Deprem konferansı

Kuzey Anadolu’nun Depremselliği ve Zemin Yapı İlişkileri...

İnşaat Mühendisleri Odası Kars İl Temsilciliği tarafından düzenlenen, “Kuzey Anadolu’nun Depremselliği ve Zemin Yapı İlişkileri” konulu konferans, DSİ Bölge salonunda, Prof. Dr. Cevdet Bozkuş tarafından verildi.

Kars’ın deprem durumunun tartışıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Cevdet Bozkuş, “Anadolu’nun kuzeydoğusunda yer alan aktif, sağ ve sol yanal doğrultu atımlı faylar geçmektedir. Bunlar sağ yanal Sevan (Ermenistan), Balıkgölü, Iğdır, Ağrı ve sol yanal Dumlu, Çobandede, Kağızman, Digor faylarıdır. Bu fayları geçtiği yerler, son yüzyılda ürettiği deprem merkezüssü dağılımlarına göre Kuzeydoğu Anadolu’daki illerin deprem riski sıralaması Erzurum, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Kars şeklindedir. Kars merkezinden geçen aktif bir fay yoktur. Kars merkezi zemini çoğunlukla kaya zemindir. Diğer iller ise yumuşak alüvyon zemin üzerine kurulmuştur.”

 Boszkuş şöyle konuştu: “1900-2002 yıları arasında Kars yakın çevresinde yıkıcı 8 deprem olmuştur. Bu depremlerin (1926, 1936, 1962, 1972, 1975, 1976, 1983, 1988) merkez üstleri yukarıda sayılan faylar üzerindedir. Bu depremlerin büyüklükleri 4,5-6,9 (Ms) arasındadır. Kars ve yakın çevresinden geçen bu fayların üzerinde olan bu depremler, merkez ve ilçelerini 2. ve 3. derecede etkilemiştir. Bu depremlerde hasar ve can kaybının tek nedeni kalitesiz ve bilinçsiz yapılaşmadır.”

Bozkuş, ayrıca, “Bundan sonra bu faylarda olacak depremlerde Kars merkezinden ziyade, bazı ilçeleri etkileyecektir. Bunlar sırasıyla Akyaka, Çıldır, Kağızman, Sarıkamış’tır. Merkez ve diğer ilçelerde bu depremlerden çok az etkilenecektir” dedi.