Doç. Dr. Kop: “Ah Kars’ın Talihsiz Tarihi”

Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yaşar Kop, Çanakkale Şehitlerini anma tarihinin hiç değişmediğini ama Sarıkamış Şehitleri anma etkinliklerinin her yıl değiştiğini söyledi.

Gerek Anadolu’ya giriş kapısı olan 1064 yerine 1071 olarak bilinmesi gerekse Sarıkamış Şehitlerini anma tarihinin her yıl birileri tarafından değiştirildiğini “Ah Kars’ın Talihsiz Tarihi” başlıklı yazıyla kaleme alan Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yaşar Kop, Belengaz Kars’ım benim, her yere yakın ama her yerin uzak olduğu Kars’ım benim.” ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Yaşar Kop’un yazısı şöyle:

“Çok sayıda tarihi özelliğinin yanı sıra özellikle Kafkas ve Anadolu kültürlerinin tarihsel buluşma noktasını oluşturan ayrıca Anadolu’nun giriş kapısı ve hatta kilidi olması nedeniyle de bünyesinde çok farklı kültürü barındıran bir merkezdir Kars.

Dahası Kars, Sarıkamış kayak tesisleri ile Bursa Uludağ’ın,

Harakanî Hazretleri ile Mevlana’lı Konya’nın ve

Allahuekber Dağları ile Çanakkale’nin muadili olmasına rağmen adı aslında tam konamayan talihsizliklerin çekim merkezi gibi bir konumda yer almaktadır.

Örneğin, geçtiğimiz günlerde Sarıkamış Harekâtı’nın 109. yıl dönümü anma etkinliklerinin bu seneki program tarihi 5-7 Ocak 2024 olarak belirlendi. Peki, hiç dikkatinizi çekti mi? Gerçek tarih aralığı 22 Aralık-15 Ocak arası olmak üzere 23 günlük tarihin en acı sayfalarından oluşan yaklaşık üç haftalık bir dönem olmasına rağmen bu tarih her yıl neden değişir?

Yukarıda Sarıkamış Harekatı’nın muadili Çanakkale Deniz Savaşları’dır dedik. O savaş ise 19 Şubat-18 Mart arasında cereyan etmiştir. Çanakkale etkinliklerinin hafta içine ve/veya hafta sonuna denk gelmesi hesaplanmadan hiç 18 Mart haricinde bir tarihte anıldığını gören var mı?

Bu tür örnekleri savaşlar, zaferler vs. açısından çoğaltmak mümkündür. Lakin nedir bu Kars’ın kimselerin nezdinde önemsenmemesi.

Bu talihsizliklerin bir benzerini geçtiğimiz Ağustos ayında yaşadık ve yaşıyoruz da. Kars Anı’nın Sultan Alpaslan tarafından fethi, 16 Ağustos 1064’tür. Az öncede ifade edildiği gibi Anadolu’nun giriş kapısı olduğumuzu tescillemişiz, ama gelin görün ki her platformda Anadolu’nun kapılarının açılış tarihini 26 Ağustos 1071 diye dile getirip kutluyoruz.

Ah ki ne ah…

Talihsiz Kars’ım benim,

Belengaz Kars’ım benim,

Her yere yakın ama her yerin uzak olduğu Kars’ım benim.