Emekliliğe Bedelsiz Yansıtılsın

Türk Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya : “Memurların Askerlik Süreleri Emekliliğe Bedelsiz Yansıtılsın”

Türk Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya, memurların askerlik sürelerinin emekliliğe bedelsiz yansıtılmasını istedi.

Başkan Sarıkaya yapmış olduğu açıklamasında şunları belirtti: “30 yaşından gün alan ve 30 bin lira verenlerin hiç askere gitmeden bedelli olarak askerliklerini yapmalarını düzenleyen kanun tasarısı Mecliste komisyondan geçti. Çok kısa bir zamanda yasalaşacak.

Yani bir para ödeyerek askerliklerini yapmış sayılacaklar. Askerliğini er veya erbaş olarak yapan memurlarımız ise askerlik hizmetinin emekliliğe yansıması için yaklaşık 4 bin 500 TL ile 5 Bin TL arasında para ödüyorlar, bir bedel veriyorlar.

Türk Sağlık-Sen olarak bizde askerlik görevini yapan memurların askerlik sürelerinin 4 bin 500 TL ve 5 Bin TL arasında değişen ayrıca bir prim ödemeden emekliliğe dahil edilmesi için Milli Savunma ve Maliye Bakanlığı'na başvuru yaptık.

Çünkü askerlik hizmeti hukuksal açıdan bir kamu görevi olarak görülmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre askerliğini erbaş, er ve yedek subay olarak yapan memurlar aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Kanuni bir mükellefiyet olarak yapılan vatan hizmetinde geçen süre zarfında çok cüz'i bir harçlık hariç, er ve erbaşlara herhangi bir ücret ödenmemesine rağmen bu zaman zarfı için yüklü bir miktar prim ödemek şartı ile emeklilik süresine esas olarak kabul edilmektedir.

Yasal gerekçelerin göz önüne alınarak bir an önce hukuki çalışmanın başlatılmasını talep ettik. Memurlardan bedel alınmadan askerliklerinin emekliliğe sayılmasını istedik.

Bu başvurumuzla bu konuyu gündeme getirdik. Bu aynı zamanda talebimizin gerçekleşmesi için attığımız ilk adım olmuştur. İkinci adım ise bu konuda başlattığımız dilekçe kampanyasıdır.  Bu hakkın memurlar için gelmesini isteyen tüm arkadaşlarımızı kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz. Dilekçeleri Milli Savunma Bakanlığı'na göndererek talebimizi binlerce imza ile iletmiş olacağız.

Türk Sağlık-Sen olarak başlattığımız çalışmanın kısa zamanda karşılık bularak memurlarında askerlikte geçen sürelerinin kendilerinden bir bedel alınmadan emekliliklerine yansıtılmasını isti yoruz. Bu konuda bize dilekçeleri ile destek verecek olan tüm memurlarımızda katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ediyoruz.