Akar, 2012 yılı Ocak ayında yapılacak olan mesleki eğitim kurulunun aldığı karalar gereğince toplam 51 meslekte kursların açılmasının karalaştırıldığını belirterek, “Bu kapsamda Kars Halk Eğitim Müdürlüğümüzce Çini işlemeciliği ve Obsidyen taş işlemesinde toplam 35 kursiyerinin yer aldığı iki adet kursumuz şuan devam etmektedir. Ayrıca Kağızman Halk Eğitim Müdürlüğümüzce kilim dokumacılığı ve makine nakışı mesleğinde iki adet toplam 40 adet kursumuz iştirak edip bu anlamda 2 kursumuz devam etmektedir. Sarıkamış Halk Eğitim Müdürlüğümüzce gümüş işlemeciliği adı altında 1 adet kursumuz devam etmektedir. Kurslara toplam 95 adet kursiyer iştirak etmekte. Bu kursların İl Müdürlüğümüze maliyeti 156 bin 993 TL’dir.” dedi.
Akar, daha sonra şunları söyledi:
“2011 yılı içerisinde kurslara devam eden kişilere günlük 15 TL cep harçlığı ödenmekteydi. 2012 yılında ise 1 Nisan’dan itibaren 20 TL olarak kursiyerlerimize ödenmektedir. Ayrıca istihdam garantili kurslar kapsamında İl Müdürlüğümüz şuana kadar 1 adet kurs açmış olup bu kursumuzun yanında bilgisayar bakım ve onarımı dahilinde 20 kursumuz devam etmektedir. İstihdam kurslarımızın maliyeti bize yaklaşık 60 bin TL olarak kayıtlara geçmektedir. Kars ilimiz için önemli husus arz eden konu iş yönünden eğitimdir. Yani işsiz ve vasıfsız iş gücünün veya mesleki iş gücünün yeterli oranda geliştirerek işyerlerinde istihdamı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. En az 5 işçi çalıştıran hizmet sağlayıcılarımıza meslekli bir işçi vermek suretiyle mesleklerinde kendilerini geliştirebilecekleri ve bu iş yerlerinde çalışacak kişilerin mutlak surette kayıtlı olmaları ve işsiz olmaları gerekmektedir. 2012 yılı dört aylık bir süre içerisinde yaklaşık 15 işsizimiz şuanda çeşitli iş yerlerinde çalışmaktadır. Yani bunlara günde 20 TL İl Müdürlüğümüz tarafından ödenmektedir. Genel sigortalar pirimi de karşılanmaktadır.”
Akar, toplum yararına ait çalışmalardan bahsedecek şöyle konuştu:
“İl Müdürlüğümüz tarafından gönderilen 2 milyon TL ödeneğin bir dahaki ay 2 milyon TL olmak üzere toplam 4 milyon 203 bin TL ödenek göndermiş olup bu ödenek 2012 yılı içinde şuanda kullanılmış bulunmaktadır. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne yaklaşık 170 istihdam edildiği 4 aylık çalışma programları bulunmaktadır. İl ve ilçe belediye başkanlıklarımıza 215 katılımcının devam ettiği kültür ve turizm müdürlüğümüze 20 destek personel verilmiş, İl Özel idaresine 5 olmak üzere toplam 410 çalışanımız işsizimiz bu kurumlarda istihdam edilmiş olup en az 4 ve 8 ay içerisinde istihdamları sağlanmıştır. 210 personelimiz de Ağustos yada Eylül itibariyle işe başlayacaktır. Planlaması yapılmış ödenekleri de dağıtılmıştır.”
Uygulamalı girişimcilik eğitimden de söz eden Akar, “İl müdürlüğümüz ve KOSGEB tarafından imzalanan protokol kapsamında Kars il merkezine 50’ye yakın işsizimize girişimcilik eğitimimiz ve Sarıkamış ilçemizde de 50 işçi ye yönelik girişimcilik programı düzenlendi. 30 Nisan tarihi itibariyle son teklif çağrısı yapılmıştır. Bu sayede iş verenlerimizin bize müracaat edenlerin 100 kişinin iş kurmalarına yönelik girişimcilik eğitimi verecektir. Uzmanlaşmış meslek eğitiminde ise Çalışma ve Sosyal Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereğince işsiz ve vasıfsız işgücünün ihtiyaç duyduğu mesleklerde eğitilerek iş piyasasının ve istihdamın sağlanması için harekete geçilmiştir. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca tespit edilen ziyaret edilen iş yerlerinden alınan talep doğrultusunda ilimiz kurs okulu olarak adlandıran Gazi Ahmet Muhtar Paşa Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğünce projelendirilerek İl müdürlüğümüzden talepte bulunulmuş yaklaşık 16 kursiyer mobilya üretim konusunda yetiştirilerek bu iş yerlerinde istihdamları sağlanacaktır. Bu konuda her türlü yardıma olanak sağlanacaktır.” diye konuştu.