Cemil Kırbayır soruşturması

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Kars’ta işkence binalarını inceledi…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi annelerini kabulü sırasında 103 yaşındaki Berfo Ana ile görüşmesi ardından gündeme gelen Cemir Kırbayır’ın 8 Ekim 1980 yılında kaybolmasıyla ilgili olarak Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma devam ediyor.

Gözaltında kayboldukları iddia edilenlerin akıbetinin araştırılması için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Alt Komisyon, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın kardeşi ve birlikte gözaltına alındığı kişileri dinledi.

Komisyon, bugün de Kars’a gelerek işkencelerin yapıldığı ileri sürülen binaları gezdi ve bazı kişilerle görüşme yaptı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Üskül, komisyon üyeleri AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Kars’ta Berfo Nine’nin oğlu Cemil Kırbayır’ın işkence gördüğü iddia edilen binalarda incelemede bulundular.

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Kars Kalesi arkasındaki Dereiçi Mevkii’nde Belediye Mezbaanesi civarında inceleme yapan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Üskül, “Bir süreden beri Tolga Ceylan ve Cemil Kırbayır’ın kaybolması olaylarını açığa çıkarmak için çalışmaktayız. Dün de Kars’a Cemil Kırbayır olayının akıbetini araştırmak için geldik. Burada bazı kişilerle görüştük. Bize verilen bilgiler çerçevesi içinde olayın cereyan etmiş olabileceği mekanlarda incelemeler yapıyoruz. Bu binada (eğitim fakültesi) işkenceler yapıldığı iddiaları söz konusu. Zaten yapı da tariflere ve anlatılanlara uyuyor.” dedi.

OLAY HENÜZ AYDINLATILACAK SEVİYEDE DEĞİL!

Olayın henüz aydınlatılacak seviyede olmadığını da belirten Üskül, “Daha görüşmemiz gereken başka insanlarda var.” diye konuştu.

30-31 yıl önce de olsa bu tür olayları yaratanların bu ülkede her zaman soruşturulabileceğini kaydeden Üskül, “Herkes bilmeli ki bu ülkede bu tür olaylar her zaman soruşturulup ve araştırılacaktır. Biz TMBB İnsan Hakları Komisyonumuzun kurduğu alt komisyon olarak incelemeye başladığımız bu iki olayı aydınlatabilmemiz için kararlılıkla çalışmalarımızı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.Önümüzdeki dönemlerde bir sonuca ulaştıktan sonra diğer kayıp olaylarıyla da ilgi de incelemeler mutlaka yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

KÖTÜLÜKLER KİMSENİN YANINA KALMAMALI. TÜRKİYE’DE 2-3 BİN CİVARINDA KAYIP VAR

“Yapılan kötülükler bu ülkede kimsenin yanına kar kalmamalı” diyen Üskül, Kars’ta ve Türkiye’deki kayıp sayısını tam olarak bilmediğini fakat çok değişik sayılar ifade edildiğini belirtti. Kesin net bir sayı belirlemenin çok zor olduğunu kaydeden Üskül, “Bazıları 20 bin civarında kayıp var diyor ama bu sayısının bu seviyede yüksek olduğunu düşünmüyorum. Ama 2-3 bin civarında kayıptan söz etmek mümkündür.” dedi.

BAZI İPUÇLARINA RASTLANDI

Üskül, şu ana kadar yapılan çalışmalarda her hangi bir ipucuna rastlanılıp rastlanılmadığı yönündeki soru üzerine ise şunları söyledi:

“Elbette bazı sonuçlara vardık ama bunları açıklamak henüz erken. Biraz daha çalışmamız gerekiyor. Dinlememiz gereken başka insanlarda var. Önümüzdeki hafta Ankara’da bir grup insanı davet ettik. Onları da dinleyeceğiz. Ondan sonra büyük bir ihtimalle kamuya daha doyurucu bilgi verebileceğiz”

TAVİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da, “İnsan hakları konusunda bir şekilde taviz söz konusu değildir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti insan haklarına saygılı değil bağlı bir devlettir. Her çeşit haksız işkence, kötü muamele kamu görevlileri yaptılarsa yanlarına kar kalmayacaktır.” dedi.

HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMAYACAK

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 12 Eylül’den sonra Kars’ta 4 vatandaşımızın işkence sonucu katledildiği biliniyor. Şimdi bunların faillerini aradan 31 yıl geçse bile tespit edeceğiz ve ortaya çıkartacağız. Bunda kararlıyız. Yani gerçekten artık Türkiye’de, işkencelerde, faili meçhullerde insanların anılmaması gerekiyor. Bu anlamda da İnsan Hakları Komisyonu olarak hassasiyet içindeyiz. Hiçbir şey gizli kalmayacaktır ve mutlaka aydınlanacaktır. Şu bilinmelidir ki ne olursa olsun geçmişte yapılanlar kimsenin yanına kalmayacaktır. Ateş düştüğü yeri yakmayacaktır. O ateşi yakanlar ise mutlaka bunun bedelini ödeyecektir.” diye konuştu.

SAYIN BAŞBAKANIN BU TÜR KONULAR ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURDUĞUNU BİLİYORUZ

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Kars’taki incelemeleriyle ilgili açıklama yapan Vali Ahmet Kara ise şunları söyledi:

“İlimizde şu anda TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan ve Üyeleri çalışma yapıyorlar. 1980 yılında yani 12 Eylül’den hemen sonra kaybolan Berfo Nine’nin oğlu Cemil Kırbayır olayıyla ilgili Sayın Başbakan’ın da bu konuda talimatı olmuş, Sayın Başbakanın bu tür konular üzerinde hassasiyetle durduğunu biliyoruz. İnceleme Komisyonu da bu konuyu incelemek üzere şu anda ilimizde çalışma yapıyor. İnşallah önemli ipuçlarına ulaşırlar. Komisyonun çalışma süresini benim bilmem mümkün değil. Neticede bize bunlar yasama organının bir faaliyeti kanunen kurulmuş bir komisyon. Yurt içinde yurt dışında, hapishanelerde çeşitli yerlerde de incelemeler yapıyor.”

8 EKİM 1980

Edinilen bilgilere göre; 8 Ekim 1980 yılında Göle’de gözaltına alınıp Kars Emniyetine getirilen Kırbayır’ın kaybolmasıyla ilgili soruşturma öncelikle olayın üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçmesi nedeniyle zamanaşımına uğrayıp uğramadığı araştırılacak. Olayla alakalı olarak ifade ve bilgi vermek isteyenler olursa dinlenecek. Şimdiye kadar bu konu hakkında inceleme yapılması için bir istekte bulunulmadığı için o dönemde görev yapan kolluk kuvvetlerinin bilgisine başvurulacak. Soruşturma kapsamında Ardahan’ın Göle ilçe Emniyetine ve Kars Emniyetine de olayın araştırılması yönünde tanık olmak isteyenler varsa onların dinlenmeleri ve ifadelerinin alınması konusunda gerekli yazılar yazıldı. Ayrıca Kırbayır’ın yurt dışına mı kaçtığı, yoksa gözaltındayken mi öldürüldüğü konusunda hiçbir bilginin olmadığı ve siyasi olaylar nedeniyle öldürülmüş olabileceği yönünde de hiçbir bilgi olmadığı için soruşturma geniş yönlü olarak sürdürülecek.

SORUŞTURMA 23 ŞUBAT’TA BAŞLATILDI

Kırbayır’ın annesi 103 yaşındaki Berfo Ana, 5 Şubat günü Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe’deki ofisinde görüşen kayıp yakınları arasında yer almıştı. Başbakan bu görüşmede Cumartesi Anneleri’nin en yaşlısı olan 103 yaşındaki Berfo Ana’yla yakından ilgilenirken, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturulmuştu. Bu süreçten sonra 23 Şubat günü Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ekim 1980 günü kaybolan kayıp Cemil Kırbayır için soruşturma başlatmıştı.