Emniyetin Huzur Toplantısı

Kars Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşkıran, düzenlenen huzur toplantısında muhtarlar, okul müdürleri ve bazı oda başkanları ile bir araya geldi.

Toplantıda katılımcılara yönelik Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşkıran ve Trafik Şube Müdür Vekili Bilal Günaydın tarafından trafik, asayiş ve kaçakçılık konularında genel değerlendirmelerde bulunuldu. Katılımcılardan Kars’ta ki asayiş olayları konusunda polise destek istek istenen toplantıda, Müdür Taşkıran, özellikle hırsızlık olayları konusunda bilgiler verdi ve alınacak önlemleri anlattı. Katılımcıların görüş ve önerilerinin de alındığı toplantıda, Taşkıran şu anda emniyet kayıtlarında 29 hırsız ve yaklaşık olarak ta kavga olaylarına karışan kişi sayısının da 130 olduğunu söyledi.

KARS’TA TEK BİR ORGANİZE HIRSIZLIK OLAYI MEVCUT DEĞİL

Son üç yıl içerisinde Kars’ta meydana gelen hırsızlık olayları hakkında da bilgi veren Taşkıran, Kars’ta tek bir organize hırsızlık olayının meydana gelmediğini de söyledi. Hırsızlık olayları hakkında rakamlarla bilgi veren Taşkıran, “2011 Ağustos ayı ile 2012 Ağustos ayı arasında il merkezinde 29 adet ikametten, 40 adet de işyerinden hırsızlık olayı meydana geldi. 2012 yılı ile 2013 yılı Ağustos ayları arasında geçen bir yıllık süre içerisinde ise ikametten 24, işyerinden ise 31 hırsızlık olayı meydana gelmiştir. Bu rakamlarla birlikte Kars’ta organize bir şekilde tasarlanmış, projeli bir hırsızlık olayı meydana gelmemiştir. Genel olarak vatandaşlarımız kapı ve pencerelerini açık unutmuştur. Evleri korunaklı değildir. Yâda eşyalarını açıkta bırakmışlardır. Yine Batı’da görüldüğü gibi başka illerden gelip de Kars’ta hırsızlık yapıp, birkaç gün kaldıktan sonra başka illere giden bir hırsızlık olayı ile de karşılaşmadık. Yani Kars’ta ki hırsızlıklar basit ve genelde küçük çocuklar tarafından işlenen hırsızlıklardır. Bu hırsızlıkları çok basit müdahalelerle önleyebileceğimizi düşünüyoruz ve bu önlemler de sadece polisiye tedbirlerle olmaz. Vatandaşlarımız kapı ve pencerelerini açık bırakmaz ve kapatır parmaklık takarlarsa bu suçlar yüzde 80 oranında azalacaktır. Ayrıca güvenlik kamerası da önemli bir güvenlik önlemidir. Korunaksız mal üzerinden yapılan hırsızlıklara da az da olsa rastlamaktayız.” Dedi.

SUÇ EŞYALARI SATILIYOR

İlimizde azda olda çalınan eşyaların başka kişiler ve işyerleri tarafından satın alındığına da dikkat çeken Müdür Taşkıran, “Hırsızlık konularında önemli bir sorun da çalınan eşyaların başka bir kişi veya esnaf tarafından satın alınmasıdır. Örneğin hırsız bir eve giriyor ve bir cep telefonunu çalıyor ve bir cep telefonu satan işyerinde satıyor. Yada bir hırsız bir evden çaldığı altını, bir kuyumcuya götürüp satıyor. Geçtiğimiz yıl il merkezinde ikinci el eşyaların alınması ve satılması konularında kararname çıkardık. İkinci el eşya alanların, karşı tarafın kimlik bilgilerini tam olarak almalarını istedik. Çünkü bu eşyalar hırsızlık malı da olabilir. Ruhsatsız hurdacı esnafları var ve bazıları da ruhsatsız olarak çalışmaktadırlar. Bu konuda da çalışmalarımız oluyor.” Diye konuştu.

SAMAN SİMSARLARINA DİKKAT!

Toplantının bir bölümünde ise Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşkıran, yankesicilik ve dolandırıcılık konularında açıklamalarda bulunarak saman alan ve satan kişilere de katılımcılar ve gazeteciler marifetiyle uyarılarda bulundu. Geçmiş yıllarda bazı örneklerinin de yaşandığını belirten Taşkıran saman komisyoncularının saman alan ve satan kişilerden hem komisyon aldıklarını, hem de dolandırıcılık olaylarında da karışabildiklerini de kaydetti.

Taşkıran konu ile ilgili olarak katılımcılar ve gazeteciler ile şu bilgileri paylaştı:  “İlimizde 2011 – 2012 yılında 38, 2012 – 2013 yılları arasında ise 34 adet dolandırıcılık olayı yaşandı. Kars polisi olarak özellikle kurban bayramı öncesi saman ve kurbanlık hayvan dolandırıcılığı olabileceği konularında oldukça duyarlıyız. Bu nedenle bu işlerle iştigal eden vatandaşlarımızı dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Saman alan veya satan Ardahan, Iğdır veya Diyarbakır gibi illerden gelen vatandaşlarımız, bazı komisyoncuların tuzağına düşebilmektedir. Hayvanına saman alacak kişi alandan ve satandan dolayı komisyon nedeniyle son derece mağdur olabiliyor. Bu şekilde basit dolandırıcılık olayları da meydana geliyor. “dedi.

KONTÖR DOLANDIRICILIĞI

Türkiye’de son yıllarda popüler hale gelen kontör dolandırıcılığı konuları ile ilgi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belerten Taşkıran, “Bildiğimiz gibi telefon aracılığıyla da bazı dolandırıcılık olayları meydana geliyor. Kendisini hakim, savcı ve emniyet mensubu gibi tanıtarak internet alanından ve telefonda illegal örgütler tarafından dolandırıcılık olayları da yaşanabilmektedir. Geçtiğimiz yıl müftülüğümüzün desteği ile camilerimizde bu konularda hutbeler de verdik. Ayrıca şehrin birçok noktasına ve bankaların ATM’lerinin çevrelerine de uyarı broşürleri astık. Bu konu ile ilgili olarak ta Çorum merkezli bir suç örgütünü de çökerttik.” Diye konuştu.