Bozkuş,Fransızları çıldırtacak

Fransa’nın Cezayir’e uyguladığı mezalimin heykeli Kars’ta dikilecek...

Aydınlanmanın beşiği, özgür düşüncenin ülkesi Fransa’nın ulusal meclisinde dün yaşanan utanç gününde “2001 yılında resmen tanınan Ermeni soykırımını inkar edenler, 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasıyla cezalandırılır” şeklinde ki karara karşı bir tepki de Kars Belediyesi’nden geldi.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Aslında Ermenilerin özellikle Kars ve çevresinde Türklere soykırım uyguladığını ve 1915 olayların bölgede yaşandığına dikkat çekerek Fransa’nın 1945 yıllarında Cezayir halkına uygulamış olduğu insanlık suçuna karşı Kars’ta bir mezalim heykeli yapacaklarını açıkladı.

Bozkuş, gazetecilere yaptığı açıklama da Fransa Ulusal Meclisi’nde alınan bu kararı kınadıklarını belirterek, “Bizim bölgemize yakın bir olay olduğu için Ermenistan, bizim bölgemizde yaşadığı için ben bir Karslı olarak tepkimizi göstermek istiyoruz. Bu yanlış bir oyladır. Bu Fransa’nın meselesi değil, bizim ile Ermenistan arasında bir meseledir. Belki gün gelecek daha iyi diyaloglar kurulacak, daha iyi ilişkiler kurulacaktır. Ama onları ilgilendiren bir konu değildir. Bunlar eğer bu şekilde davranıyorlarsa bizde Kars’ta Fransa’nın Cezayir’de yapmış olduğu mezalim adına bir heykel dikeceğiz. Bunun altını çiziyorum. Bizde bunu vurgulamaya çalışacağız. Madem onlar siyasi çıkarları için bir başka ülke ile Türkiye arasında ki problemi kullanarak prim yapmaya çalışıyorsa bizde gerçekleri söyleyip, doğruları yansıtacak bir takım fiziksel gerçekleri ortaya koyacağız. Buda dediğim gibi Cezayir’de yapmış oldukları zulüm ve işkenceye bağlı olarak koruma kuruluyla görüşüp, gerekli projeyi hazırlayıp, uygun bir noktaya bizde onlar için bir mezalim heykeli dikeceğiz” dedi.

Bozkuş konuyla ilgili ayrıca şu ifadeleri kullandı, “Gündemimizde ağırlı olarak Fransa’nın Ermeni tasarısıyla ilgili meclisten aldığı karar var. Bizde özellikle Osmanlı İmparatorluğu’ndan döneminde başlayan ve bu güne kadarda sınır komşumuz olan Ermenistan ile ilgili Osmanlı döneminde ki etniklerden biriyleydi. Ama 1915 sonrası Ermenileri Osmanlı imparatorluğu içinde ki etniklerden olmasına rağmen Osmanlı’nın karşısında olan tarafa her türlü lojistik destek dâhil yardımcı olduğundan dolayı karar alınıyor ve kendilerinin bu bölgeden Güneye doğru gitmeleri sağlanıyor. Giderken de bizim köylerini yakıp, yıkıp gidiyorlar. Asıl soykırımı onlar yapmıştır. Toplu mezarlıklardan da bellidir. Zaman zaman Ermenistan diasporası bunu gündeme getiriyor. Bugünde Fransa devleti cumhurbaşkanı Sarkozy konuyu gündeme getirerek kendisine bir çıkar getirmeyi hedeflemiş. Çünkü yakında bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var Fransa’da. Ne kadar oy alabilirim kaygısı içerisine girmiş ve Türkiye’yi böylesine ağır bir ithamla suçlamaya çalışmıştır. 1763 yıllarında İngiltere Fransa’yı Kuzey Amerika ve Asya’dan kovarken 19. asırda Fransızlar Afrika kıtasına gidiyorlar. Orda 46 bağımsız devletin 2 si hariç hepsini sömürüyorlar. Ve sonuç olarak ta Cezayir’e gidiyorlar. İşgal ediyorlar. 1945’te orada ki nüfusun yüzde 15’ini katlediyorlar. Bugünde gelip Ermenistan ile Türkiye arasında ki bir konuya avukatlık yapıyorlar. Bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyorlar. Bu konu Ermenistan ile Türkiye arasında ki bir meseledir. Bırakalım kendi mesellerini iki ilke çözsün. Ama her nedense kendileri geçmişte Afrika kıtasında ki Arapları katleden bir ülke bugün kalmış Türkiye’ye böyle bir ağır ithamda bulunuyor. Türkiye’de ki soykırım olayını araştırdığınızda göreceksiniz ki Ermeniler yapmıştır.

MEZALİM ANITI DİKECEĞİZ

Bizim bölgemize yakın bir olay olduğu için Ermenistan, bizim bölgemizde yaşadığı için ben bir Karslı olarak tepkimizi göstermek istiyoruz. Bu yanlış bir oyladır. Bu Fransa’nın meselesi değil, bizim ile Ermenistan arasında bir meseledir. Belki gün gelecek daha iyi diyaloglar kurulacak, daha iyi ilişkiler kurulacaktır. Ama onları ilgilendiren bir konu değildir. Bunlar eğer bu şekilde davranıyorlarsa bizde Kars’ta Fransa’nın Cezayir’de yapmış olduğu mezalim adına bir heykel dikeceğiz. Bunun altını çiziyorum. Bizde bunu vurgulamaya çalışacağız. Madem onlar siyasi çıkarları için bir başka ülke ile Türkiye arasında ki problemi kullanarak prim yapmaya çalışıyorsa bizde gerçekleri söyleyip, doğruları yansıtacak bir takım fiziksel gerçekleri ortaya koyacağız. Buda dediğim gibi Cezayir’de yapmış oldukları zulüm ve işkenceye bağlı olarak koruma kuruluyla görüşüp, gerekli projeyi hazırlayıp, uygun bir noktaya bizde onlar için bir mezalim heykeli dikeceğiz.”