Digor’da Belediye hizmetleri

Kars’ın Digor İlçesi Belediye başkanı Muzaffer Kutay, Digor’un 1965 yılından bu yana yaşadığı imar hatasını düzelttiklerini söyledi.

Son seçimle Belediye Başkanı olan Muzaffer Kutay, Digor İlçesi’nde yaşanan ve göze çarpan birçok önemli sorunları çözerek ilçe merkezinde yaşam alanı oluşturduklarını belirtti.

Kutay, İller Bankası’ndan Belediye’ye gelen küçük paralarla belediyenin kalkınamayacağını gördüklerini ve kolları sıvayarak, alt yapıdan, köprü sorununa kadar bir soruna sağlıklı şekilde el attıklarını ifade etti. Digorluların yıllardır çamurda yürüdüklerini de hatırlatan Kutay, yol ve kaldırımlardan, belediyenin araç parkuruna kadar her şeyi baştan inşa etmek için gece-gündüz çalıştıklarını vurguladı.

BELEDİYENİN MAKAM ARACI BİLE YOKTU

2 yıllık başkanlık süresi içerisinde Digor’u şantiye alanına çevirdiklerini de vurgulayan Kutay, “Ben Digor halkına verdiğim sözleri tutmak için buradayım” dedi. Başkan Kutay, belediyenin makam aracının bile olmadığını söyleyerek, kendi özel girişimleri ile Belediye’ye bir adet binek aracı, bir adet sıkıştırmalı çöp aracı, bir adet kazıyıcı yükleyici ve ayrıca aparat takıldığında da greyder görevi üstlenecek makine alındığını açıkladı. Başkan Kutay, Kağızman Belediyesi ile yapılan bir protokol ile öğrencileri Kars’a taşıyabilmeleri için bir otobüs alınarak araç parkuruna eklendiğini de kaydederek, ilçe merkezinde bulunan mezarlıklarında ağaçlandırıldığını belirtti.  Kutay, İlçe merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın bir şehirde yaşadıklarını anlayabilmeleri için kültür merkezinin de bu inşaat sezonunda yapılacağını sözlerine ekledi. İlk, orta ve lise öğrenimimi Digor’da tamamlayan Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul’da avukatlık da yapan Kutay, 2009 yerel seçimlerinde Digor’dan Belediye Başkanı seçildi.

ALT YAPIMIZ YOKTU

Kutay, 2 yıllık başkanlık görevini ve yapılanları şöyle sıraladı:

“Biz seçildikten sonra özellikle bir durum değerlendirmesi yaptık. Öncelikli olarak 3 tane proje koymuştuk önümüze, çünkü Digor’un 1965 yılında yapılmış bir imar haritası vardı. O tarihten bu yana bir değişiklik yapılmamıştı. Ama hiçbir zamanda bu imar planına uyulmamıştı. Hale hazır haritamız yoktu. Alt yapımız yoktu.

DİGOR’U YAŞANILABİLİR BİR KENT HALİNE GETİREBİLİRİZ

Biz öncelikli olarak hali hazır haritamızı gerçekleştirdik. Peşine alt yapı projemizi gerçekleştirip iller bankasına sunduk. Projemiz şu anda iller bankası Genel Müdürlüğünde beklemektedir. Çok büyük bir proje ve umuyorum ki onlarında desteğiyle, biz bunu hayata geçiririz. Digor’u da yaşanılabilir bir kent haline getirebiliriz. Onun dışında imar projemizle ilgili olarak, şu anda iller bankasına yetki vermiş durumdayız. Bunların dışında da özellikle seçim broşürümüzde Digor halkına bir söz vermiştik. “Bu broşürde yazdıklarımız bizim ile Digor halkı arasında bir sözleşmedir” demiştik. Biz bunları birer birer hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi, bir kültür merkezi projemiz vardı. Kültür merkezimiz, iddia ediyorum Doğu Anadolu Bölgesinde çok az belediyede olan bir projedir. Biz bunun altına imza attık. Projemizi gerçekleştirdik. Bunun yaklaşık maliyetini Bayındırlık Müdürlüğünün desteğiyle yaptık ve ihaleye hazır duruma getirdik. Şu anda 11 Nisan 2011 tarihi itibarıyla da tüm kaynaklarımızda hazır ve biz bunu ihalesini gerçekleştireceğiz. Onun dışında, özellikle Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanmak üzere hayata geçirmeye çalıştığımız bir takım projelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de, Eğitime Destek Projesidir. Özellikle Japonya Büyük Elçiliğinin bu konuda desteği söz konusuydu. Umarım son gelişen ve çok da üzüldüğümüz tusunami felaketinden ve deprem felaketinden projemiz etkilenmez.

ARAÇLAR YENİLENDİ

Bizim özellikle araç parkurumuz çok sıkıntılıydı. Araçlarımızın hepsi 1970 modeldi. Müthiş bir bakım gideri söz konusuydu. Bu da bizi çalışılmaz duruma getirmişti. Biz bunun da özellikle bakım ve onarımını yaptıktan sonra araçları kullanan insanlara zimmetle dik. Bu yüzde 50 oranında bakım maliyetlerini düşürdü. Bizim çok acil bir ihtiyacımız olan bir binek aracımız bile yoktu. Tamamı belediyenin kaynaklarından karşılanmak üzere 44 bin lira ödenerek bir cip alındı. Cip alınmasının nedeni de, özellikle köylere sıkça baş sağlıklarına, taziyelere, düğün ve nişanlara çok sıkça seyahat ettiğimizden dolayı biz cipi tercih ettik. Daha sonra şehrin çok ihtiyacı olan bir kazıyıcı yükleyiciye ihtiyacı vardı. Yine belediyemizin kaynaklarından yararlanarak 121 bin lira bedelle bir kazıyıcı yükleyici ve önüne takılan aparatla da kışın karla mücadele de kullanabileceğimiz greyder konumunda bir araç satın aldık. Bunları gerçekleştirdikten sonra sıkıştırmalı bir çöp aracına ihtiyacımız vardı, bunu da gerçekleştirdik. Şu anda bu araçlarımız yaklaşık olarak 1 yılın üzerindedir.

HER YIL 100’E YAKIN ÖĞRENCİLERİMİZ ÇOK SEÇKİN ÜNİVERSİTELERE GİTMEKTE

Ayrıca bizim, Kars-Digor arası çalışacak bir otobüse ihtiyacımız vardı. Digor’da dershane olmadığı için öğrencileri Kars’a götürmek amaçlı böyle bir otobüse ihtiyaç duyduk. Digor, eğitim öğretimde oldukça başarılı bir kent. Her yıl 100’e yakın öğrencilerimiz çok seçkin üniversitelere gitmektedir. Ancak bu öğrencilerimiz çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Kağızman Belediyesiyle işbirliği yaparak bir araç aldık. Bu araç bize hibe edildi. Bu aracın bakımı onarımı için 12 bin lira civarında, belediye kaynaklarından harcayarak bu aracımızı şu anda hizmete sokmuş durumdayız. Yaklaşık 1buçuk yıldır öğrencilerimizi 2 liraya götürüp getirmektedirler.

TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNMÜYOR

Özelikle belediye binamızın tamiri, onarımı, tadilatı, elektrik tesisatını yeniden gözden geçirdik. Çünkü çok ciddi tasarruflar sağlanmış oldu. Belediyenin bodrum katında 100’e yakın, 100 traktör çöp çıkardık. 15 yıla yakın bir süre içerisinde kalorifer küllerinin hepsi bodrumda bırakılmıştı. Böyle bir temizlik yaptıktan sonra belediye gelirlerini birazda kontrol altında tutmak amaçlı olarak çok sıkı bir denetim gerçekleştirdik. Çünkü öz güç ve öz denetim olmadıktan sonra siz kendi ayaklarınız üzerinde duramazsınız. Yani “Taşıma suyuyla değirmen dönmüyor” sizin kendi öz gücünüzün öz kaynaklarınızın olması gerekiyor. Sadece iller bankasına bağımlı bir halde durmak çok ciddi bir sıkıntıya sokardı bizi. Bu amaçla biz belediye gelirlerinde, kiralarda 110 civarında bir artış kaydettik. İç işlerinin Bakanlığının Baş kontrolünü yaptığı denetimler sonucunda, denetim raporunda şunu açıkça gördük, 2008 yılında belediye gelirlerinin yüzde 87’si personel giderine giderken bu rakam 2009 yılında biz geldikten sonra yüzde 60’a düşürdük. Şu anda ise yüzde 45 civarında gerçekleşti. 2011’de yasal sınır olan yüzde 40’ın altına düşeceğimize inanıyorum.

HEM SU KAÇAKLARINI AZALTTIK HEM DE KALICI ÇÖZÜM SAĞLADIK

Şehrimizin sulama kanalını, özellikle bahçe ve bağlarda kullanacağımız sulama kanallarını son 20 yıldır tadilatı yapılmadığı için ve son 15 yılda atıl durumda olan sulama kanalları 2 aylık bir çalışma sonucu halkımızın hizmetine sunduk. İçme suyunun büyük bir kısmı plastik borularla geliyordu. Özellikle Derinöz ve Dağpınar’dan gelen iki ayrı şebekemiz söz konusuydu. Bunlar dere yataklarına geçtiğinde plastik borular sıkça tahrip oluyordu. Bunları biz çelik borularla değiştirerek hem su kaçaklarını azalttık hem de kalıcı çözüm sağladık.

İKİ TANE ANA CADDEMİZDE 6 BİN METREKARE KİLİT PARKE TAŞI DÖŞEDİK

2010 yılı içerisinde, özellikle Kars’tan ve Iğdır’dan giriş iki tane ana caddemizde 6 bin metrekare kilit parke taşı döşedik. Çünkü hem çirkin bir görünümdeydi hem yollar çok bozuktu. Biz makyaj yapmanın ötesinde kalıcı çözümlerin peşindeyiz. 29 Mart’tan itibaren de yine yol çalışmalarımıza başladık. Belediyenin özellikle bir takım arsaları çok düşük bedellerle bir takım kişilere verilmiştir. Bunlardan 4 bin 108 metrekarelik arsayı mahkemeler lehimize karar verdi ve biz bu arsayı geri aldık.

HER BİR MEZARLIĞA 2 BİN CİVARINDA AĞAÇ DİKTİK

Onun dışında 9 bin metrekarelik bir arsa vardı, o da lehimize sonuçlandı. Biz çalışmalarımızı bu şekilde devam ettirirken şehrimizde, özellikle mezarlıklarda, ekolojik çevre, çevre dostu olduğumuzun da ispatı açısından, iki tane şehir mezarlıklarında ağaçlandırma çalışmalarına başladık. Her bir mezarlığa 2 bin civarında ağaç diktik. Bunların bir kısmı kötü niyetli kişiler tarafından tahrip edildi. Biz geldiğimizde şehrimizde insanların ihtiyaçlarını giderebilecekleri doğru düzgün bir tuvalet bile yoktu.

DİGOR TAMAMEN BİR KÖY GÖRÜNÜMÜNDEYDİ

Yıllar önce şehir olan Digor tamamen bir köy görünümündeydi. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız devam etti. Halkın ihtiyaçlarını, halkla birlikte toplantılar düzenleyerek öncelik sırası hangisinin ise ona gör çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şehir içi yollarımız çok kötü. Bir dolgu yapıldı. Bu asfalta malzemesiyle de kaplandı. Çakıl döşendi. Özellikle o bölgede ihtiyaç olunan bir köprüde yapılarak hizmete sunuldu. Onun dışında Derinöz’e giden bir bölümde bir köprü inşa edildi ve halkın hizmetine sunuldu. Onun dışında Yeni Digor mahallemizde bir yol gerçekleştirildi. Kayalık bir bölgeydi. Yine iyi yardım sever bir işadamımızın yardımıyla bir iş makinesi getirttik. O mahallenin yolunu da yaptık.

DAĞPINAR BELDESİYLE 2 YILDIR YAŞLA ŞENLİĞİ DÜZENLİYORUZ

Biz geldiğimizde Güney Doğu Anadolu Belediyeler Birliğinin de üyesi olduk. Bunun özellikle eğitim ve seminer çalışmalarına katılarak yerel yönetim ve belediyecilik konusunda çok ciddi deneyim sahibi olduk. Biz geldiğimizde Digor’da çöp konteynırı ve çöp kutusu hiç yoktu. Digorluları çöp kutusu ve çöp konteynırlarıyla tanıştırdık.artık insanlarımız çöplerini rastgele dışarıya atmıyorlar. Bu çöpler günlük temizleniyor. Dağpınar Beldesiyle sosyal anlamda yapmış olduğumuz bir takım çalışmalar da var. Dağpınar Beldesiyle yaklaşık 2 yıldır düzenlediğimiz, tüm Digor’un tüm köylerini ve Kars’ın yakın köylerinin katıldığı bir yayla şenliği düzenliyoruz. İnsanlar arasında, orada bir tanışama kaynaşma gerçekleşiyor. Onun dışında sportif aktivitelere çokça önem verdik. Gençler için bir futbol turnuvası düzenlemiştik. Hatta Digor gençliği orada şampiyon olmuştu ve kupa almışlardı. Bizim şu anda Devlet Planlama Teşkilatı bünyesindeki SODES projesi kapsamında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz ve proje hazırladığımız bir halı saha projemiz var. Onu da umuyorum gerçekleştiririz. Devlet Planlama Teşkilatından geçer. Eğer ki geçmezse bizim Digor gençliğine bir sözümüz vardır. Bu dönem içerisinde mutlaka o halı sahayı gerçekleştirerek Digor gençliğinin hizmetine sunacağız.”