Dünden bugüne Kafkas Üniversitesi

Necmi Kocaoğlu, Kafkas Üniversitesi'nin gününü, bugününü ve yarınını kaleme aldı...

Kocaoğlu'nun kaleminden : "Dünden bugüne Kafkas Üniversitesi"

 

1992 Yılında kurulan Kafkas Üniversitesi  adından da anlaşılacağı gibi Kafkasya ve  Orta Asya’ya hitâp etmek için kurulmuştur.

 

Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri ile ilgili olarak sosyal,kültürel,  ekonomik ve teknolojik alanlarda bilimsel araştırmalar yapmak; araştırma sonuçlarını yayınlanmak Türkiye ve bölge ülkeleri arasında; iletişim,işbirliği ve bilimsel dayanışmayı geliştirmek kuruluş amaçlarından bazılarıdır.Yine Kafkas Üniversitesi bölgemizi ve Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla insanları yetiştirmek görevleri arasındadır.

 

1992 yılında kurulan Kafkas Üniversitesi maalesef kuruluş amacına uygun hareket etmediği gibi bölgemiz ve Türkiye için de yetersiz kalmıştır. Burada amacım kuruluşundan bu zamana kadar Kafkas Üniversitesi’ne hizmet eden rektörlerin hiçbir şey yapmadığını söylemek değildir. Görev yapan rektörlerimizin mutlaka hizmetleri vardır; ama yetersizdir. Neden yetersiz bulduğumu sorarsanız hemen cevabı hazırdır.1992 yılında kurulan diğer üniversitelerimize bakalım:

Yukarıdaki tablodaki veriler üniversitelerin kendi sitelerinden alınmıştır.

 

Görüldüğü gibi 1992 yılında kurulan üniversiteler içinde en geride olan Kafkas Üniversitesi’dir.Tabloya bakıp diğer üniversitelerin sadece bölgelerine hitâp edeceğini düşünürsek; Kafkasya’ya Orta Asya’ya Türkiye’ye ve bölgesine hitâp eden Kafkas Üniversitesi’nin ne kadar geride kaldığını görmüşsünüzdür.

 

Şimdi herkesin Kafkas Üniversitesi’nin neden geride kaldığını ve hak ettiği yere nasıl gelebileceğini kendisine sormasını istiyorum. Ben sordum…

 

Kuruluş amacı Kafkasya ve Orta Asya’ya hitâp etmek olan Kafkas Üniversitesi’nin bu amaca uygun olarak neler yaptığını araştırır isek 2010 yılında Kafkas Üniversiteler Birliğini kurduğunu görürüz. 1992 yılında kurulan Kafkas Üniversitesi’nin niçin, hangi amaçla kurulduğunu on sekiz yıl sonra hatırlamaya başladığını görmek sevindiricidir. Kafkas Üniversiteler Birliği içinde Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Bakû Devlet Üniversitesi, Tiflis Devlet Üniversitesi, Ahıska Devlet Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi vardır. On sekiz yılın sekiz yılını alt yapı çalışması olarak değerlendirir isek on yılın nasıl değerlendirildiğini hep merek etmişimdir. Kuruluş felsefesine uygun olacak birlik adı Kafkasya ve Orta Asya Üniversiteler  Birliği olmalıdır. Kuruluş amacı akademik personel ve öğrenci değişim programları ile sosyal ve bilimsel alanlarda birlikte çalışmak olmalıdır. Birlik içinde; Azerbaycan,Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Rusya, Ermenistan ve Afganistan hatta İran üniversiteleri olmalıdır. Ortak tarihî ve kültürü paylaşan Kafkasya ve Orta Asya toplumlarının, değişik üniversite, akademi ve enstitülerinde görev yapan bilim adamlarını bir araya getirmek; bölgenin sorunlarına ortak çözüm bulmak, ortak politikalar ve projeler üretmek yine görevleri arasında olmalıdır.

 

Kafkas Üniversitesi’nin kuruluş amacına uygun olarak, Kafkasya ve Orta Asya’ya hitâp edecek bölümler açılmalıdır. Önceliklerinde; Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler Fakültesi, Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi, Uluslararası Hukuk, Ekonomi, Ticaret ve bölgenin yer altı kaynakları deposu olduğunu düşünürsek Maden ve Enerji Kaynakları gibi bölümlerin olması gereklidir.

 

Bunları başarmak imkânsız değildir. Kafkas Üniversitesi’nin, kuruluş amaçlarına uygun bölümlerdir. Kafkas Üniversitesi’nin, Kafkasya ve Orta Asya’da; sosyal, tarihsel,ekonomik ve kültürel olarak bilimsel araştırmalar yapan akademik personel ve öğrenci değişim programlarıyla bölgeye hitâp eden bir üniversite olarak değerlendirdiğimizde uluslararası üniversiteler arasında yerini alması kaçınılmazdır.

 

Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin aralarında ve kendi içlerinde zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı yaşadıkları sorunların çözümüne katkı sağlayacak bir üniversiteye; Cumhurbaşkanımız,Başbakanımız,Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımız fazlasıyla gerekli desteği sağlayacaklarına inancım tamdır. Bunları başarmış bir üniversitenin Türkiye’nin gözbebeği olacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Türkiye’nin, Kafkasya ve Orta Asya’nın önemli üniversiteleri arasında yerini alan Kafkas Üniversitesi’nin akademisyen bulma sorunu da ortadan kalkacaktır. Kafkasya ve Orta Asya’nın uluslararası bir üniversitesinin şehrimize neler kazandıracağını, ne gibi katkılar sağlayacağının hayalini şimdiden kurmaya başlıyorum.

 

Üniversiteler, kendi kaderlerine terk edilen Anadolu şehirlerinin  bacasız fabrikalarıdır. Şehrin havasını tenefüs eden bütün varlıkları etkisi altına alır. Onlara hayat verir, onları şekillendirir. Serhat şehrimizin, Kafkas Üniversitesi’nden beklentileri sınırsızdır.

 

Şehrimizin bilim yuvası olan Kafkas Üniversitesi’nden taleplerini şu başlıklar altında toparlamak mümkündür. Bunlar:

1.Nitelikli insan kaynağı yaratması,

2.Teknolojik yenilikler yaratarak sunması,

3.Bilgi üretmesi ve bu bilgi deneyimlerini çevresine yayması,

4.Personelinin ve öğrencilerinin şehre ekonomik katkıları,

5.Üniversitenin bölgesel fırsat eşitliğine katkı sunması,

6.Yaşam boyu eğitim programları, topluma hizmet uygulamaları sunması,

7.Öğrencilerin şehrin sosyal hayatlarına etkileri,

8.Üniversitenin şehrin kültürel hayatlarına etkileri,

9.Özel ve Kamu Kuruluşlarına bilimsel danışmanlık yapması olmalıdır,

 

Bu dokuz maddenin hangilerinin şehrimize on sekiz yılda verildiği sorgulanabilir. Buna karşılık olarak, şehrimizde bulunan kamu ve sivil toplum kuruluşlarının on sekiz yılda Kafkas Üniversitesi’ne ne gibi destek verdiklerinin tartışılabilir olması da su götürmez bir gerçektir.

 

Artık geçmişi bırakıp,geleceğe bakmanın zamanının geldiğini düşünüyorum.Kafkas Üniversitesi’ ne yeni bir rektör seçilmiştir. Yeni seçilen rektörümüzün üniversitemizi,şehrimizi ve bölgemizi yakından tanıması önemlidir. Herkes tarafından sevilmesi,takdir edilmesi hem şehirden hem de üniversiteden kabul görmesi Kafkas Üniversitesi ve Kars için büyük bir şanstır. İşi hem zor, hem de kolaydır. Zor tarafı üniversitede yapılacak çok işlerin olması, kolay tarafı herkes tarafından kabul görmesi ve yeni bir heyecan yaratmasıdır.

 

Karslı hemşehrilerimin, Kafkasya,Orta Asya ve ilimize hitâp eden yarım kalmış inşaatın bitmesi için mağduriyet edebiyatını bırakıp, silkelenip, yumruğu masaya vurup, on sekiz yıl önce bize verilmiş olan hakkın tescili için üniversitemize destek vermesinin zamanının geldiğini düşünüyorum.

 

Bu vesile ile yeni rektörümüz Prof. Dr.Sami ÖZCAN’a ve yönetim kuruluna, akademik personelinden, öğrencisine kadar Kafkas  Üniversitesi’ne başarılar dilerim.

 

Kuruluşunun yirminci yılında,  Kafkasya’nın Orta Asya’nın ve Türkiye’nin parlayan yıldızı Kafkas Üniversitesi sloganıyla göreve başlamasının üniversitemize ve şehrimize yeni bir heyecan getireceğini umuyorum.