Kars Dolunay Derneği, Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği olarak ilk kez İstanbul Ataşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak başlatılan “Kars Tane Tane Kapak Topluyor” kampanyası çığı gibi büyüyor.
Kampanya kapsamında toplanan her bir 250 kilogram pet şişe kapağı karşılığında bir adet engelli aracı alınacak ve ihtiyaç sahibi bir engelliye verilecek. Geçtiğimiz yaz mevsiminde başlatılan uygulamanın ardından gönüllü kuruluşlar, vatandaşlar ve özellikle de öğrenciler harekete geçti. Bunun için caddeler, sokaklar ve araziler bile gezildi ve toplanan kapaklar Kars Dolunay Derneği’ne teslim edildi.
KAPAK SAYISI ARTSIN DİYE FAZLA SU İÇENLER BİLE OLDU
Kampanya adından söz ettirdikçe ortaya da ilginç manzaralar çıktı. Su içmenin vücuda faydasından yola çıkan fakat fazla su içme alışkanlığı olmayan öğrenciler bu defa “daha fazla kapak toplansın” diye çok su içmeye başladılar. Evlerinde, babalarının işyerlerinde ne kadar pet kapağı varsa topladılar. Bununla da kalmayıp lokantalara, kafelere giderek kapak istediler.
Bunun en güzel örneklerinden biri de Kars Özel Çelik Başarı İlköğretim Okulu’nda yaşandı. Okul öğrencilerinden Rojin İdil Erdoğdu, Kars Belediyesi’nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan annesi Ruken Erdoğdu ile birlikte yola çıktı ve kapak toplama kampanyasını birlikte başlattılar.
Anne ve kızının hayata geçirdiği proje kapsamında evde, çevrede, okulda ne kadar kapak varsa toplandı. Anne ve kızının bu takdire şayan hareketleri bu defa okul yönetimini ve öğrencileri de harekete geçirdi. Alınan karar gereğince kampanya okul geneline yayıldı. Böylece büktün öğrenciler aylardır su içtikleri petlerin kapaklarını biriktirmeye başladılar. Kapak sayısı 1000’i geçince de bu kapakları Dolunay Derneği’ne teslim için okul servisine binip derneği yolunu tuttular.
Hepsi de oldukça gururlu ve sevinçliydi. Yaptıkları hareketin önemini iyi bildikleri için sevinçlerini Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocakla paylaştılar.
EMPATİ KURDUK
Öğrenciler yaptıkları hareketin ne anlama geldiğini iyi bildiklerini ve söyle bir kampanyada görev aldıkları için çok mutlu olduklarını söylediler.
Bir kutu yaptıklarını ve herkesin bu kutuya toplanan kapakları atmalarını istediklerini belirten öğrenciler, okul bahçesini bile didik didik aradıklarını ve tek bir kapağın bile toprak olmasına göz yummak istemediklerini belirttiler.
Bazen de kapak sayısı artsın diye okula getirdiği pet şişesindeki suyun yarısını çimenlere
döküp yarısını da içtiklerini ifade eden öğrenciler, “İnşallah bu kampanya hayırlara vesile olur ve bir kişi daha engelli aracına kavuşarak mutlu olur. Biz burada aslında empati kurmak istedik. Çünkü onların yerine bizlerde olabilirdik.” dediler.
Özel Çelik başarı İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Orkun Avşar, “Biz bu çalışmayı öğrencimiz Jojin ve annesinin vasıtasıyla başlattık. Öğrencimizin de desteğiyle bu kampanya büyüdü. Burada özellikle Dolunay derneği’ne teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu, gerçekten toplumsal duyarlılık gerektiren bir konudur. Biz de buna katkı sunmak istedik.” diye konuştu.
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak da, “Kars Dolunay Derneği, Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği olarak ilk kez İstanbul Ataşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak başlatılan “Kars Tane Tane Kapak Topluyor, Adım Adım Engelleri Aşıyor” kampanyasında mutlu sonuçlar alıyoruz. Kars’ta bütün duyarlı insanlarımıza duyurmak amacıyla renk ve boyutuna önem vermeden tane tane plastik kapak toplamaya başladık. Çoğu zaman çöplerden ve sokaklardan kapakları toplarken bizlere destek olan minnacık ellerle tanıştık kapakları toplama amacımız birazda onlara temiz çevre bırakmak olduğunu anlatınca o ellerin daha fazla kapak toplamaya çabalamasını utanarak da olsa izlemek zorunda kaldım. Dönüşümü olmak üzere plastikten oluşan bütün kapakları toplamaya çalıştık sizlerin desteğiyle.”
Ocak ayrıca, “Bu doğrultuda toplanan kapaklar engellilere tekerlekli sandalye ve ihtiyaçları olan malzemeler olarak geri dönecekti ama dünyamızda 4 bin yıl misafir kalacak bizi ve geleceğimizi zehirleyen en küçük şey olsa da bu kapaklar hayırlı bir işe yarayacaktı. Bu amaçla çıktığımız yolda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz.” şeklinde konuştu.
Ocak daha sonra şunları söyledi: “Özel Çelik başarı İlköğretim Okulu’na ve öğrencilerine bu duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ederiz. 250 kilo plastik kapağa bir sandalye veriliyordu ama burada asıl amacımız; sandalye almak değil, bu çocukların geleceği olan, doğamızı kirleten bir kapağı doğadan kaldırabilmektir. Bu çocukların kendi gelecekleri olan doğayı temizlemek adına böyle bir duyarlılığa sahip olması ve doğayı kurtarmak amacıyla topladıkları kapaklarla bir engellinin ihtiyacını gidermeleri ve ona el-ayak olabilmeleri o engellinin yaşadığı sorunlar bağlamında duyarlı bir toplum oluşturmak için yol almalarından dolayı kendilerine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”
Ocak son olarak yeni yıldan beklentilerini de dile getirerek, “Yeni yıl bizim için yeni programlar, yeni projeler yapma yılıdır. Bu yıl inşallah, Cenab-ı Allah izin verirse, Kafkas Üniversitesi bünyesinde fizik tedavi merkezi ve hastane bünyesinde fizik tedavi ünitesini kurdurma gibi bir düşüncem var. Umarım bu gerçekleşir” dedi.
Öğrenciler daha sonra “Yeni yıla engelsiz kapak açıyoruz” sloganıyla topladıkları kapakları Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’a teslim ettiler.