Doğu Anadolu’da Asya Damgası

Doğu Anadolu’nun kuzey bölümünde insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü 3 bin 200 yıllık bir mezar bulundu. Çalışmayı yapan A.Ü. öğretim üyesi Prof. Dr. Ceylan, Orta Asya ile Anadolu bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını bildirdi.

Doğu Anadolu’nun kuzey bölümünde insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü 3 bin 200 yıllık bir mezar bulundu. Çalışmayı yapan Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, Orta Asya ile Anadolu bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını bildirdi.

 

Anadolu’da ilk kez, insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü bir mezar ortaya çıkarıldı. Kuzey Doğu Anadolu’da bulunan mezarın Anadolu ile Orta Asya’nın bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığının en önemli bulgularından biri olduğuna belirtildi. 'Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi' kapsamında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan öncülüğündü yürütülen çalışmalarda, bulunan mezarın Anadolu tarihi açısından çok önemli olduğunu belirtildi.

 

ORTAASYA VE ANADOLU KÖPRÜSÜ

 

Ortaya çıkarılan insan, at ve köpeğin yer aldığı mezarın ilk belirlemelere göre M.Ö. 2- 1 binli yıllara ait olduğunu belirten Doç. Dr. Ceylan, "Bu tür mezarlar daha çok Orta Asya ve Kırım bölgesinde yaygındır. Anadolu’da bu tip bir mezar ilk defa ortaya çıkarıldı. Kaçak kazı yapanlar tarafından talan edilmeye çalışılan tarihi mezarlıklar arasında tespit ettiğimiz mezar, Orta Asya ile Anadolu’nun bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Bu mezar Türk kurgan geleneğini ile örtüşmektedir. Mezarın kesin tarihini belirlemek için çalışmalarımız sürüyor. Proje ekibinde yer alan antropologlar da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu mezar Anadolu tarihi açısından çok önemli” dedi.

 

 

Yasal Uyarı (Emeğe Saygı) : Yayımlanan haberin tüm hakları gazetekars.com, HÜRYURT Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.