Bozkuş: Heykel kaldırılacak!

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başbakan Erdoğan’ın “Ucube” diye tanımladığı İnsanlık Anıtı'nın yerinden kaldırılacağını söyledi.

Bozkuş, Devlet Su İşleri Salonu’ndaki Kars İl Koordinatörü ve AK Parti Bayburt Milletvekili Fettani Battal’ında katıldığı toplantıda, “6 Ocak 2011 günü Anıtlar Yüksek Kurulu tamamen yetkiyi belediyemize verdi ve söz konusu heykelin bulunduğu yerden kaldırılması konusun da kararını açıkladı. Yani burada bir hukuk ihlali var. Bizde belediye olarak hukuksal boyutta olaya bakıyoruz. Yani bir başkasının yapmış olduğu sanatsal esere şu veya bu şekilde olumsuz bakmıyoruz. Hukuk devleti olalım ki insan haklarına saygı duyalım. Heykel ile ilgili son durum budur.” dedi.

Bozkuş daha sonra şunları söyledi: “Söz konusu heykelin yapımı geçmiş dönem belediyemiz yönetimi tarafından başlatılmış ve Erzurum Kültür Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu’na böyle bir heykel yapılacağına dair başvuruda bulunmuştur. Daha sonrada ilgili kurul “projenizi sunun” demiş. Ama ne yazık ki daha sonra söz konusu tabyanın üzerinde tesis çalışması başlatılmış. Yani inşaat başlatıldıktan 3 ay sonra yapım için müracaat edilmiş. Kurulda diyor ki “23 Aralık 2006 yılında projenizi sunun” Fakat Kurul 2007’de projeyi uygun görüyor ama “izin alın” diyor. Bu arada da Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanlığı kurula şikayette bulunuyor ve diyor ki “sit alanı içerisinde böyle bir tesis var, bu tesis üzerinde heykel yapamazsınız” Daha sonra da kurul apar topar geliyor ve söz konusu tesisi tabya olarak tescilliyor ve diyor ki “burada böyle bir tesis yapılamaz” Ve yapılan heykelin de kaldırılmasına karar alıyor. Burada 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu vardır. Yani kanun ihlal edilmiştir. Bu sayılı kanun ihlal edilerek bu heykel burada yapılmıştır. Yoksa koruma kurulu sanata karşı değil. Çünkü ilgili kanunun 13 ve 14. maddeleri “Belediyemizin o yerin heykelin yapımı için tahsis edilmesini istemiş buna karşılık demiş ki 13 ve 14. madde nettir. Kesinlikle tescilli bölgedeki taşınmaz üzerinde hiçbir şekilde tesis yapılamaz. Nede her hangi bir kuruma tahsis edilemez ne de devredilemez. Tescilin devamına ve mevcut heykelinde yıkılmasına dair karar alınıyor. Ve 6 Ocak 2011 Anıtlar Yüksek Kurulu tamamen yetkiyi belediyemize verdi de söz konusu heykelin bulunduğu yerden kaldırılması konusun da kararını açıkladı. Yani burada bir hukuk ihlali var. Bizde belediye olarak hukuksal boyutta olaya bakıyoruz. Yani bir başkasının yapmış olduğu sanatsal esere şu veya bu şekilde olumsuz bakmıyoruz. Hukuk devleti olalım ki insan haklarına saygı duyalım. Yani sonuç olarak heykel ile ilgili son durum bundan ibaret.”

 KARS BELEDİYESİ’NİN BORÇ DURUMU

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Devlet Su İşleri Sosyal tesislerinde AK Parti’nin Genişletilmiş Divan Toplantısında, Belediyenin hizmetleri, faaliyetleri, projeleri ve borç durumundan söz etti.

2009 ve 2010 yılları içerisinde Belediyenin gerek İller Bankası’ndan gelen gelirleri, gerekse kendi gelirlerinin toplamının 54 trilyon 670 milyar TL olduğunu söyleyerek, giderlerini de 54 trilyon 497 milyar TL olduğunu belirtti. Özellikle işçi ve memur maaşlarının 18 buçuk trilyon olduğunu da anlatan Bozkuş, esnaf ve firmalara olan ödemenin de 15 trilyon 700 milyar TL olduğunu ifade etti.

Halk Bankası’na da taksit ödediklerini kaydeden Bozkuş, “3 trilyon 300 milyar TL kredi çekmişiz. Kamu kuruluşlarına yapılan ödeme 8 trilyon 740 milyar TL’dir. Geçmiş yıllara ait işçi, memur alacakları, sosyal hakları esnaf ve müteahhitlere olan ödememiz 8 trilyon 357 milyar TL olmuştur. Bu da şunu gösteriyor; bizden önceki dönemde Toplu Konut vasıtasıyla yapılan konutlar için belediyemizin yaklaşık 7 trilyon borcu bulunmaktaydı. Mahkeme gitmiş. Toplu Konut İdaresi mahkemeyi kazandı. Faiziyle birlikte toplam 10 trilyon borcumuz vardı. Bunlar karşılığında kendilerine 9 trilyon tutarında bir arsa ve 1 trilyonda 10 yılda ödemek üzere protokol yaptık. 350 tane konutun tapularının verilmesinin sağladık. Bu da yine kamuya olan yaklaşık 85 trilyonluk borcumuzdan 10 trilyonu düşmüştür.” dedi.

Kamuya olan borcun 66 trilyon 500 milyara düştüğünü de vurgulayan Bozkuş, “Bizden önce esnafa, müteahhide ve personele olan 11 buçuk trilyon borcun yaklaşık 8 buçuk trilyonunu ödemişiz. Geriye 3 trilyon lira kalmış. Bizim dönemimizde 2 trilyon borcumuz birikmiş ve yine personelimizin ihtiyaç ve sosyal hakları 7 buçuk trilyon lira esnafa ve personelimize borcumuz bulunmaktadır. Bu da şunu gösteriyor; Belediye olarak kendi imkanlarımızla İller Bankasından gelen gelirlerle iyi bir yola girdiğimizi göstermektedir. Mali yönden belediyemizin genel durumu bu.” diye konuştu.

21 ay içerisinde Belediye olarak ceddi anlamdaki sorunlara yönelik ekipleriyle birlikte sorunların giderilmesi için Kars’ın 2050 yılına hazır olması anlamında 20 proje üzerinde yoğunlaştıklarını da ifade eden Bozkuş, şöyle konuştu:

“Bunlardan yaklaşık 9 tanesinin durumu imar planıyla ilgili. Hali hazır haritalarla çizildi. İçme suyu isale hattı tamamlandı (30 km). İçme suyu arıtma tesisi çalışmalarına başlandı. (Yüzde 30 seviyelerinde). Şehir merkezinde 130 kilometrelik şebeke yinelemesinin 60 kilometresi 2010 yılı içerisinde tamamlandı. 20 kilometrelik kanalizasyon ihalesi yaptık. Bu sene tez çalışmasıyla devam edecek. Halk Ekmek Fabrikası devreye girdi. Hayvan Barınağımızı yaptık. Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Milli Park ve piknik alanı projesi yüzde 80 seviyelerinde tamamlandı. 2011 yılı içerisinde ve 2012’ye akacak işlerimiz içerisinde imar planı yapılacak. Projesi hazır olan belediye binamızın şubat ayı içerisinde ihalesini yapacağız. Toplu Konut İdaresiyle 2 binin üzerinde tesisin yapılması bu sene başlanacak. Uygulama projesi tamamlanmış 2 tane parkımızın yapımına başlayacağız. Avrupa Birliğine sunmuş olduğumuz atık su arıtma tesisi, kanalizasyon şebekesi, 17 kilometre yağmur suyu kanalının ihalesi de Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından bu sene gerçekleştirilecek. Katı atık ayrıştırma tesisinin yaklaşık 4 trilyon ödeneği sağlandı. Bu sene tamamlanacak. Cadde ve sokaklarda 25 kilometre asfalt yapacağız. Bu sene 12 kilometrelik bir kısmı tamamlanmış olacak. Önemli projelerimizden birisi de Hayvan Pazarı. Hayvan Pazarı projemiz tamamlandı. İhaleye çıkacağız ve 2011 yılında devreye çıkmış olacağız. Yine devam eden mezarlık projemiz bu sene tamamlanmış olacak.”