimiz çalışır hale geldi. Bu anlamda da yeni şebekemizle şehrimize su veriyoruz. Yeni şehir ve Örnek mahallesi Aydınlık evlerinde evlerin bulunduğu bölümlerde şehrimizde kanalizasyon yoktur. Örnek mahallesiyle Yeni şehir mahallesinde çok güzel konutlar yapıldığı halde çok katlı konutlar olduğu halde atık suların sorunu gideriliyor. Şimdi ise Örnek mahallesiyle Yeni mahallesinin kanalizasyon sorunu giderildi. Şeker fabrikasının atık suları bile bülbül deresine dökülüyordu. Bütün bunların problemi giderildi. Bu senede kısmet olursa Aydınlık evler bölgesinde kanalizasyon çalışmamız devam edecek.” şeklinde konuştu.

ATATÜRK VE BAYRAMPAŞA’NIN UYGUN NOKTALARIN DA 500 KONUTUN İNŞAATINA BAŞLANACAK

Bozkuş, daha sonra şunları söyledi:

“Şehirde özellikle hayvan kesiminin yapıldığı mezbahanenin gerek fizik şartlarıyla gerekse kendi konumu itibarıyla çok sağlıklı değildi. Hijyenik değildi. Fiziki şartları değiştirilerek doğal hale getirilerek modern sistemde donatıldı. Bugün birinci sınıf olmasa da ikinci sınıf düzeyinde bir mezbahan emiz var. Halk ekmek fabrikamızın fiziki şartları çok iyi değildi. Fiziki şartları düzeltildikten sonra yeniden modern fırınlarla halkımıza sağlıklı ekmek sunmak üzere tekrardan hizmete açıldı. Şehrimizde başıboş ciddi anlamda hayvan vardı. Bunu çok kısa süre içinde çözüme ulaşması için 90 gün içinde hayvan barınağı yapıldı. bugün ilimizde ciddi anlamda başıboş hayvan yoktur. Çünkü kısırlaştırma işlemleri yapılıyor. Kuduz aşısı yapılarak kanun gereği alındığı yere tekrardan bırakılıyor. İlimizin 9 mahallesinde ciddi anlamda gecekondulaşma söz konusu. Yatay bir şekilde yerleştirilmiş. Yaklaşık 6 milyon metre kare alanda 9 mahallemiz bulunmakta. Burada 25 bin 200 nüfuz yaşıyor. 100 tane konut var. Biz bunların sadece altyapı hizmetlerini yapalım. Biz bunların sadece altyapı hizmetlerini yapalım deseydik, yolları, kaldırımları ve çevre düzenlemesiyle 500 milyon TL tutuyor. Bunun bir an evvel çözülmesi için, ilkel yaşamdan kurtulması için biz toplu konut idaresine meclisimizden karar alarak 9 mahallenin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesini yeni konutların yapılmasını istedik. Bu 7 bin 100 konut yaklaşık 2 milyon metrekare dikeyde birleşmek şartıyla ve hiçbir şekilde konutlardan para almasak bile altyapı hizmetleriyle birlikte 350 milyon TL tutuyor. Devletimizin burada 150 TL karı ve 4 milyon metre kare de arsa karı olmuş olacak. Bu sene Atatürk ve Bayrampaşa mahallerinden başlanarak 2030 tane yapılacak. İş merkezleriyle birlikte ve birinci etap olarak da Atatürk ve Bayrampaşa’nın uygun noktaların da 500 konutun inşaatına başlanacak.”

Kars’ın ciddi sorunu olan hayvan pazarıyla ilgili de konuşan Bozkuş, “Şehir merkezine yakın olan bir bölgede olduğu için yine mevcut otogarın arkasında yaklaşık 50 bin metrekare üzerinde, çünkü yönetmelik öyledir. Burada 4 bin 500 metrekaresi kapalı etrafı yarı açık olan, zemini beton olan günlük yıkanabilir. Yine hizmet binalarıyla veteriner hekimlerin bulunduğu miyane odalarıyla birlikte projemizi hazırladık. İhalesini yaptırdık. Tesisinin çalışmasına başlandı.” şeklinde konuştu

“2011 YILI İÇERİSİNDE YAKLAŞIK 10 KİLOMETRELİK ASFALT YAPTIK”

Bozkuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlimizin farklı noktalarında mezarlıklarımız bulunuyor. Bunların bir an evvel toplanabilmesi için ondan sonraki cenazelerimizi bir noktaya defin edebilmemiz için Asri mezarlıktaki projemiz tamamlandı. Tesis çalışması devam ediyor. Belediyemiz için önemli olan eski belediye binasının yapılmasıydı. Etrafındaki arsanın üzerine yapılacak inşaatla birlikte toplam kullanılabilir alanı kapalı alan 13 bin 500 metrekare olacak. İçerisine bütün servisler yerleşecek. Yemekhanesi, aşevi, üst kısımda da misafirhanesi olmak üzere bu sene inşaatına başlayacağız. Çünkü ihalesini yaptık. Altyapı çalışmalarından dolayı yollarımızın, caddelerimizin bozulmasına bağlı olarak 1,5 milyon TL’ye yeni bir asfalt makinesi kurduk. 2011 yılı içerisinde yaklaşık 10 kilometrelik asfalt yaptık. Bununla birlikte bordur taşlarının üretilmesi, beton parke taşlarının üretilmesi gündemdeydi. Yeni beton parke taş makinesi kuruldu.

SPOR TESİSİ

İlimizde şehir stadyumu bulunmaktadır. Şehir stadyumumuz futbol federasyonu tarafından kullanılması çok uygun olmadığına dair il spor müdürlüğümüze zaman zaman yazılar gelmekte. Milletvekillerimiz ile birlikte takip ediyoruz. Spor Genel Müdürlüğünde 58 bin metrekare arsa tahsis edildi. Mevcut yerin karşılığında yeni bir spor tesisi yapılarak spor il müdürlüğümüze devredilecek. Katı atık tesis çalışması yüzde 40 yükselmelerinde fiziki gerçekleşmesi devam ediyor. Bu sene bitirmeyi planlıyoruz. Yine şehrimizin en büyük sorunu olan atık su arıtma tesisi yoktu. Avrupa Birliğine (AB) atık su arıtma tesisinin yapılması yine buna bağlı olarak 40 kilometrelik kanalizasyon şebekesi ve 17 kilometrelik yağmur suyu kanalının yapılması talep edildi. İlgili delegasyon 2010 yılı içerinde ilimize geldi. Rapor tutuldu. Rapor Brüksel’e gönderildi. Yaklaşık 60 milyon TLlik bir projedir. Park ve bahçelerinin düzenlenmesiyle ilgili yine SODES kapsamında Valilikle birlikte arkadaşlarımızın da sağlıklı çalışmasıyla şehir merkezinde İPAK projemiz tamamlandı. Hizmete açıldı. Orman Bölge Müdürlüğümüzle birlikte dere içerinde piknik alanımız yapıldı. Bülbül ve Bayrampaşa derelerinin ıslahı için Devlet Su İşleri (DSİ) bölge müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz protokol gereği bülbül deresinin ıslahından başlandı. 2011 yılı içerisinde yaklaşık 400 metresi tamamlandı. Bundan sonra da çalışmaya devam edilecek.

KENTSEL TASARIM PROJESİ

Şehrin gelişmesi ve kalkınmasında önemli projelerimizden biri Kentsel Tasarım Projesi. İlimiz bir çok medeniyete, uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bunların izlerinde kendilerini taşımaktadır. Bunların izlerine ait kültür varlıkları da ilimizde mevcuttur. Bu kültür varlıklarının restore edilmesi, sokak sağlıklaştırılmasının yapılması Kars çayının çevre düzenlemesinin gerçekleştirilmesi bunun maliyeti de yaklaşık 200 milyon TL’dir. Bunlardan millet bahçesi ve iskan çay bahçesinin uygulama projeleri tamamlandı. Kültür Turizm bakanlığından ödenek temin edilmek üzere yatırıma sunuldu. 21 projemizin hayata geçmesi ve ilimizin Kars-Tiflis-Demir yolu projensin tamamlanmasına bağlı olarak, çünkü ilimiz için, bölgemiz için, Türkiye’miz için ve dünyamız için önemli olan bir proje. İlk giriş noktası da Kars olduğundan dolayı da bizde bu anlam içerisinde ilimizin altyapısıyla, üstyapısıyla bu projenin açılış tarihine kadar hazır olmasını sağlamaya çalışıyoruz.

ABONE GÜNCELLEMESİ YAPILDI

Göreve geldiğimizde önemli konulardan birisi belediyemizin kurumsal yapıya kavuşması için kurum için çalışmalarımızı sürdürdük. 18 tane su abonesi bugün 21 bin tane oldu. Çünkü abone güncellemesi yapıldı. Abone yönetmeliğimiz yoktu. Abone yönetmeliği hazırlandı ve meclise sunuldu. İtfaiye yönetmeliğimiz, zabıta yönetmeliğimiz yoktu bunların hepsi hazırlandı ve meclise sunuldu. Şehrimizde 5 bin civarında kayıtlı vergi mükellefi varken ilimizde 285 tane işletmenin ruhsatı vardı. Bugün ruhsat sayısı 3500’e çıktı. 21 taksi durağından bir tanesinin ruhsatı vardı. Bugün hepsinin ruhsatı var. Halk dolmuşlarının hiçbir şekilde vizelerinin yapılabilmesi için yönetmeliği yoktu. Bu konuda da yönetmelik hazırlandı. Meclisimize sunuldu. Sosyal ve kültürel faaliyet noktasında 2 tane aşıklar şöleni yapıldı. uluslalar arası boyutu olan bir aşıklar şöleni, 2011 yılı içerisinde ilk defa Beyaz Uykusuz uzaktadır müzik şölenimiz oldu. 22 Mart’ta tekrar yapacağız. Türk dünyası mühendisler ve mimarlar birliği tarafından Kars şehrengizi sempozyumu gerçekleştirildi. Tiyatro oyunları ilimizin tanıtımı için televizyon programları yapıldı. aylık belediye gazetemiz çıkmaktadır.

GIDA BANKASI

Gıda Bankası tarafımızdan kuruldu. 580 fakir aileye her ay yardım yapılmakta. SODES ile birlikte fakir ailenin her yönüyle sağlık hizmetleri ve temizlik hizmetleri belediyemizce yapılmakta. Göreve geldiğimizde kamuya 85 milyon piyasaya da 16 milyon borcu olan belediyemizin belediye çalışanlarının maaşlarını bile ödeyemez durumdaydı. Yaklaşık 2,5 milyon TL birikmiş maaş ödedik. 3,5 milyon TL’nin yaklaşık yüzde 50’si ödendi. 35 aydır da rutin olarak maaşlar ödenmekte. 6111 sayılı yasaya bağlı olarak 298 personelimiz diğeri kamu kurum ve kuruluşlarına gitti. Göreve geldiğimizde yine 2 minibüs 4 adet binek aracı ulaştırma müdürlüğümüze satın alındı. Diğer belediyelerden yarım iki adet yarım otobüs bunların bir tanesi belediyemize diğeri Kars spora teslim edildi. 2 adet kamyon, 1 adet cenaze arabası aldık. Bu günlerde de ihalesini yaptık. 15 Mart’ta 5 adet çöp arabası, 1 adet süpürge aracı, 1 adet greyder, ihalesi tamamlandı. Belediyemiz bunları satın aldı. Kısa süre içinde de halkımızın hizmetine sunacağız. Kafkaslar ve Anadolu arasında köprü vazifesi gören ve bir çok medeniyetin yaşadığı ilimizin geleceğe daha sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi için bütün meclis üyelerimizle ekibimizle sağlıklı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyor. Kurumsallaşmaya da çok önem veriyoruz. Bu anlamda Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimiz, milletvekillerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarının, il genel meclis üyelerimizin, ilçe belediye başkanlarımızın, belediye meclis üyelerimizin çok ciddi anlamda desteklerini gördük.”