Yolcu ve fiyat garantileriyle vatandaşa yük olan ve işletene kaynak aktarılan Yap-İşlet-Devret projelerini iptal edeceklerini duyuran Erdağı, “Kırılan pistleri onararak Atatürk Havalimanı’nı tekrar bu ülkeye kazandıracağız. Kanal İstanbul projesini iptal edeceğiz. Otoyol ve köprüleri ucuzlatacağız” dedi.
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Erdağı, partisinin ulaştırma ve altyapı politikalarını açıkladı.
Ulaştırma sektöründe, “Yap-İşlet-Devret” modeli ile yapılan projelerin yeniden değerlendirileceğini vurgulayan Erdağı, “Yolcu garantisi nedeniyle ve fiyat garantisine yönelik fizibiliteye dayanmayan, kamu zararı oluşturan, işleticisine kaynak aktarmaya yönelik projeleri iptal edeceğiz” dedi.
Doğru Parti Ulaştırma ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oktay Erdağı Türkiye ekonomisinde krize neden olan sorunlara ilişkin tespit ve çözüm önerilerini tek tek sıraladı:
ZAFER HAVALİMANI DHMİ’YE DEVREDİLECEK: Kara deliğe dönüşen Zafer Havalimanıderhal DHMİ’ye devredilerek bu havaalanı amatör, sportif, genel havacılık ve uçuş okullarının kullanımına ücretsiz olarak sunularak katma değer yaratılması sağlanacaktır.
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN PİSTLERİ ONARILACAK: Atatürk Havalimanı’nda her biri yaklaşık 2’şer milyar TL değerinde olan pistler onarılarak eski haline getirilecek ve AHL tüm fasiliteleriyle birlikte tekrar Türk havacılık endüstrisinin kullanımına sunulacaktır.
DHMİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK: DHMİ hava meydanı işletmeciliği yeniden yapılandırılacak, sektörde verimliliği ve rekabeti artırıcı bir yapıya kavuşturulacaktır. Hava seyrüsefer hizmetleri de ayrılarak daha güvenli ve verimli bir hizmet sağlanacaktır.
İHA YAYGINLAŞTIRILACAK: İnsansız Hava Araçlarının kullanımının hayatın her alanına yaygınlaştırılarak diğer ulaşım araçları ile entegrasyonu sağlanacak ve İnsansız Hava Araçlarının test edilmesi ve sportif amaçlarla kullanılması için iniş kalkış şeritleri, havacılık parkları ve test sahaları oluşturulacaktır.
KANAL İSTANBUL İPTAL EDİLECEK: Montrö Antlaşması’na aykırı olmasının yanında ekolojik dengeyi bozucu, çevreye ve denizlerimize büyük oranda olumsuz etkisi olacak, hali hazırda nüfus artışı nedeniyle büyük sorunlar yaşayan İstanbulumuzu içinden çıkılmaz bir sürece götürecek olan Kanal İstanbul projesi iptal edilecektir.
HAVALİMANLARINA BORU HATTI: Havalimanlarımızın tamamına boru hatları ile yakıt iletimi sağlanacak, konteynerlerin limanlar ile istif alanları arasındaki transferleri, kurulacak olan boru hatlarıyla sağlanacaktır.
OTOYOL VE KÖPRÜLER UCUZLAYACAK: Başta havaalanları, terminaller, otoyollar ve köprüler olmak üzere tüm hizmetlerin halka daha ucuza arz edilmesi hizmet vermesi esas alınacaktır.
BÖLGESEL UÇAK PROJESİ: Sivil, asker tüm imkanlar seferber edilerek gerekirse en üst eviyede sübvansiyon da sağlanarak “Bölgesel Uçak” üretimi yapılabilmesi için siyasi karar alınacak ve Türk gençliğinin havacılık ve uzay sanayii ile iç içe yetişebilmesinin önü açılacaktır. Ayrıca ülkemiz uçak ve İHA üretimi, hava aracı bakım ve yenileme pazarı (MRO) , havacılık eğitimi, Yolcu ve Hava Kargo Taşımacılığı konularında bölgesel bir güç haline getirilecektir.
THY ARPALIK OLMAKTAN ÇIKARILACAK: Cumhuriyetimizin en önemli eserlerinden birisi ve uluslararası bir marka olan THY siyasi arpalık olmaktan çıkarılacaktır. Şirketin işletme verimliliğini sağlayacak tedbirler alınacaktır.
MİLLİ DEMİRYOLU STRATEJİSİ: Globalleşen dünyada İpekyolu projesinde yerimizi almak üzere Milli demiryolu stratejimiz belirlenecek ve hızlı demiryolu ulaşımı ülkenin her köşesine yaygınlaştırılaraktır.
TERSANELER AYAĞA KALDIRILACAK: Mevcut tersaneler daha etkin, rasyonel ve büyük kapasiteli tersaneler haline dönüştürülecek ve Ülkemiz, dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması sağlanarak bölgesel bir güç haline getirilecektir.
DEVLET HİZMETLERİNİN TAMAMI ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK: Devlet hizmetlerinin %100’ ünün e-devlet kapısından elektronik ortamda sunulması sağlanacaktır.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE HUB: Bilgi İletişim Teknolojileri (BİT) sektörü geliştirilerek, ülkemiz Ar-Ge, Yazılım Test, Çağrı, Sayısal Veri, İnternet Değişim Noktası ile uluslararası gönderi alıp-verme konularında uluslararası merkez ( HUB) haline gelmesi sağlanacaktır.
ENEJİDE YENİ BORU HATLARI: Türkiye’nin jeostratejik önemi ile “enerji koridoru” olma durumunu somutlaştıracak, doğu-batı ve kuzey-güney akslarında olabilecek ilave boru hattı projeleri ile rekabet gücümüzün artırılması sağlanacaktır.
DENİZYOLU VE DEMİRYOLUNUN PAYI ARTIRILACAK: İç hat yolcu ve yük taşımacılığında en ucuz ve verimli taşıma sistemleri olan demir yolu ve deniz yolu taşımacılığının payı artırılacaktır.
BİSİKLET YAYGINLAŞACAK: Kent içi ulaşımda, akıllı ulaşım sistemleri entegrasyonu ile toplu taşıma hizmeti geliştirilerek raylı sistemlerin yaygınlaştırılacaktır. Ayrıca bisiklet ulaşımının yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
ENGELSİZ ULAŞIM: Tüm sektörlerde havalimanı, gar, istasyon, liman ve her türlü ulaşım araçları ile vatandaşa hizmet verilen alanların engelsiz ulaşıma uygun hale getirilmesi sağlanacaktır.