Dünyanın en kıymetli toprakları

Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları Gazi Kars Şehrengizi programında konuşan Kars Valisi Ahmet Kara; Kars ve Kafkasya’nın dünyanın en pahalı ve kıymetli toprakları olduğunu söyledi.

Kars’ın 46 tabyayı bağrında barındırdığına işaret eden ve Kars’ın Gazilik Unvanını hatırlatan Vali Kara, “Gerek tarihte İran akınlarına, gerek Rus akınlarına karşı yapılmış tabyalarıyla ve Selçukludan kalma kalesiyle ünlü bir şehrimizdir. Kars’ın 1855’te Sultan Abdülmecit tarafından verilmiş gazilik unvanın her nasılsa unutulduğunu ifade etmek istiyorum. 1855’te Rusların Kars’ a saldırısı sonucu çoluk, çocuk ve bütün mahalli imkanlarla Ruslara direnerek Kars Cephesinde gösterdikleri başarı nedeniyle madalya ile ödüllendirilmiş. Kars’a üç sene vergiden muafiyet getirilmiş. Askerlikten muaf addedilmiştir. Kars sadece bundan ibaret değil, Kars Milli Mücadelede de önemli yeri olan bir şehirdir. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Ruslara savaş tazminatı olarak verilen Karslıları Rusların çıkardığı arazi kararnamesine tepki göstererek 93 muhacirliği dediğimiz göç etmeye başlamaları tarihte önemli olaylardan biridir. Karslı o gün Rusların baskısıyla daha sonra da ekonomik nedenlerle hep göçmüşlerdir. Milli Mücadele yıllarında 1918’de Ruslar çekilmiş. 1920’ye kadar da Ermeni Taşnaklarla Karslı mücadele etmiş. Ama Kars ilk İslam şurası ve ya milli şura adıyla Ermenilere direnmek için bir teşkilat kurmuş. Daha sonra da Cenub-ı Garbi Kafkas hükümeti adıyla 1918 Ocağında bu isimle hükümet kurmuş. Bu iki teşkilat daha sonra Anadolu’nun kurtuluşunda vesile olacak olan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine temel teşkil etmiştir. Nitekim Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulduktan ve İstiklal Savaşı rayına girdikten sonra bu teşkilatlar lağv edilmiştir.” dedi.

“Kars’ın dışında; tarihinde 1.5 milyon şehit veren başka bir şehir yoktur.” diyen Vali Kara, “En son Sarıkamış harekatında 90 bin şehidimizin hala kanı, canı tazedir. Hafızalarımızda tazedir. Bunun için bu vesile ile Sarıkamış şehitlerine aynı yıl, 1915’te Çanakkale’de canlarını veren 250 bin şehidimize ve 1911 Balkan savaşlarıyla başlayıp 1. Dünya savaşlarıyla devam eden süreçte canlarını, kanlarını veren bütün şehitlerimize ve Van’da en son deprem de hayatlarını kaybeden deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün bunları yad ederek hem üzülüyoruz hem de Kars’ın kurtuluş günü olduğu için seviniyoruz. Kars aynı zamanda Milli Mücadelede kurtulan ilk ildir. Aslında Kars ilklerin şehridir. İlk Türklerin girdiği şehir, ilk caminin yapıldığı şehirdir. Kurtuluş tarihi 30 Ekim 1920 yani henüz İstiklal savaşı devam ediyor. O açıdan bugünkü kurtuluş günümüzde bizim için önemlidir. Ben bu sempozyumun şehrimizin güzelliklerini açığa çıkaracağını biliyorum.” diye konuştu. 

Vali Kara daha sonra şunları söyledi:

“Kars 2007 yılında Kültür Turizm Bakanlığınca hazırlanıp Yüksek Planlama Kurulunca kabul edilen ve Resmi Gazetede yayınlanan 17 marka kent arasında bir kenttir. Bu planlama kurulundan geçen metin 2007-2023 turizm stratejisi dengesidir. Bu belgenin içersinde Kars’ta, Bursa, Edirne, İstanbul gibi illerimiz arasında markalaşması, markalaştırılması gereken bunun içinde altyapısına önem verilmesi gereken, yollarından sportif tesislerine kadar tamamlanması gereken şehirler arasında yer alan bir şehirdir.”