Karayolları 18 Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan çelik yaya üstgeçidi Kars’ta yaşayan engellilere engel oluyor. Diğer vatandaşlar tarafından da kullanılmayan fakat engeli vatandaşların kullanması için yapılan engelli asansörü bir türlü faaliyete geçirilmedi.
Kars’ta yaşayan engelli, yaşlı ve hamileler üstgeçidi öncelikli olarak Harakanı Devlet Hastanesine güvenli bir şekilde gitmek için kullanamıyor. Kendi imkanları ile geçidi kullanamayan engelliler, köprünün yapıldığı günden bu zamana kadar engelli asansörünün kullanım dışı olduğu hatırlatarak yetkililerden destek istedi.
Trafik akışı yoğun olduğu için bazı zamanlarda mecburen kullanılan üst geçit, gelin görün ki engellilere kapalı. Üstgeçitte bulunan engelli asansörü kapalı olduğu için engelli vatandaşlar karşıdan karşıya geçemiyor. Geçemediği gibi de en az 2 sağlıklı kişinin yardımı ile köprüyü geçerek sağlık hizmeti almak için devlet hastanesine gidebiliyor. İlimizde yaşayan özellikle bedensel engelliler, önceki iki yıl önce yeri değiştirilerek hastane kapısına daha da yakın yerde 270 ton ağırlığında inşa edilen çelik köprünün engellilerin kullanımına açılmasını yetkililerden talep ediyor.
Öte yandan şehrin fiziki yapısı engelliler için engellerle dolu olduğunu da gazetemiz aracılığıyla dile getiren engelliler, en büyük sorunlarının engelli rampaları ve kaldırımların bazı duyarsız vatandaş ve esnaf tarafından işgal edildiğini söylediler. Üst geçitlerde engelli asansörlerinin aktif olması gerektiğini de dile getiren engelliler karşılaştıkları sorunların başta ulaşım olmak üzere eğitim, kültürel ve sosyal hayat ile sağlık hizmetleri ve bireysel ihtiyaçların karşılanmasındaki güçlükler olarak özetlediler.
Engelliler günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları da yerel basın aracılığıyla; “Bazı dolmuş şoförlerinin engelli vatandaşları araçlara almaması ve keyfi uygulamaları devam ediyor. Dolmuş duraklarındaki kaldırımlar engellilerin kullanımına uygun değil. Cadde ve sokaklardaki rampalar ve yollar yeni olmasına rağmen gerek sağlıklı insanlarca gerekse esnaflarca işgal edilmiş durumdadır. Kimi rampalar uygun olsa da ya önüne araçlar park yapılıyor ya da rampanın çıkışında direkler vb. şeyler bulunuyor. Görme engelliler için dizayn edilmiş kabartma bölümüne tabela, pano, direk vb. şeyler sarkıttığı için güçlük yaşanıyor. Rampa eğimleri nedeniyle birçok arkadaşımız sandalyesinden düşebiliyor. Valilik ve Belediye Hizmet binalarındaki asansörlerin elverişsiz ve rampaların dik olması bizlere böylesi kamu binalarında bile ciddi zorluklar yaşatıyor.” Şeklinde sıralıyor.