Büyük Şölen Sona Erdi

Kars Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı, Mesut Yılmaz Parkı’nda hafta sonu tatilini geçirenler için konser keyfi yaşattı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonundaki etkinlikler zaman zaman cadde ve parklarda da devam etti. Havanın sıcak olması ve hafta sonunu fırsat bilen bayram komitesi aşıkları bu defa Mesut Yılmaz Parkı’nda ağırladı. Parka kurulan platform ve ses sisteminin ardından aşıklar yerini aldı. Vatandaşlar ise hem ağaç gölgesinde dinlendiler, hem mangl ve semaver keyfi yaşadılar hem de aşıkları dinleyerek hoşça vakit geçirdiler.

ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN GELİŞMESİ VE BU GELENEĞİN YENİ NESİLLERE AKTARILMASINDA KENDİMİZİ SORUMLU HİSSEDİYORUZ

Programa katılan Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı oldukça güzel geçmekte. Bayramımızın şölen havasında geçmesi hususunda arkadaşlarımız büyük çaba harcadılar ve çok da güzel oldu. Âşıklık geleneğinin gelişmesi ve bu geleneğin yeni nesillere aktarılmasında kendimizi sorumlu hissediyoruz. Program çerçevesinde âşıklarımız halkımızın yoğun olarak bulunduğu mekânlarda programlarını icra ettiler. Şehrimizde bulunan âşıkların yanı sıra yurtiçinden ve Türk Dünyası’ndan değerli âşıklarımız Kars halkıyla buluştu. Ümit ediyorum ki Kars’ımız adına yakışır çok güzel bir program olmuştur. Halkımızı mutlu ettiysek ne mutlu bize.” dedi.

ÂŞIKLAR; BİR GÜN SIRTINDA HIRKASIYLA YUNUS OLMUŞ, AŞKA DOĞRU GÖTÜRMÜŞTÜR

Karaçanta daha sonra şunları söyledi:

“Aşıklık, Türk Kültür Medeniyetiyle yaşıt bir olgudur. Aşıklık taşıdığı değer, sosyal hayata vermiş olduğu yön ve insan hayatını etkilemesi bakımından kitleler ve bireyler üzerinde her zaman etkili olmuştur. Kelime manası itibari ile de âşık olan anlamı taşıyan, gönül, saz ve söz ustaları olan kültürümüzün vazgeçilmezleri âşıkların aynı zamanda tarihimizin de tanıklarıdır. İlk olarak Oğuz destanlarında tanınan âşıkların, zaman yolculuğunda toplumun hassasiyetlerinde, öncü ve önder olmuş, unutkanlıklara hafıza, korkaklara yürek, sevdalılara gönül köprüsü kurmuşlardır. Tarihin seyri içerisinde; bir gün başında börkü sırtında sazı ile karşımıza çıkmış bizi destanlarda anlatmıştır. Âşıklar; Bir gün sırtında hırkasıyla yunus olmuş, aşka doğru götürmüştür. Bir gün Dadaloğlu olmuş, hepimiz adına başkaldırmıştır. Asya’dan balkanlara, o muhteşem coğrafyada, toplumun susmayan dili haykıran vicdanı olmuştur. Aşıklar sazının namelerinde biz olduk, sözünün dizelerinde biz olduk. Sevgisinde biz, öfkesinde biz olduk

MERHUM MURAT ÇOBANOĞLU’NUN RUHUMUZA ÜFLEDİĞİ TADI NASIL UNUTURUZ?

Kars; Aşıklık Geleneğinin önemli kilometre taşlarından biridir. Bizler, bundan dolayı çok şanlı bir toprağın evlatlarıyız. Bu pencereden bakınca, şenlik Babayı, sadece Çıldırlı bir âşık olarak görmek bizleri yanıltır. Aşık Şenlik, aynı zamanda kahramanlığın adıdır. ‘İslam ehli olan işitsin bilsin. Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana’ dediğinde, Cihana meydan okuyan bir yürekle hepimizi temsil etmiş, hepimiz adına söylemiş, hepimiz adına gürlemişti. Bugün memleketimizde bu geleneğin temsilcileri aynı zamanda şenlik babanın öğrencileridir. Kağızmanlı Hıfzı’nın ‘Sefil baykuş ne gezersin bu elde’ türküsünü dinlerken de hepimiz aynı tadı almadık mı? Ben vatana ağlar idim ıraktan Gördüm de kurtuldum gamdan firakta! Gözümüz açıldı kudreti haktan Güzel Çıldır, Kars, Ardahan göründü dizelerindeki vatan hasretini bizlere âşık Zülali’den daha iyi kim öğretebilir ki. “Bir atım var ala paça, Koymadı ki kırat kaça” Merhum Murat Çobanoğlu’nun ruhumuza üflediği tadı nasıl unuturuz?

GÖNÜLDEN GÖNÜLE KURDUĞU KÖPRÜDEN NASIL GEÇMEYİZ

Gönülden gönüle kurduğu köprüden nasıl geçmeyiz? Biz Çoban oğlunu nasıl unutur nasıl unuttururuz? Sizler, âşıklarımız; sizler nasıl ki kültürümüzü yaşatıp ölümsüzleştirdiniz, Bizlerde sizleri ölümsüzleştirip sonsuza kadar yâd edeceğiz. Şeref Taşlıova’yı nasıl baş tacı yapmayız? Şehrimizin değerlerine ve Şehrimize değer katan herkese minnettarız. Vicdanen borçluyuz, ahlaken borçluyuz. Muhterem misafirlerimiz; Geleneksel âşıklar şölenimize renk katan kültür mirasçılarımıza, âşıklarımıza, huzurlarınızda minnet dolu teşekkürlerimi sunuyorum. Yaptıkları iş önemlidir. Taşıdıkları misyon önemlidir. Kendileri önemlidir. Türk kültür medeniyetinin tarih yolculuğundaki son halkaları, kıymetli âşıklarımız. Sizlere önemli vazifeler düşmektedir. Sizler; yunus Emre’nin, Dadaloğlu’nun, Şenlik Babanın, Âşık Zülâlinin, Kağızmanlı Hıfzının. Çobanoğlu’nun, Taşlıova’nın izinde yürümeye, yeni çıraklar yetiştirmek ve bu kutlu mesleği gelecek çağlara taşımaya memur ve mecbursuz. Bu talep bizim, bizlerin talebi değil, tarihin talebidir. Hepiniz bu vazifenin hakkını verecek inanca ve yüreğe sahipsiniz biliyorum, katkılarınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim, iyi ki varsınız”

AŞIK ATIŞMALARI

Aşıklar Bayram Denizoğlu, Yener Yılmazoğlu, Alirıza Ezgi ve Erzede Kapan da parkta atışma örneği sergilediler. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği atışmanın ardından aşıklar duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdiler.

Bayram Denizoğlu: “Bayram çok güzel gidiyor. Cenab-ı Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Kürdü, Türk’ü Alevisi hepsi her zaman olduğu gibi bu bayramda da hep birlikteler. Geçmiş belediye başkanlarına da teşekkür ediyorum. Şimdi ki belediye başkanına da teşekkür ediyorum. Bu ananeyi devan ettiriyorlar. Kardeş gibi çalıp söylüyoruz.”

Yener Yılmazoğlu: “Kars’ta bayram çok güzel geçiyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen âşıklarımız burada sazlarıyla sözleriyle, değişmeleri ile 3 gün boyunca çok güzel günler geçirdik. Şükürler olsun ki burası serhat ilidir. Sınır boyu. Diyorum ki; Azeri, Kürt, Yerli, temelde taştır. Terekem, Türkmen’i hepsi gardaştır. Bunları da ayrı eden kalleştir. Ardahan, Iğdır’ım ay güzel Kars’ım. Gerçekten Kars çok güzeldir havasıyla, suyuyla. Hele ki ozanlarıyla, açıklarıyla. Ozan Çobanoğlu gibi çok değerli üstatlar da burada yaşamış. Şenlik baba diyarıdır. Murat Çobanoğlu diyarıdır. İlhami Baba diyarıdır. Bakın; bir insan fakirdir. Çalışır zengin olur. Vatan elden gider. Siz vatanı alamazsanız oğlunuz geri alır. Oğlunuz alamazsa torununuz geri alır. Ama en önemli olan şey bir memleketin kültürüdür. Kültür elden giderse her şey bitmiş demektir.”

Vatandaşlardan Ali Ateş, “Aslen Karslıyım. Bu şenlikleri düzenledikleri için âşıklara çok teşekkür ediyorum. Bunu dinledikçe mutlu oluyoruz.”

Özlem Topçu: “Karslıyım, öğretmenim. Âşık kültürünün bu şekilde yaşatılması bizim için çok iyi. Türkiye’nin dört bir tarafından gelenler var.”

Cansu Alkaşı: “Karslıyım. İstanbul’da yaşıyorum. Şimdi gezmeye çıktım. Âşık vatandaşlarımızı görünce onlarla da sohbet için geldim. Bizim Karsımız içinde gerçekten kültürümüzün yaşatılması tabi ki önemlidir. Severek izliyoruz onları da.

Duygulanıyoruz sonuçta bizim kültürümüz, bizim yöremizin insanları, bizim kültürümüzü yansıtıyorlar.”