Ercüment DAŞDELEN
Doğu Anadolu’da Kars bu bölgenin başında gelmektedir. Kışın en zor şartlarda hüküm sürdüğü, dondurucu soğukların aylarca devam ettiği bir ilden bahsediyoruz. Yani Kars’tan bahsediyoruz. Burada yazlar oldukça kısa, kış mevsimi ise çok soğuk ve uzun geçer.
Kars’ta yaşayanlar bilir ki; Kışın hayatta kalmak için temel ihtiyaçları ya önceden ya da aylık veya günlük karşılamak zorundalar. Bu ihtiyaçların başında önce dondurucu soğuklara karşı ısınmak sonra da beslenmek gelmektedir. Özellikle de her aile çocuklarını düşünerek bunun için mücadele etmektedir. Ama ne yazık ki yapılan mücadeleler ihtiyaçları karşılamaya yetmemektedir.
Kış mevsiminin uzun, gelirin kısa ya da düzenli olmadığı ilimizde yaşamak gerçek anlamda çok zordur. 9 ay hüküm süren kıştan bahsediyoruz. 9 ay devamlı yanan kombilerde tüketilen doğalgazdan, elektrikten veya diğer yakıt türlerinden bahsediyoruz. Donmamak için hasta olmamak için ısınmak zorundayız. Gündüzleri eksi 4-5 derecenin, üstünde geceleri en az eksi 17-27 derce soğuktan bahsediyoruz. Her ay en az ödenen 700 liralık doğalgaz ve elektrik faturalarından bahsediyoruz.
Evet, kış mevsimi ülkemizin 81 ilinde yaşanmaktadır. Bölgesel farklılıklar nedeniyle kışı oldukça ılıman ve kısa geçiren bölgelerimiz bulunmaktadır. Öyle illerimiz var ki akşamları kombiyi bir saat en düşük derecede çalıştırmak bile yetmektedir. Şimdi bu ilerimizle Kars’ı kıyaslayacak olursak doğalgazın ve elektriğin ılıman illerde ki fiyatıyla Kars’ta ki fiyatın aynı olduğunu görmekteyiz. Bu resmen Doğu Anadolu da yaşayan vatandaşa haksızlıktır. Bir tarafta kışın 9 ay acımasızca hüküm sürdüğü Kars diğer yanda kış mevsimin doğru dürüst yaşanmadığı illerimiz. Ve ne yazık ki uygulanan doğalgaz ve elektrik fiyatı aynı!
Özelliklede koronavirüs nedeniyle bu sene vatandaşın işi zaten çok bozuk. Memur aldığı maaşını ev kirasına, doğalgaza ve elektriğe vermekte, esnaf kirasını ödeyecek durumda değil, doğalgaz faturası gelmesin diye soğukta oturup müşteri beklemekte… Hatta iş yerinin ışıklarını bile açmamakta. Kars’ta genel duruma baktığımızda hem memurlarımızın hem esnaflarımızın hem emekçilerimizin hem de geçici olarak ya da tamamen işsiz kalmış vatandaşlarımızın kış mevsimini geçirmelerinin kolay olmadığını görmekteyiz.
Şimdi ne yapacak bu insanlar? Neredeyse tamamının bankalara tüketici kredileri ve kredi kartı borçları var. Bunları hiçbir şekilde ödeyemiyorlar. Bunların üzerine birde Doğalgaz ve elektrik faturalarını koyduğunuzda vatandaşın neler yaşadığını anlarsınız sanırım.
Hemşerilerimiz sokakta biz gazetecileri durdurup bu dertlerini anlatıyorlar. “Devlet neden Kars’a ve Kars gibi illerin doğalgazını, elektriğini sübvanse etmiyor, neden batı ile aynı fiyatı uyguluyor. 9 ay dondurucu soğuklarla mücadele etmenin maliyetini devletimiz neden düşünmüyor. Doğuda ki vatandaşın doğal gazının ve elektriğinin sübvanse edilmesi devlet için bu kadar zor mu, Kars’ın veya Doğu Anadolu’nun seçilmiş milletvekilleri seçildikten sonra seçildikleri illeri ve Kars halkını unutmuş gözüküyorlar. Bu vekillerimiz neden bu konuda bir önerge verip takip etmiyorlar, neden Kars halkının ve bölgede yaşayan vatandaşların sesini duyurmuyorlar?” diye sormaktalar.
Şimdi biz Karslılar olarak sesimizi Karsta ki sayın milletvekillerine, siyasetçilere, valimize, bürokratlara duyurmak istiyoruz. Lütfen halkımızın bu haklı talebine çözüm bulun. 9 ay ağır kış şartlarının yaşandığı ilimizde doğalgazın ve elektriğin süvbanse edilmesini istiyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar bunu gerektirmektedir. Hepimizin bildiği gibi zor koşullarda yaşamaktayız. İlimizde yaşayan binlerce kişinin geliri azaldı hatta yok oldu. Üstüne bir de kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankalar vatandaşın gırtlağına basmış durumdalar. Faturalar kredi çekilerek ödenmektedir. Çekilen krediler günü geldiğinde ödenememektedir. Sabit gelirliler, yoksullar, dar gelirliler inanılmaz yaşam mücadelesi vermektedir. İnsanlarımız yemeğinden kesip doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemek için çile çekmektedirler. Bu zor kış şartlarında devletimizin sesimizi duymasını arz etmekteyiz.