Doğu’da Karla Yaşama Sanatı

Kar Doğu Anadolu Bölgesinde hayatı şekillendiriyor.

Yılın sekiz ayını kış şartları altında geçiren bölgede ekonomiden sanata kadar her türlü hayati ihtiyaçlar kara göre düzenleniyor. Zaman zaman günlük hayatı olumsuz etkilese de kar doğunun ayrılmaz parçası durumunda.

DERELER VE AĞAÇLAR DONDU

Kars'ın Selim ve Sarıkamış ilçelerinde soğuk hava nedeniyle hayat nerdeyse durma noktasına gelirken, aşırı soğuktan dereler ve ağaçlar dondu.

Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan soğuk hava, Selim ve Sarıkamış ilçelerinde hissedilir derecede kendisini göstermeye başladı. Dün gece hava sıcaklığı kentte eksi 19 dereceye kadar düşerken, birçok ev ve işyerinin içme suyu hattı dondu. Dondurucu hava ile birlikte kentte hayat durma noktasına gelirken, bazı araçlarda çalışamazken dereler ve göletler dondu. Öğle yemeğine gelen çocuklar ise kardan adam yaparak kartpostallık görüntüler sergilediler. Yoğun kar yağışının yaşandığı ilçede bir anda hayatın donma noktasına gelindi.

VALİ’DEN İNCELEME

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, 4 bin 338 kilometrelik yolda karla mücadele çalışması yürüten İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmalarını inceledi.

Küllüce köyündeki çalışmalara katılan ve yer yer kar kalınlığının 2 metreye ulaştığı köy yolunda incelemelerde bulunan Vali Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kapalı bulunan 130 köy yolunun da en kısa sürede ulaşıma açılacağını bildirdi. Toplam 2 bin 137 kilometre uzunluğundaki 302 köy ve 298 mezra yolunda karla mücadele çalışması yaptıklarını belirten Yılmaz, "Bugüne kadar 4 bin 338 kilometrelik yolda karla mücadele ettik. İl Özel İdaresi'ne bağlı 10 ekipteki görevli 99 personel, 10 dozer, 13 greyder, 8 kar savurma aracı ve 8 yükleyici ile karla mücadele çalışması yapıyor. Bugün itibari ile 130 köy yolumuz kardan dolayı ulaşıma kapalı durumdadır. Yağışlarla birlikte çalışmaya başlayan ekiplerimiz en kısa sürede bu köy yollarımızı da ulaşıma açacaktır" dedi.

DAMAL BELEDİYESİ'NDEN KAR SEFERBERLİĞİ

Ardahan'ın Damal ilçesinde bir hafta boyunca aralıksız yağan karın ardından, Damal Belediyesi ekipleri kar temizleme çalışmalarına başladı.

Damal Belediyesi bir hafta boyunca aralıksız yağan kar yağışının durmasının ardından 8 mahalle, ana yol ve ara yollarda kar temizleme çalışmalarına başlandı. Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada bir hafta boyunca aralıksız yağan ve bir buçuk metreyi bulan kar yağışının ardından gece gündüz iki vardiya halinde kar temizleme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Başkan Fidan, kısıtlı imkanlarla bir kepçe ve bir kamyonla kar temizleme çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, Damal Belediyesi kar temizleme ekiplerinin vatandaşların cadde ve sokaklarda rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlamak için belediyenin tüm olanaklarını kullandıklarını ve biriken karı şehir dışına taşıdıklarını söyledi. Fidan ayrıca Türkiye'nin en ücra köşelerinden biri olan ve Doğu Anadolu'nun da doğusunda bulunan ilçede kış şartlarının çok ağır ve çetin geçtiğini belirterek, "Bu ağır şartlar altında kendi kısıtlı imkanlarımızı zorlayarak bulunduğumuz bölgedeki vatandaşlarımıza en iyi bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın kışın en büyük sorunu olan suların kesintisiz akmasını ve donmamasını sağlamak için de elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

YÜKSEKOVA'DA HASTA KURTARMA OPERASYONU

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, yolu kardan kapalı olan bir köydeki hastayı kurtarmaya giden paletli ambulans yoldan çıkarak yan yatarken, araçta operasyonu görüntülemeye çalışan iki gazeteci de büyük tehlike atlattı.

Yüksekova'ya bağlı yolu kardan kapalı olan Dedeler köyünde doğum sancıları tutan Meryem Çaçan'ı hastaneye yetiştirmek için kurtarma operasyonu başlatıldı. Bunun için devreye kar ambulansı girdi. Güçlükle 8 kilometre uzaklıktaki köye ulaşıp hastayı alan ambulans, dönüşte aşırı tipi ve kar yağışından dolayı yoldan çıkarak kara saplandı. Bu sırada operasyonu takip etmek için araç üstünde bulunan iki gazeteci kar üzerine savrularak büyük bir tehlike atlattı. Ana karayoluna yakın bir bölgede içindeki hasta ile birlikte mahsur kalan ambulans, görevli personelin tüm çabalarına rağmen saplandığı yerden kurtarılamayınca takviye olarak 112 Acil Servisi'nden başka bir ambulans istendi. Olay yerine gelen ikinci ambulans da kara saplanınca yardıma köylüler yetişti. Köylülerin tüm çabalarına rağmen kurtarılamayan ambulans, yoldan geçen Karayolları'na ait greyder tarafından halat bağlanarak çıkarıldı. Olay yerine çağrılan ikinci bir ambulansa bindirilerek Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Meryem Çaçan'ın bir erkek çocuk dünyaya getirdiği belirtildi.

MUŞ'TA HASTA KURTARMA OPERASYONU

Muş'ta yolu kapalı olan köyde ateşi yükselen 15 aylık bebek için ekipler seferber edildi.

Merkeze 60 kilometre uzaklıktaki Mescitli köyünde ateşi yükselen 15 aylık Bedirhan Çalışal isimli bebeğin yakınları yol kapalı olduğu için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ni arayarak yardım istedi. Saat 11:00'de yola çıkan ekipler yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından köye ulaşmayı başardı. Ambulanstan önce köye ulaşan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürü Sadrettin Tunç, hasta bebeği ve annesini kuruma ait araca aldı. Yaklaşık 8 kilometre pikapla taşınan minik Bedrettin, daha sonra ambulansa nakledildi.

2 ÇOCUĞUNU KAPALI YOL YÜZÜNDEN KAYBETTİ

Bedrettin Çalışal'ın annesi Filiz Çalışal, 2003 ve 2004 yıllarında iki çocuğunun bu şekilde hastalandığını ve yollar kapalı olduğu için hastaneye ulaştıramadıklarını söyledi. Oğlunun da aynı şekilde hastalanmasının kendisini çok korkuttuğunu belirten Filiz Çalışal, "Allah devletimize zeval vermesin. Hasta çocuğumu İl Özel İdaresi aracılığıyla hastaneye yetiştiriyorum. Bu çocuğumu yol kapalı olduğu için kaybetmeyeceğim. 2003 yılında 2 günlük bir kızım ve 2004 yılında da 3 aylık bir oğlum yollar kapalı olduğu hayatını kaybetti. Bu sefer çok korktum ama ekipleri imdadımıza yetişti" dedi.

Saat 11.00 sıralarında kendilerine ihbar geldiğini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürü Sadrettin Tunç ise gazetecilere yaptığı açıklamada, hemen ekipleri bölgeye gönderdiklerini dile getirerek; "İhbar gelen köyümüzün yol kısmen kapalıydı. Fırtınadan dolayı kapanan yolları açtıktan sonra köye ulaştık. Ambulans geride kaldığı için hastayı pikapla köyden aldık ve ambulansa yetiştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Daha sonra ambulansa alınan minik Bedirhan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

KURTARMA EKİBİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Van'ın Muradiye ilçesinde hasta kurtarmaya giderken çığ düşmesi sonucu 12 saat mahsur kalan ekip, güçlükle kurtarıldı. İlçeye bağlı Gönderme köyünün Ziyaret mezrasından 112 Acil Servis'e gelen doğum ihbarı üzerine, ekipler Özel İdare Müdürlüğü Köylere Hizmet Götürme Şantiyesi'ne ait bir greyderi de yanlarına alarak gece yola çıktı. Köy yoluna düşen çığ nedeniyle gönderilen kar savurma aracının çalışması sırasında çığ düştü. Operatör geri manevra yaparak kar savurma aracı ile birlikte çığ altında kalmaktan son anda kurtulurken, yolun açılmasını bekleyen greyder ve ambulansın bulunduğu alana da ikinci bir çığ düştü. Düşen kar kütlelerinin arasında mahsur kalan araçlar, sabah saat 08.30'a kadar hareket etmeden içindeki 8 kişi ile birlikte kurtarılmayı bekledi.

İlçeden istenen bir kepçe ile yola düşen çığ saatler sonra temizlenerek ekip kurtarıldı. Arızalanan kar savurma aracı bölgede bırakılırken, ekip hastaya ulaşılamadan geri dönmek zorunda kaldı.