CHP neden iktidar olamıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi neden iktidar olamıyor?

Kars Müteahhitler Birliği Başkanı Hilmi Ulusoy’un, “Cumhuriyet Halk Partisi neden iktidar olamıyor?” yazısı:

CHP Kars’ta neden başarılı olamıyor? Milletvekili çıkaramıyor? Önce buna bakmak lazım. Adı üstünde Halk Partisi. Adı gibi yönetildiği kanaati yaygındı halk arasında. Ama ‘benim olsun az olsun’ zihniyeti taşıyan bir takım eski yöneticiler halktan kopuk, uzak, çoğunluğun olduğu yerde olmadılar. Buna bir örnekle devam etmek istiyorum. Eskiden evlerin aydınlatmaları pencereleri damların üzerinde olurdu. Cepheye bakan kapı yanlarında falan olmazdı, bu nedenle dünyayı, geleni, gideni, olanı biteni göremezlerdi. Ancak damdaki pencerede iyi korunmamışsa yağan yağmur içeri akardı. Kışında kar çok yağdığında aydınlatma tamamen kapanırdı. Dama çıkılıp aydınlığın üzeri açılıncaya kadar karanlıkta kalınırdı güneş yılda bir defa gün dönümlerinde sadece ufak bir aydınlatmayla üzerinden geçerdi o da insanların enerji almasına yetmezdi. Hastalıklar olurdu, hani bir tabir var “doktor girmeyen eve hastalık girer” diye.

Şimdi bu hastalıktan kurtulmanın tam zamanı. Şimdi halka inen tüm dünyaya açılan pencereler oluştu. Cumhuriyet Halk Partisi’nde sayın genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu aydınlatmaları çoğalttı. Ayrıca da gidenlerden de korkulmasın, giden sadece kendini götürür.  ama gelecekler kafile halinde gelir, velhasıl gelen didenden çok olur.

Gelenlere bakmak lazım. Onları karşılamak kucaklamak lazım, 2011 yılında Uludere’de öldürülen 34 mahsun vatandaşımızın ölüm yıldönümünde sadece cumhuriyet halk partililer vardı. Bunlar gözle görülür önemli gelişmelerdir. Halka millete inilmeli halk gibi konuşmalı, onlar gibi yürünmeli. Yaşadığın bölgede ve her tarafta halkın sevincini kederini paylaşmalı. Bu halk bu tür şeylere çok önem verir.

Ama şimdi bunların değiştiği gözle görülür şekilde kendini göstermeye başlamıştır. Genel merkez yöneticilerine bakınca sayın genel başkanın kararlı tutumu artık halkta bir güven oluşturmaya başladı. Bu çok önemli bir gelişmedir.

Şimdi benim yaşadığım il olan Kars eskiden CHP’nin birinci parti olduğu bir şehirdi. CHP 3 Kasım 2002 yılı 22 dönemden sonra Kars’tan milletvekili çıkaramıyor. Belediyeyi kazanamıyor. Nedeni yukarıda örnek verdiğim gibi hareket edildiği için. Sayın Naif Alibeyoğlu hatırı sayılır bir oy yükseltmesi yaptı adaylığı süresinde. Fakat bu da yetmedi. Demek bir yerde hata yapılmış veya tavan penceresinden bakılmış. Demek ki bir yerde bir eksiklik olmuş.

CHP’nin Kars’ta önümüzdeki 2015 seçimlerine iyi hazırlanması lazım. Parti binasının fiziki konumunun değişmesi ve diğer değişikliklerin yapılmasıyla halka yakın, yaşayan tüm etnik yapılarla iç içe olan, yönetim kadrosuyla yenilenmesi durumunda Kars’tan milletvekili çıkacağına inanıyorum.

Ayrıca her dönem 2 milletvekili ve yine bir milletvekili çıkarması kesin gözüyle bakılan AK Parti ve BDP bile seçimlere altı ay kala aday açıklamazken CHP neden bu aceleciliğin içine düşüp aday ismi kamuoyuyla paylaşmak istiyor? Bu da ayrı bir mağlubiyet biçimi. Genel merkez yönetici ve yetkililerinin bu duruma müdahil olmaları gerektiğini düşünüyorum.