Azerbaycan'ın yeni Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Türkiye ve Azerbaycan'ı sevmeyen bazı kesimlerin ilişkilere zarar verme çabasında olduğunu belirterek, "Bunlara fırsat vermeyelim." çağrısında bulundu. Karabağ meselesinde Türkiye'nin verdiği desteğin kendileri için çok kıymetli olduğunu kaydeden Bagirov, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin mart ya da nisan ayında Bakü'de toplanacağı bilgisini de verdi.
Ankara'nın Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmek için protokol imzaladığı dönemde geçici sıkıntılar yaşayan Türkiye ile Azerbaycan, o süreci geride bıraktı. Artık iki taraf da işbirliğini genişletme ve geliştirmeye yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz aylarda görevine başlayan Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Zaman'a verdiği mülakatta Türkiye ile ilişkiler hakkında çok umutlu konuştu. İki ülke arasındaki işbirliğinin artarak gelişeceğini vurgulayan Büyükelçi, özellikle ekonomi, ulaştırma ve enerji alanlarında ortak projelerin sayısının artacağını kaydetti.
Büyükelçi Bagirov, röportajın hemen başında Ermenistan'la sınırın açılması tarışmalarından dolayı yaşanan yanlış anlamaların geride kaldığına işaret ederek, "İki ülke arasındaki dostluk ve gardaşlık sarsılmaz." diyor. Yukarı Karabağ ve işgal altındaki toprakların Azerbaycan için ağır bir sorun olduğunu belirten Büyükelçi, mevcut durumdan rahatsızlıklarına dikkat çekiyor. Meselenin sulh yoluyla çözümü için çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Bagirov, "Ancak biz hiçbir olumlu gelişme görmüyoruz." diyerek, çözüm için umutsuz konuşuyor. Büyükelçi Bagirov, "Biz bu konuda Türkiye'nin desteğini her zaman hissetmişizdir, her zaman görmüşüzdür. Bu desteği biz çok yüksek kıymetlendiriyoruz." diye ekliyor.
Türkiye'nin gösterdiği bu dostluk sayesinde Azerbaycan'ın bölgede gün gün iktisadi potansiyelinin arttığına dikkat çeken Faig Bagirov, Gürcistan'ın da katılımıyla bölgede ortak projeler geliştirdiklerini belirtiyor. "Ermenistan yalnız bir ülke gibi bölgede." diyen Bagirov, izlediği siyaseti açısından Erivan'ın Kafkasya'daki tüm büyük projelerden mahrum kaldığını dile getiriyor. Azeri Büyükelçi, Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşma süreci ve sınırların açılması gibi konuların Erivan yönetiminin tutumu sebebiyle olumlu seyretmeyeceğini ifade ediyor. Bagirov, "Bunlar Ermenistan'ın siyasetinde bir netice, bir değişiklik vermeyecek. Çünkü zaman gösterdi, biz bunu yaşadık." görüşünü savunuyor. Faig Bagirov, Türkiye'nin iyi niyetli tutumuna rağmen Ermenistan'ın yapıcı olmayan siyaseti sebebiyle meselenin sürdüğünü düşünüyor.
BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU 2012'DE AÇILABİLİR
Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Büyükelçi, inşası süren Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun önemine işaret ediyor. "Bu proje Azerbaycan'ı Avrupa'ya, Türkiye'yi de Orta Asya'ya bağlayacak çok büyük bir proje." diyen Faig Bagirov, hattın 2012'de açılmasının beklendiğini söyledi. Büyükelçi, demiryolu hattının üç ülke arasındaki müşterek faaliyetlere çok büyük destek sağlayacağının altını çizdi. Azeri Sefir, bunların son projeler olmadığını ve başka ortak çalışmaların süreceğini sözlerine ekledi.
Bagirov, iki ülke arasında yaşanan bayrak kriziyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bunların geride kaldığını ve ehemmiyet vermeye gerek olmadığını kaydeden Büyükelçi, "Bunu daha fazla şişiren kesimler var. Azerbaycan'ı da, Türkiye'yi de sevmeyen kesimler var. Bunlara çok hassas ve dikkatli davranmalıyız. Böyle şeylere imkân vermemeliyiz." ikazında bulunuyor. Bagirov, iki tarafın da dikkatli davranması gerektiğini tekrarlayarak, "Onlara, aramızda yanlış söz ve hareketlere yol açabilecek en küçük bir fırsat dahi vermemeliyiz." diye ekliyor. Azeri Sefir'e göre iki ülke yetkililerine ve medya mensuplarına bu konuda büyük rol düşüyor. Türkiye-Azerbaycan-İran dışişleri bakanları önceki hafta İstanbul'da gerçekleşen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesinde üçlü bir toplantı gerçekleştirmişti. Büyükelçi Bagirov, bu üçlü toplantının düzenli hale getirileceğini ifade ederek, ikinci buluşmanın ocak sonunda Tahran'da, bir sonrakinin de Bakü'de yapılacağını bildirdi. Bu konuda teşebbüsün Türkiye'den geldiğini kaydeden Büyükelçi, bu işbirliğinin bölgedeki problemlerin tez zamanda çözülmesi için faydalı olacağını dile getirdi.
VİZE ANLAŞMASI BU SENE OLABİLİR
Türkiye ile Azerbaycan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) kurulmasına yönelik anlaşma eylül ayında imzalanmıştı. Büyükelçi Bagirov, YDSK'nın ilk uzmanlar toplantısının ocak ayında Ankara'da gerçekleşeceğini belirterek, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların gözden geçirileceğini kaydetti. Bagirov'un verdiği bilgiye göre Başbakan Erdoğan ve birçok bakandan oluşan Türk heyeti, mart ya da nisan ayında Bakü'ye gelerek YDSK toplantısını gerçekleştirecek. İki ülke arasında vize muafiyet anlaşması imzalanması için iki tarafta da siyasi irade mevcut. Azeri tarafı bu konuda iç hukuki prosedürleri yerine getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bagirov, anlaşmanın yakın zamanda imzalanmasını istediklerini belirtirken, "2011'de olabilir." dedi.