Dağ çilekleri toplanmaya başlandı

Dağ çileği çocuk felci başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor…

Sarıkamış’ta dağ çileği dönemi başladı. Dağ çileği çocuk felci başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor…

Her yıl Ağustos ayı ile birlikte meyve veren dağ çileği ağaçları bu yıl da Sarıkamışlıların yüzünü güldürdü. Sarıkamış’ta ormanlık alanlarda tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen dağ çileği, vitamin deposu olarak adlandırılıyor.

Sarıkamış’ta yüksek kesimlerdeki ormanlık arazide yetişen, halk arasında yaban çileği olarak bilinen doğal dağ çileği hormonsuz olarak doğada kendi kendine yetişen çilek türüdür ve gerçek çilek lezzeti sadece dağ çileğinden alabilirsiniz. Tabi ki aynı zamanda gerçek besin değerleri ile birlikte.

C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çileğinin diğer çileklerden farkı daha küçük boyda olması. Her yıl Ağustos ayında toplanan dağ çilekleri, yöre halkının kışlık reçel ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor.

DAĞ ÇİLEĞİNİN FAYDALARI

Şifa kaynağı olan dağ çileği; çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşıyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çileğinin, sigaranın yarattığı damar tahrip edici özelliği azalttığı biliniyor. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye yol açabiliyor.