Diş temizliği beyni koruyor

Diş temizliği ile beyin kanamasının yüzde 15 önüne geçiliyor...

Kars Selim Devlet Hastanesi’nde görevli Diş Hekimi Bahadır Güngören, diş temizliği ile beyin kanamasının yüzde 15 oranda korunduğunu söyledi.

Diş temizliğinin önemi her geçen gün kendini biraz daha ön plana çıkarıyor. Televizyon programlarında ve yazılı basında sıkça yer alan diş temizliğinin önemine ilişkin haberler daha çok okunuyor ve vatandaşlar daha da fazla bilinçleniyorlar. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nin soğuk olması ve ağır kış koşullarının olduğu dönemlerde sıcak ve soğuk içeceklerin ardı ardına alınması diş sorunlarını artırıyor. Ayrıca, sert meyvelerin aniden ısırılmasının da sorun oluşturduğu dişlerde temizlik olmayınca da sıkıntı giderek artıyor. Diş bakımının önemi hakkında sık sık uyarılarda bulunan uzmanlar ise diz temizliğinin önemini de sıkça dillendiriyorlar.

Selim İlçesi’nde görevli Diş Hekimi Bahadır Güngören de bir araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Vatandaşların dişlerini düzenli temizlemesinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabileceğinin ortaya çıktığını söyleyen Güngören, Tıp dünyasından da diş eti ve damar sağlığı konusundaki bağlantısına destek geldiğini ifade etti. Uzmanların basit kontrollerle kalp krizi oranının azaltılacağı görüşüne katıldıklarını da sevinçle dile getiren Güngören, dişleri fırçalamanın bakterileri öldürdüğünü, kişilerin aynanın karşısında daha uzun kalabildiklerine dikkat çekti.

Diş eti hastalığının diğer pek çok sorunla ilişkili olduğuna da değinen Güngören, dişlerin yanında bulunan plak bakterilerin protein, şeker ve yağın yanısıra kalsiyum ve fosfor içerdiğini, bu sert maddenin dişlere yapışıp gingivite neden olduğunu vurguladı. Gingivitin kalp hastalıkları konusunda kolesterol düzeyinden daha güçlü bir gösterge olabildiğine de dikkat çeken Güngören, araştırmalarda dişlerini fırçalayıp diş ipi kullanan ve düzenli olarak diş hekimine gidenlerin 7.8 daha genç kaldığını kaydetti.

Güngören, araştırmalarının rakamsal olarak bunu doğruladığını söyleyerek, “Diş taşlarına neden olan plaklarla kalp damarlarını tıkayan plaklara neden olan bakteriler aslında aynıdır. Evde diş ipi ve diş fırçası kullanarak bu bakterilerden ancak belli düzeyde koruna bilirsiniz. Diş taşlarına neden olan bakteriler damarlarında yaşlanmasını artırır ve kolaylaştırır. Kalp hastalıklarını risklerden korunmak için yada kalp hastalığı riski bulunanları diş sağlığı konusunda mutlaka uyarırız. Şu unutulmamalıdır ki; Diş temizliği ile beyin kanamasının yüzde 15 önüne geçiliyor” dedi.