Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde hayata geçirilecek ardından da 7 mahallede uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin oldukça önemli ve cazip bir proje olduğunu söyledi. Bu proje ile mahallerin çehresinin değişeceğini belirten Bozkuş, “TOKİ’ye sunduğumuz Kentsel Tasarım Projesi de bu paralelde devam edecek. Bütün bunları dikkate aldığınızda Belediye binasının yapılması, hayvan pazarının dışarıya alınması, stadyumun dışarıya alınması ve bugünlerde asfalt işine başlıyoruz. Sonuç itibariyle bir sorunumuz kalmadı. Orada oturan vatandaşlarımızın gerek mevcut konutların gerekse arsalarının maliyeti yaklaşık 39 milyon TL’dir. Ama orada yeni yapılacak olan 2030 tane konutun maliyeti ise 200 milyon TL’dir. Tolu Konut İdaresi Başkanımız siyasete girdi. Kendisinin bize ciddi anlamda Erdoğan Bey’in katkıları olmuştur. Kars ile ilgili ifadesi, “Kapımız sonuna kadar açıktır.” Burada Başbakanımızın Kars’a olan ilgi ve alakasından kaynaklanmıyor. Kars ile ilgili özellikle, gecekondu bölgelerinin ıslah edilmesiyle ilgili kendisine talimatı vardı. Oradaki konutlar yapılırken fazla aşırı derecede mevcut konut bulunmadığından kimseyi de evinden etmeyeceğiz. Yapılacak konutlar daha sonra aşağı tarafa geçilecekse aşağıdakileri de yukarıdaki konutlara taşıyacağız. Yukarıya taşındıklarında ise aşağıda boşalan eveler sökülecektir. Onların yerinde de yeni bloklar yapılacak. Bu şekilde de hiç kimse evinden o bölgeden çıkmadan aşırı derecede mağdur olmadan konut sahibi olmuş olacaktır. Biz belediye olarak 100 civarında konuttan vazgeçtik. Bunun sebebi ise, gezdik, Fevzi Çakmak, Bayram paşa, Atatürk mahallesi, Yusuf paşa, Sukapı bu bölgelerde insanlarımızın oturamayacağı konutlar var. sosyal devlet diyoruz. Belediyede sonuçta devletin bir kamu kuruluşudur. Sosyal devletin görevi vatandaşına sağlıklı ortamı sağlamaktır. Ama her yıl sağlıktan, eğitimine, ulaşımına kadar yardımcı olmak zorundadır. Bizde bu anlam içerisinde belediyenin 120-130 tane konutu olmuş ama insanları çaresizlik içerisinde konutu olmayan, çadırdan daha kötü evlerde oturuyorsa ne yazar. Biz de bu mantıkla hareket ederek elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Burada firmamızın çok ciddi çalışmaları oldu. 5-10 sefere yaz boz yaptılar. Acaba nasıl faydalı olabiliriz? Orada yaşayan insanlarımız nasıl ucuz konuta sahip olabilir? Ve çok da özveriyle çalıştılar. Bu o kadar da kolay bir iş olmadı. Defalarca bilgisayar ortamında silip tekrardan yaptılar. Tekrardan hesaplayıp tekrar projeyi gündeme getirdiler.” dedi.
ANKARA İMAR FİRMASI YETKİLİLERİ BELEDİYE BİNASINDA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYORLAR
Belediye binasında tahsis edilen büroda çalışmalarını yürüten Ankara İmar Firması yetkilileri
Şehir Plancısı Gürkan Coşkun, Durdu Dereci, Kibar Çoban, Esma Çoban, Atatürk ve Bayrampaşa Mahallelerinde hayata geçirilecek proje için büyük çaba sarfediyorlar.
TÜRKİYE GENELİNDE 50 BİNE YAKIN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK
Burcu Dereci, “Şu ana kadar Türkiye genelinde 50 bine yakın kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdik. Kent merkezinde fiziksel ve sosyal yönünü tamamlamış kent parçalarını imarlı ve imarsız dayanışma alanlarında, gecekondu alanlarında kent merkezli sanayi alanlarında desteklenecek en önemli kuvvetlerden bir tanesi kentsel dönüşüm projeleridir. kentsel dönüşüm projeleri 3 ana etapta oluşuyor. Birinci etapta,mevcut durum tespiti. Bunlar şu anda bitirilmiş durumdadır. Saha çalışmaları elemanlarımız tarafından yapılmış alt repoları belirlenmiş kişi kişi bütün vatandaşların istinat bedenleri hesaplanmıştır. İkinci etapta matematiksel finanslıma oluşturması var. bu konutların yapım maliyetleri var. ayrıca kamulaştırma bedelleri var. bunların hepsi de matematiksel alana dökülmesi söz konusudur. Tasarımla beraber bunlar konsept haline getirilerek uzlaşma kriterlerinin oluşturulması aşaması bitti. Artık uygulamaya yönelik çalışmalar kısmındayız. Hak sahipleriyle de görüşmeler yapıp onlardan da muhafakatlarını almaya başlıyoruz. Burada hak sahiplerimizin tapusu olan veya kaçak olan yapısı olan bütün hak sahiplerimiz için bunun raporu yapıldı. Evlerinin krokileri, ölçüleri, yapı cinsleri, ağaçları, ağaçlarının yaşları her şeylerin ölçümleri belgeler üzerinde tespit edilmiştir. Toplu konut dairesi bunu onaylamıştır. Bu aynı zamanda mahkemeye, bilirkişiye esas bir rapor örneğidir.” dedi.
KARS CİDDİ ANLAMDA KENTLEŞMEYE İHTİYACI OLAN BİR KENTTİR
Gökhan Coşkun da, “Kars ciddi anlamda kentleşmeye ihtiyacı olan bir kenttir. Bu anlamda burada ne kadar ilerlemiş bir kent oluşturabilirsek vatandaş bunda hem ekonomik anlamda hem turizm anlamında hem yaşam standartları anlamında bir gelir elde edecektir. Eğitim alanı çok düşük. Ama böyle bir kentte sporlanmalarıyla, ticareti olan, pazarı olan kente çok yakın bir konumda. Burada tamıyla vatandaş bazında bir proje gerçekleştiriliyor. Tamamıyla belediye, alacaklarından TOKİ karından vazgeçiyor. Yoksa bu ekonomik durumda vatandaşın konut sahibi olması çok zordu. Amacımız kente çok yakın bir nokta da, kentin görünen noktada, kaleyle birlikte bütünleşen bir alanda ciddi bir kentleşme olgusu oluşmuş bir yapılaşmanın desteklediği bir kent oluşturmak. Bu yaptığımız zaten hayvancılığı bütün kentlerde kent merkezinden biraz daha dışarılara yönlenmesi lazım. Amacımız ihtisaslaşmış bir hayvancılık oluşturmak. Bu bölgenin ciddi anlamda en büyük gelir kaynağı hayvancılık. Ama bunu daha ciddi anlamda gerçekte de katkı sağlayabilecek noktalara ulaştırmak bu da ihtisaslaşmış OGM oluşturulabilir. Bu da şu anda düşünülüyor. Yeri tespit edilmiş ve proje aşamasında. Bu yapıldıktan sonra hem rekabetin artması hem hayvan pazarının da dışarıya çıkartılması açısından güzel bir gelişme olacaktır.” diye konuştu.
BU ALANDA 39 TRİLYONLUK BİR KAMULAŞTIRMA BEDELİ SÖZ KONUSUDUR
Coşkun daha sonra şunları söyledi: “Söz konusu alan Kars’ın optimum ulaşılabilir noktasındaki kent merkezine yakın bir alanda 37,5 hektarlık alana sahip. Yani 375 dönümlük araziden oluşan Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerini kapsayan bir alan. Bu alanda 39 trilyonluk bir kamulaştırma bedeli söz konusudur. Vatandaşın hakkı. Bu hakkı sadece 39 trilyonu tamamlatan vatandaşın değil, maliye arazileri, belediyenin hakkı ve vatandaşın hakkı toplamında 39 milyon bir değer. Bu 39 milyona karşılık bir proje üretildi. Vatandaşın tamimiyle yararına olmasını düşündüğümüz kentsel yaşam standartları yüksek spor alanlarıyla, ticari ünitelerle, eğitim, yeşil alanlarla ve alışveriş merkezleriyle desteklenmiş, alt yapısı bitirilmiş bir kentsel yaşam alanı oluşturuldu. Oluşturulan bu projede 2030 adet konut üretildi. Bu 2030 adet konutta 4 adet mimari tip üretildi. Bunlar 75 metrekarelik 120 metrekarelik ve 150 metrekarelik bu 150 metrekarelik satışa çıkan konutlar. Diğer 75, 85 ve 120 metrekarelik konutlarımızda vatandaşa hakları çerçevesinde ya direk haklarına istinaden ya da ufak borçlanmalarla sahip olabileceği konutlardır.
6 KONUT ALAN VATANDAŞIMIZ DA VAR. 2 KONUT ALAN VATANDAŞIMIZ DA VAR
Bu projede 39 milyon belediye, maliye ve vatandaşın hakkını 65 milyona yakın bir değer verildi. Yani 39 milyonu 39 milyon verdik tamam demedik. 65 milyona yakın bir değer verdik. Bunu yaparken proje konseptinden ve imar hatlarından yararlandık. Bu çerçevede vatandaşın burada mağdur olmaması dolayısıyla belediyemiz yüzde 90’a yakın haklarından vazgeçti. Vatandaşımıza bunu bedelsiz olarak terk etti. Bu terke karşılık borçlanması yüksek olan tamamıyla hak sahibi olmayan işgalci sınıfına giren vatandaşlarımız kaçak yapılarda hak sahibi konumuna getirildi. Bu kaçak yapılar hiçbir hakkı olmamasına rağmen aylık 1000 lira borçlanmaları gerekirken 105 lira ortalama bedelle bir borçlanmalı sağlandı. Bunu yaparken de belediyemizin kendi konut haklarından aldık ve vatandaşımıza verdik. Bu çerçevede en yüksek borçlanmamız ortalama 105 lira. Bu alanda 6 konut alan vatandaşımız da var. 2 konut alan vatandaşımız da var. Bir vatandaşımız 2 konut aldı. 50 metrekarelik hakkı kaldı. Bir 75 metrekarelik konuta 25 metrekare borçlanıp 3 konutunu da alamıyor. Burada hiçbir hak yenmeden tamamıyla rant düşünülmeden, tamamıyla sosyal duygular içerisinde vatandaşın karına olacak şekilde yaşam standartları yükseltilmiş bir kent oluşturulmaya çalışıldı. Bu bağlamda Türkiye’deki ilk 5 projeden birisidir. Hem tasarım alanında hem de kentleşme anlamında. İlk 5 projeden birisi olmasının nedeni ise, vatandaş burada çok ciddi anlamda muvafakat imzalanabilir bir duruma getirildi. Bu başbakanlık toplu konutlar idaresinin haklarından vazgeçmesinin olduğu, Belediye Başkanımızın toplu konutlarla ikili ilişkiler çerçevesinde olduğu, Sayın Başbakanımızın toplu konut olarak Kars’a önem verilmesini söylemsiyle buraya geldiği ziyaretinde bunları birebir Toplu Konut Daire Başkanımıza iletmesiyle oldu. Bu bağlamda da vatandaş kazandı.
HİÇBİR VATANDAŞIN PROJE AŞAMASINDA EVİ YIKILMAYACAK
Burada Türkiye’nin büyük şehirlerinden oluşan kentsel bir alan oluşturuldu. İnşaatlar muvafakat sözleşmelerinin bitmesine istinaden 3 ay içerisinde iadesi yapılacaktır. Vatandaşların tamamı söz konusu alanda, boş alanlarda konut üretimi yapılacak. Bu konutlar bitecek. Vatandaşlarımız bu konutlara taşınacak. Oturdukları yerler yıkılacak. Hiçbir vatandaşımız proje aşamasında evi yıkılmayacak. Dışarıya herhangi bir konut bulması için kiraya verilmeyecek. Herhangi bir kira gideri ödemeyecek. Tamamıyla boş bir alanda konut üretilecek. Bu boş alanda 240 tane konut üretilecek. Bu üretilen 240 tane konuta 886 hak sahibinin 240’ı yerleştirilecek. Onların boşalttığı alanda bir inşaat daha başlayacak. Bir 250 daha bitecek. Diğer insanlar oturacak. Bu çerçevede projemiz yaklaşık 3-4 etap içerisinde bitirilecek. İnşaatları tamamlanacak. Vatandaşımıza teslim edilerek kentsel yaşam standartları yüksek ekonomik hayata entegre olmuş bir kente, kentsel mekan oluşulmuş olacak. 100 adet konutumuz satışa sunulacaktır. Bayrampaşa ve Atatürk mahallesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin maliyeti 200 milyondur. Bu tamamıyla Kars’a hediye ediliyor. Bu bağlamda da vatandaşlar kentsel yaşam standartlarını arttıracak şekilde konut sahibi oluyorlar. Bu da insanlara bir örnek olacaktır.
PROJE CİDDİ ANLAMDA VATANDAŞIN YARARINADIR
Proje kapsamında muvafakat sahiplerine yarın itibarıyla sözleşme imzalanmaya başlıyor. 1 ay süreyle elemanlarımız buradan hiçbir şekilde ayrılmadan vatandaşlarımızla bire bir görüşme yapacaklar. Sözleşmelerini alacaklar. Söz konusu proje tamamıyla matematiksel bir projedir. Siyasi anlamında hayır diyecekler olabilir. Görüş anlamında hayır diyecekler olabilir. Ama proje ciddi anlamda vatandaşın yararına. Çünkü vatandaş 39 milyonluk malına 65 milyonluk mal alıyor. Projedeki sözleşmeler belirli bir rakama geldiğinde vatandaş anlaşmasına toplu konut kamudan kanundan yararlanarak kamulaştırmasını yapar parasını yatırır geçer. Hesaplar Bayındırlık İskan Bakanlığının birim fiyatlarına göre yapıldı. Mahkemenin kabul edeceği değerler. 1 lirasına 2,5 lira konut vermişiz. Yok dediği an kendi yararından vazgeçiyor. 1 liramı alıp giderim diyor. Devlet onun 1 lirasını verir.”