Dünya Tüketiciler Günü

Kars Valisi Ahmet Kara Dünya Tüketiciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Vali  Kara mesajında şu görüşlere yer verdi :  “Tüketim,insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yaptığı ayni ve nakdi harcamalar, tüketici de; bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmaktadır.

Teknolojik gelişmelerle birlikte toplu üretim yapılabilmesi sonucunda insan sağlığına zararlı pek çok mal ya da hizmet piyasaya sunulabildiğinden, tüketici hakları kavramı ortaya çıkmıştır. Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 adet temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur. Tüketim kavramı bağlamında bu haklar; temel ihtiyaçların karşılanması, sağlık ve güvenlik, bilgi edinme, eğitilme, zararların giderilmesi, sağlıklı bir çevrede yaşama, ekonomik çıkarların korunması, seçme, temsil edilme, örgütlenme, sesini duyurma haklarıdır.

Tüketici hakları konusunda, dünyadaki yenilikleri izleyen ve çağdaş uygarlık seviyesini aşmayı hedefleyen ülkemiz, bu hedefine bilinçli tüketicilerimiz ile ulaşacaktır. Bilindiği gibi Anayasamız tüketicilerin korunmasını devlet güvencesine almıştır. Devletimiz, kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlike lerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmek amacıyla 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun", yenilenerek Avrupa Birliği normlarıyla uyumlaştırılmış, tüketicilerimize önemli kazanımlar sağlanmıştır.

Unutulmamalıdır ki, tüketicinin korunmasıyla ilgili yasalar, toplumumuzun tümünü yakından ilgilendirmekte ve günlük yaşamın parçası olan tüketici sorunlarına çözüm üretmektedir. Bu bağlamda; ilimizde de vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğümüz bünyesinde "Tüketici Hakem Heyeti" oluşturulmuştur.  Ancak, tüketici haklarının korunmasında, yasal düzenlemeler tek başına yeterli olmayabilmektedir. Tüketici haklarının geliştirilmesinde, güncellenmesinde ve korunmasında en önemli öge, bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireylerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Karslı hemşehrilerimin Tüketiciler Günü'nü kutlar, ülkemizin kalkınması, gelişmesi ile yakından ilgili olan ve Kur'an-ı Kerim'de "…yiyin, için fakat israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez"  şeklinde emredildiği gibi kaynaklarımızın, varlıklarımızın, değerlerimizin; aşırıya kaçmadan bilinçli ve verimli tüketilmesi temennisiyle sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dilerim.”