Özel Çelik Başarı İlköğretim Okulu öğrencileri Kardelen Aslan, Yağmur Atılgan, Muhammed Can Özad, Türkçe Öğretmeni Beyhan Selçuk öncülüğünde Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ı makamında ziyaret ederek röportaj yaptılar.
SORU: SAYIN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ ÖNCELİKLE BİZLERİ KABUL ETTİĞİNİZ İÇİN SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. BİZLER ÖZEL ÇELİK BAŞARI İLKÖĞRETİM OKULU ADINA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZÜ DAHA YAKINDAN TANIMAK VE EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUZ. DİLERSENİZ RÖPORTAJIMIZA BAŞLAYALIM:
1-KISACA BİZE ÖZGEÇMİŞİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
ALKIŞ: 1962 yılında Maraş’ta doğdum. Ben doğduğumda Maraş’tı. Daha sonra Kahramanmaraş oldu. Kahramanmaraş’ta Kars gibi madalyalı bir şehirdi. Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi’nin Çağlayan köyünde dünyaya geldim. Küçük ve güzel bir köy, yeşil, her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği bir köydü. Köy güzeldi ancak köy hayatı benim için zordu. İlk çocuk olmak dolayısıyla birçok iş yaptım. Odun kırmak, koyun gütmek ...gibi tüm işleri yaptım. Ama o işleri yaparken aklımda her zaman okuyacağım ve bu işlerden kurtulacağım vardı. Ve öyle de oldu . İlkokulu ve ortaokulu Göksun’da , sonra il merkezinde Maraş İmamhatip Lisesi’ni bitirdim. Daha sonra 1984’te Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdim. 1985’te Adana Ceyhan’da Din Kültürü öğretmeni olarak 7 yıl çalıştım. Bu yıllarım çok güzel geçti. Öğretmenliği çok seviyorum. Daha sonra mecburi hizmetten dolayı tayin istedim. Kendi okulumda öğretmen ve müdür yardımcısı olarak 15 yıl çalıştım. O dönemki öğrencilerimin birçoğuyla hala irtibat halindeyim. Maraş’ın Türkoğlu ilçesinde 2,5 yıl müdürlük yaptım. Daha sonra Mersin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okul müdürlüğü yaptım Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Öğrenci İşlerinde Daire Başkanlığı yaptım. Bir yıl kadar orda kaldım. Daha sonra insanla muhattap olmayı düşünerek işi bırakmaya karar verirken Milli Eğitim Müdürü olmamı teklif ettiler. 02/02/2012’de Kars’ta Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başladım. Evliyim. 3 çocuğum var : 2 erkek 1 kız.
2-MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜN GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR BİZİ BU KONUDA BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?
ALKIŞ: Gerçekten sorumluluğumuz çok fazla. 71.500 öğrenci ve bunların ailelerini düşünürsek bütün Kars’ın bizden beklentisi var. Neredeyse tüm ilin Milli Eğitimle alakası var. Her şeyin başı eğitim olduğu için tüm meslek dallarının bizden beklentisi var. Ben şu an Türkiye’deki her problemde kendimi sorumlu tutuyorum. Eğer Kars’ta okula gitmeyen veya sokakta gezen öğrenci varsa –ki var-sorumlusu benim. Eğer okullarda huzur tam sağlanamıyor, okulların sobası yanmıyorsa, bir okulun öğretmeni yoksa bunların hepsinin sorumluluğu bana ait. Bu kadar çok sorumluluğu olan bir insanın rahat uyuması pek mümkün değil. Ben de rahat uyuyamıyorum. İnsanın problemi ne zaman biterse eğitim problemi de o zaman biter. İnsanın problemi ölünce bittiğine göre eğitimin problemi de eğitim bittiğinde biter. O zaman eğitim bitmeyeceğine göre eğitimin problemi de bitmez. Okula gitmeyen öğrencilerle aile görüşmeleri yapıyoruz. Okullaşma oranı hızlı bir şekilde artıyor. Okullardaki ikili eğitimi kaldırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Okulları ziyaret ediyoruz ,idarecilerle sık sık toplanıyoruz. Çünkü Kars çok daha iyisini hak ediyor.
3-ÖĞRETMENLİĞİ NASIL TANIMLAR SINIZ?SİZCE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR?
ALKIŞ: Öğretmenlik %50 heyecandır, %30 sunumdur , pazarlamadır , geri kalanlar da bilgi, tecrübe vs’dir . Öğretmenlik bir heyecan işidir. Öğretmenlik sanattır. Bu sanatı sevmeyen bunu yapamaz , yapmamalı.Seven için Öğretmenlik harika bir meslektir. Bir öğretmen 40 dakikayı dolduramıyorsa , 3-5 kez saate bakıyorsa , bu kişinin öğretmenlik yapmaması gerekir. Öğretmenlik gerçekten bir sanattır.Öğretmen insanla uğraşır. Öğretmenin muhattabı insandır. Öğretmenlik mesleği üretken bir meslektir. Öğretmenlik 100’lerce doktor,100’lerce mühendis yetiştirebilir. Bu işi sevenlere tavsiye ediyorum. Öğretmenlik mesleğini asla parayla mukayese etmemek gerekir. Öğretmenlik peygamberlik mesleğidir, bir bakıma Allah’ın mesleğidir.
4-ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARINI NASIL DEĞERLENDİRİYOR SUNUZ?
ALKIŞ: Kars’ta maalesef öğretmenlerin çalışma koşulları yeteri seviyede değil. Doğu illerinde özellikle Kars’ta öğretmenlerin lojman ihtiyacını karşılamak gerekir. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz, lojman ihtiyacı önemlidir. Lojman ihtiyacı karşılanmazsa ulaşım sorunları ortaya çıkar. Tabi kış şartları da bu durumu iyice zorlaştırıyor. Burada çalışan öğretmenlerin batı illerine göre masrafları daha yüksek. Buradaki öğretmenlerin kışlık yakıt gideri diye bir sorunları var. Burada çalışan öğretmenlerin batıdaki öğretmenlere göre desteklenmesi gerekir diye düşünüyorum, tabi tüm bu olumsuzluklara rağmen özveri ile işlerini yerine getiriyorlar.
5-4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
ALKIŞ: Büyüklerimizin aldığı kararları iyi oldu, kötü oldu şeklinde değerlendirmemiz çok doğru değil. Bu bir zorunlu eğitimdir. Bu sistemle birlikte zorunlu eğitim 12 yıla çıkmıştır. İyi mi oldu kötü mü oldu ,tabiki iyi oldu. Bu sistemle birlikte ailelerin ben çocuğumu okutmuyorum lüksü ortadan kalkmıştır. O çocuklar tabiki anne ve babanındır ancak bu ülkenin de çocuklarıdır. Zorunlu eğitim çocuklara okuma imkanı sağladı. Osmanlı’daki Enderun Mektebi de bunun en güzel örnekleridir. Bu sistemle devlet üzerine sorumluluk aldı. Bu şekilde çocuklar istedikleri okula veya liseye gidebiliyor.
6-İLİMİZDE EĞİTİM ALANINDA GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ PROJELERİNİZ VAR MI?VARSA BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?
ALKIŞ: Daha önce söylediğim gibi öğretmenlik bir heyecan işidir. Öğretmenlerdeki bu heyecanın artırmak için Münir ARIKAN’ı getireceğiz. Tüm ilçelerde öğretmenlere seminerler verecektir. Ve yine Kafkas Üniversite’si ile bir protokol yaptık. Tarihimizdeki büyük şahsiyetleri : Kazım Karabekir , Atatürk, Fevzi Çakmak , Harakani Hazretleri gibi büyük şahsiyetleri öğrencilere daha iyi tanıtmak için bir proje hazırladık. 75 000 Fidan 75 000 Can projemiz var. Bu projenin amacı her öğrencimizin bir ağacı büyütüp yaşamasını sağlamaktır. Bizim amacımız Kars’ı yeniden yeşillendirmektir. Okula gitmeyen çocuklar için projelerimiz var. Şube müdürü arkadaşlarımızla da Kars için neler yapabiliriz hakkında konuşup proje üretiyoruz.
7-MESLEĞİNİZLE İLGİLİ BİRÇOK ANINIZ OLMUŞTUR.UNUTAMADIĞINIZ VE SİZİ ETKİLEYEN BİR ANINIZI BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?
ALKIŞ: Tabi birçok anım var. Şimdi aklıma geldi. Sosyal paylaşım sitelerinde aradım sanırım sadece üç tane Yıldırım Alkış adında kişi var. Benim öğrencilerimden biri de aramış Yıldırım Alkış diye biri çıkmış. Daha sonra görüşmeye başlamışlar tabi ben değilim Muş’ta Doktorluk yapan bir Yıldırım Alkış’mış. Daha sonra bu kızımız beni aradı ve hikayelerini anlattı ve evlendiklerini söyledi. Böyle güzel bir tesadüf olmuş. Bir de ben öğrencilerimden gelen hiçbir şeyi atmadım. Keşke bu görüşmeyi evde yapsaydık da size arşivimi gösterebilseydim. Bir de öğrencilerime isim isim şiir yazdım.
8-BİZE OKUL YILLARINIZI ANLATIR MISINIZ?SİZ NASIL BİR ÖĞRENCİYDİNİZ?
ALKIŞ: Bu soruda objektif olmak zor tabi. İlkokulu 1.likle bitirdim. Ortaokulda uyum problemi yaşadım. Ortaokulda vasat bir öğrenciydim. Sonra liseye başladım. Lise 1’de zorla sınıfını geçen bir Yıldırım Alkış, lise 2’de zorla sınıfını geçen bir Yıldırım Alkış , lise 3’e geldiğimde 2 olay benim hayatımı değiştirdi. Babam bana ya okursun ya da küspe satarsın diyordu. Ben o hayatın ne kadar zor olduğunu biliyordum ve okumam gerektiğini hep kendime söylüyordum. Diğer bir olay ise dayımlarda yaşadığım bir durumdur. Liseyi dayımlarda okudum. Bir gün dayım bana:“Oğlum Yıldırım kaç zayıfın var?” dedi. Daha ben cevap vermeden yengem söze girdi: “Ne zayıfı! Yıldırım’ın zayıfı olur mu?”dedi. Halbuki benim 7 zayıfım vardı o zaman. Yengemin bu sözü bende öyle bir etki bıraktı ki başladım ders çalışmaya ve o dönem takdir aldım. Okulu dereceyle bitirdim. O yüzden bu olay tüm velilerimize örnek olmalı ve öğrencilerimizi motive edecek sözler söylenmelidir.
9-ÖZEL OKULLARI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
ALKIŞ: Ben de özel okulda çalıştım ve özel okulları bilirim. Şu an Bakanlığımızın da özel okulları teşvik eden çalışması var. Özel okulların her şeyi güzeldir arkadaşlar. SBS sınavında özel okulların ortalaması 411 iken bu durum devlet okullarında 311’dir. Aradaki fark çok fazla. Özel okulun artışı çok ancak özel okulda okumak diğer okullarda okuyan öğrencileri ezmek, onlara tepeden bakmak anlamına gelmiyor. Hayatın gerçekleri özel okul değil. Benim en çok istediğim şeylerden biri özel okulların devlet okullarından biri ile kardeş okul olması. Bu şekilde her iki okulun da şartlarının daha iyi algılanması sağlanır
10-SON OLARAK ÖZEL ÇELİK BAŞARI ÖĞRENCİLERİNE NE İLETMEK İSTERSİNİZ?
ALKIŞ: Daha önce sizin okula geldim ve birlikte yemek yedik. Benim sizin okulun öğrencilerinden isteğim okur –yazar ve etkin öğrenciler olmanızdır. Ders çalışmanın dışında aktif olmanızı, projeler üretmenizi, okuldaki ve Kars’taki olaylara kayıtsız kalmamanızı arzu ediyorum. Her sınıfta etkinlik panoları olsun istiyorum ve o panoya herkesin bir şeyler katmalarını, pasif ve kayıtsız olmamalarını istiyorum. Tiyatroları, bilgi yarışmaları, spor karşılaşmaları vs.etkinlikler düzenlemenizi istiyorum. Kars’la ilgili projeler üretmenizi istiyorum.