Gazi Ahmet Muhtar Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin TÜBİTAK Bilim Fuarı Doğu Anadolu’nun elektriksiz yaylalarına ışık saçacak. Fuarda sergilenen projeler aynı zamanda da yine Doğu Anadolu’nun ağır kış koşullarında yerden ısıtma sistemleri getireceği gibi aylarca bisikletle doğa turuna çıkan turistlere de cep telefonlarını şarj etme imkanı sunacak.
Mili Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu arasında imzalanan TÜBİTAK Bilim Fuarı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde devam etti. Bilim kültürünün geliştirilmesi, bilimsel ve teknolojik konularda farkındalık oluşturulması ve kültürün tabana yayılması amacıyla TÜBİTAK tarafından uygulanan “4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı” hem öğrencilerin bilgilerini hayata geçirmesini sağlıyor hem de TÜBİTAK’ın bu projeleri beğenmesi halinde haya geçirmesine alt yapı oluşturuyor.
Okul bünyesindeki öğretmenlerin koordinesinde 74 öğrenci tarafından hazırlanan toplam 22 proje, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yenice, Okul Aile Birliği Başkanı Hasan Othan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü İshak Tepebaş tarafından açıldı.
Öğrencilerin özellikle de Doğu Anadolu’nun ağır kış koşullarını dikkate alarak hazırladığı birbirinden ilginç projeler katılımcıları da etkiledi. Öğrenciler yıl içinde üzerinde çalıştıkları önemli projeleri ziyaretçilere anlatarak çalışmalarını sergilemenin heyecanını yaşadılar.
SOĞUK MEMLEKETE YENİ ISITMA TEKNİKLERİ
Tesisat Teknoloji ve İklimlendirme alanı öğrencileri de soğuk memlekete yeni ısıtma tekniği ürettiler. Öğrencilerden Şener Ertem, “Projemizi yapmamızdaki amaç; ilimizdeki iklim şartları ve ağır geçen kış şartlarında ısı ihtiyacını karşılamaktır. Mobil sistemle yerden ısıtmayı birleştirerek ısı ihtiyacını karşılıyoruz. İlimiz soğuk olduğu için ısıtmak için yeni alternatifler düşündük, yolların ve kaldırımların soğuktan etkilenerek aşırı buzlanmalarını göz ününde bulundurarak bu proje için adım attık. Bunu sistem havalimanında, camilerde ve diğer sahalarda da kullanılabilir olması da ayrı bir avantaj. Havalar sıcak olduğunda petekli bağlantı olduğu için peteği kapatarak sadece yerden ısıtmayı kullanabiliyoruz, ya da yerden ısıtmayı kapatarak petekle kullanabiliyoruz.” dedi.
Yener Kuytu da, “İki sistemi birlikte yaptık ve radyatörün yetmediği ısıtma alanlarında yerden ısıtmayı tek vana yoluyla açtığımızda bütün mahalle ısınıyor. Kombi hermetik bir kombidir ve yanma havasını dışarıdan alıp, veriyor. Radyatöre kontak bağlantı var, kırmızı sıcak su, mavi ise soğuk suyu topluyor ve dağıtıyor. Kars’ta oturuyoruz ve evde soba kullanıyoruz, haliyle sobayla evi ısıtmakta zor oluyor.” diye konuştu.
ATIK MALZEMELER YAYLALARDA ISITMA SİSTEMİNE DÖNÜŞECEK
Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü öğrencilerinden Doğuşcan Tipi, “Biz bu projeyi tamamen atık malzemelerden yaptık. Örneğin ocağın içerisine 20 gram bir jel yakıt koyduğumuzda yaklaşık 20 dakika yanabiliyor ve bunun devri de 350 ile 500 arası değişebiliyor.” şeklinde konuştu.
İlker Sır da, “Doğu Anadolu Bölgesinde yaşadığımız için köyler ve yaylalarımızda en büyük sıkıntılarımızın başında elektrik yer alıyor. Biz de bu soruna karşın yeni yakıt kullanarak elektrik ürettik. Köylerde sobanın üzerine konularak bile elektrik üretilebilir, semavere konularak bir yandan çay içerek, bir yandan da elektrik üretilebilir. Az daha geliştirilirse bu sisteme pancar motoru gibi değişik şeyler takılarak devir sayısı çok daha fazlasına çıkarılabilir.” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin, hareket halindeki bisikletle cep telefonu şart edebilen sistemi geliştirmesi de dikkatlerden kaçmadı. Özellikle de turizm mevsimlerinde bisiklet turuna çıkan turistlerin kullanabileceği şarj sistemi; yaz aylarında yayalarda mağdur olanlar için de düşünülmüş.
ŞERİT TAKİBİ YAPAN ROBOT
Bilişim Teknoloji bölümü öğrencisi Yunus Gören ise şerit takibi yapan bir robot üretti. Kaza yapan araçların bir çoğunun sebebinin dikkatsizlik olmasından yola çıkan öğrenciler, algılayıcı sensörlerden takip cihazı yaptılar.
GÜNDÖNÜMLERİ
Gündönümleri çalışmalarıyla dikkat çeken öğrencilerden Ümitcan İldırım ise, “21 Mart güneş ışınlarının öğle vakti ekvatora 90 derecelik dik açıyla düştüğü vakittir. Gölge boyu ekvatorda 0’dır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren güney yarım küreye dik açıyla düşer daha sonra da 21 Haziran tarihinde güneş ışınları yengeç dönengesine dik açıyla düşmeye başlar. Kuzey yarım kürede yaz, güney yarım kürede ise kış mevsimi başlangıcıdır. Daha sonra 21 Aralık tarihinde güneş ışınları yengeç dönengesine 43 derece ve 6 dakikalık bir açıyla düşer ve bu kış mevsimi başlangıcıdır. 21 Mart’ta güneş ışınları ekvatora 90 derecelik bir dik açıyla düşer ve yine 23 Eylül’de olduğu gibi ekvatorda gölge boyu 0’dır ve güneş ışınları bu tarihten itibaren güney yarım küreye dik açıyla düşmeye başlar.” açıklamasını yaptı.