Digor'da servisçiler kontak kapatmaya hazırlanıyor

Digor Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Bölgi, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulundu...

Kars'ın Digor İlçesi'nde toplam 38 köyden yüzlerce öğrenciyi ilçedeki okullara taşıyan servis şoförleri, akaryakıttaki durdurulamaz fahiş fiyat artışı karşısında kontak kapatma noktasına geldi.

Eylül ayında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile taşımacılık ücreti konusunda anlaşan servis şoförleri, artan maliyetler karşısında dayanacak güçlerinin kalmadığını ileri sürerek, dayanacak güçlerinin olmadığını söylediler.

İl genlinde olduğu gibi Digor ilçesinde de esnaf ve servisçiler, başta doğalgaz olmak üzere elektrik faturası ve gıda fiyatlarındaki fahiş artış karşısında her gün eriyen esnaf bu kez de akaryakıtta yaşanan beklenmedik artış nedeniyle zor günler yaşadıklarını dile getiriyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Digor Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Cemal Bölgi, Digor esnafı ve taşımacılık yapan servisçilerin zor durumda olduğunu belirterek, "esnafımız bir yandan doğalgaz, elektrik ve gıda fiyatlarındaki fahiş artışla boğuşurken, şimdi de akaryakıt fiyatlarında yaşanan ciddi artışlarla baş etmeye çalışıyor" dedi.

Okul taşımacılığı yapan servisçilerin Eylül 2021 tarihinde Digor İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'yle ihale için masaya oturduğunu ifade eden Başkan Bölgi, o tarihte yaklaşık motorin pompa litre fiyatı 7 TL civarında seyrederken 2022 Şubat ayı itibariyle motorinin pompa litre fiyatının iki katına çıktığını ve artan fiyatlar yüzünde servisçilerin taşımacılık yapacak güçleri kalmadığını söyledi.

Yaşanan maliyet artışı sonrası servisçilerin sorununu Digor İlçesi Milli Eğitim Müdürüne ilettiğini belirten Başkan Cemal Bölgi, " görüşmede ihalenin yapıldığı tarihteki akaryakıt fiyatı ile bugünkü fiyatlar arasında 2 katı kadar ciddi anlamda bir artış olduğunu söyledik. Servisciler artışlar karşısında bırakın masraflarını yevmiyelerini dahi çıkaramaz hale geldi. Esnaf kan ağlıyor.

ŞARTNAMEYE EK MADDE KONULSUN

Sorunun çözümüne yönelik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihale yapılan şartnameye olası bir fiyat artışında servisçilerin ücretlerinde de paralel bir artış yapılması teklifini sunduklarını kaydeden Digor Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Bölgi, şunları söyledi:

"Sorun kısa sürede çözülmezse öğrenciler ortada kalacak. Biz ne esnafımızın ne de öğrencilerimizin mağdur olmasını istemiyoruz. İhale şartnamesine mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir madde konulması talep ediyoruz. Zaten yüzde 35-45 arası bir artış yapılması yasalaşmasına rağmen henüz bir artış yansımasını olmadı. Bu artışla birlikte, günlük yevmiyelere de yansıtılması gerekiyor. Digor esnafının istediği şey, bu sorun bir an önce çözülsün" ifadelerini kullandı.

“SERVİS ÜCRETLERİNDE GÜNCEL DÜZENLEME YAPILSIN"

Eylül ayında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'yle sözleşme yaptıklarını söyleyen Bölgi, “Eylül ayında yapılan maliyet tespitinde o dönemdeki akaryakıt fiyatları dikkate alınıyor.  Sözleşmeler yapılırken mazotun fiyatı ortalama 7 TL civarındayken bugün itibarıyla neredeyse yüzde yüzlük bir artışla 15 TL sınırını geçti. Pandemi döneminde 1,5 yıl hiç çalışmayan servisçi esnafımız okulların açılmasını dört gözle beklerken şimdi de artan maliyetler ve artan akaryakıt fiyatları karşısında zorlanıyor. Servisçi esnafının taşıma hizmetini yapabilmesi, ayakta kalabilmesi için akaryakıttaki artış farkının güncel taşıma ücretlerine yansıtılmalı” diye konuştu.

“KONTAK KAPATMAK ZORUNDA KALACAKLAR”

Yıl sonunu getiremeyeceklerini söyleyen Başkan Bölgi, “Eylül ayında verilen fiyatlarla bırakın dönemsonu getirmeyi yarın bile taşıma yapıp yapamayacaklarını kestiremiyor. Akaryakıt bayileri mazot parasını peşin istiyor. Esnafların artık dayanacak gücü kalmadı. Taşıma fiyatları güncellenmezse mecburen kontak kapatmak durumunda kalacağız. Maddi olarak kimsenin gücü kalmadığı için akaryakıt falan alamayacağından dolayı işlerini yapamayacak duruma geldi."