BTK inşaatında kaza: 1 ölü, 3 yaralı

Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Güvercin köyü yakınlarında inşaatı devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu tünelinde kopan kalıbın altında kalan 3 işçiden 1’i öldü, 2’i de yaralandı.

Edinilen bilgilere göre olay bugün öğlen saatlerinde meydana geldi. BTK inşaatının tünel çalışmalarında tünelin dış kısmına atılan kalıba beton dökülüyordu. Bu sırada kasnak bağlantısı koptu ve işçilerden Bünyamin Arslantaş (23) ile Gökhan Tunçsoy (27) tonlarca ağırlıktaki beton kalıbın altında kaldı. Onları kurtarmaya giden Mustafa Özen (33) de kalıbın altında sıkıştı. İşçilerin durumu bildirmesi üzerine Kars ve Arpaçay 112 acil servis, jandarma ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaklaşık 30 dakika süren çalışmalar kapsamında işçilerden Gökhan Tunçsoy ile Mustafa Özen kurtarılarak tedavileri için Kars Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Adana doğumlu 23 yaşındaki Bünyamin Arslantaş’ın cansız bedeni ise yaklaşık 1 saat süren çalışmalar sonucu sıkıştığı yerden alınarak ambulansla Arpaçay Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Bu sırada ölen işçi Bünyamin Arslantaş’ın BTK inşaatında çalışan kardeşi Mehmet Arslantaş sinir krizleri geçirdi. Bir süre olay yerindeki ambulansta tutulan Mehmet Arslantaş kardeşinin öldüğünü öğrenince ambulanstan çıkarak olay yerine gitmeye çalıştı. Çaresiz Mehmet’i sakinleştirmekte zorlanan arkadaşları kollarında taşıyarak olay yerinden uzaklaştırdılar.

Olay anından itibaren kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, “Hızlı tren inşaatında, tünelinde arkadaşlar çalışma yapıyorlar. Ana yüklenici firmanın alt yüklenicisi işçileri. Yaklaşık 1 saat önce burada bir göçük meydana geldi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile jandarmaya haber verildi. Bizde olayı başından beri takip ediyoruz. Gerekli müdahaleler yapıldı ama ana taşıyıcıda bir kırılma var. Orada da bayağı ağır bir beton kalıbının çökme durumu var. İlk etapta çalışan bir işçi arkadaşımız betonun altında kalıyor. Sonrasında iki tane daha arkadaş daha yaralanıyor. Bunlardan bir tanesi olayda vefat eden arkadaşa yardım amaçlı oraya gidiyor ve o da yaralanıyor. Diğeri de kalıbın altında tam olarak kalmıyor ama o da yaralanıyor. Bu iki arkadaşımız şu anda hastanede onlara müdahale ediliyor. Diğer arkadaşımızı kurtaramadık. Tabi arkadalar özverili çalışıyorlar. Bizde olayın başından beri buradayız. Allah Ahmet eylesin diyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımızın başı sağ olsun diyorum.” dedi.

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Algan da, “İnşaat çalışmalarında, tünel yapım çalışmalarında taşıyıcı kalıbın kopması sonucu bir sıkışma oluyor. O sırada iki işçi orada çalışıyormuş. Bunlardan birisi yaralı olarak kurtarıldı, hastaneye gönderildi. Yine onlara yardım etmek isteyen işçi arkadaşımızda sıkışmıştı. O da çıkarıldı, bir hayati tehlikesi yok. Yalnız, uzun çalışmalar sonucu, sizde şahit oldunuz, sonuca gelindi. Burada da bir işçi arkadaşımız dar bir alanda sıkışmış. Kurtarma çalışmaları devam etti ama ne yazık ki hayatını kaybetmiş. Ailesine başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

İşçiler de, “Olay öğlen saatlerinde oldu. Burada beton döküyorduk. O sırada kalıp patladı. Demirler kesilince kalıp düştü. Olay öyle oldu.” dediler.