Çocuk Müzesi’nin ilk ziyaretçileri

Çocuk Müzesi’nin ilk ziyaretçileri ilköğretim üçüncü sınıf öğrencileri oldu...

Kars Müzesi’nde kurulan Çocuk Müzesi ilk ziyaretçilerini ağırladı. Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu üçüncü sınıf öğrencileri hayran kaldıkları müzeyi açanlara teşekkür ettiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı kapsamında Çocuk Müze Odalarının ilki 7 Ocak tarihinde Kars Müzesi’nde açıldı.

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, amaçlarının; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İlköğretim okullarında okuyan tüm öğrencilerin müzede eğitimlerini severek, isteyerek ve biraz daha öğrenerek, uygulamalı olarak yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Buradaki çalışmaların uzmanlar denetiminde dönem dönem aşamalı olarak yapıldığını da belirten Alp, Müze Çocuk Odasındaki eğitimin yaygınlaştırılmasının önemli bir amaç olduğunu vurgulayarak, çocukların kültürel mirası sahiplenme ve bu bilinci güçlendirerek Çocuk Müze Odalarına katılımı geniş bir şekilde sağlamayı da hedeflediklerini belirtti.

Alp, bir başka amaçlarının da, Çocuk Müze Odasında çocukların el becerilerini geliştirebilmelerini sağlamak olduğunu kaydederek,  müzedeki eserlerin tanıtımı ve hangi dönemde yapıldığını, ne amaçla kullanıldığını ve işlevlerinin ayrıntılı öğretildiğini ifade etti.

Alp, şöyle konuştu:

“Buradaki Çocuk Müze Odası açılışı için Birleşmiş Milletler (BM)’den üst düzeyci katılımcılar geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan Daire Başkanlarımız, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumundan Genel Müdür Yardımcısı düzeyinde katılım oldu. Ayrıca ilgili Vali yardımcımızda Mülke Amiri olarak açılışa katıldı. Açılışımızı yaptıktan sonra Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı olan İl Müdürlüğü Uzmanlarının getirdiği 25 öğrenci, Ankara Üniversitesinden gelen 3 hocamızın koordinatörlüğünde müzede eğitim çalışmalarını yaptılar. Bu eğitim çalışmaları sonucunda çocuklarımız, eğitici ve öğretici aktiviteleri yaşayarak, görerek ya da uygulayarak öğrendiler. Kars Müzesinde böyle bir Çocuk Müze Odasının açılmasından dolayı da mutluyuz.”

Bu kapsamda Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu üçüncü sınıf öğrencileri müzenin ilk ziyaretçileri oldu. Öğrenciler bugüne kadar ders kitaplarında veya öğretmenlerinin anlattıkları kadarıyla bildikleri müzedeki ürünleri yakından görme fırsatı buldular. Çocuklar bolca gezip gördükleri ürünleri bir bir tanımaya ve anlamaya çalıştılar. Bir yandan merak ettiklerini öğretmenlerine sordular diğer taraftan da kendi düşüncelerini ifade ederek gördüklerini yorumladılar.

İlginç görüşlerin dile getirildiği ziyarette çocukların doğal olarak değerlendirmelerde bulunmaları ise müzenin ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne sermeye yetti.