Engelli aracıyla zorlu yolculuk

Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler birim Başkanı Faruk Ocak’ın, bozuk yol ve kaldırımlarda engelli aracıyla çıktığı bir günlük yolculuğu, engellilerin karşılaştıkları zorlukları gözler önüne serdi.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise engellilerin yeni yapılan çalışmalarla artık bu zorlukları yaşamayacaklarını söyledi.

Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler birim Başkanı Faruk Ocak, Kars’taki engelli zorlukları, engellilerin istekleri gibi birçok konuda yıllardır mücadele etmesiyle tanınıyor. Kendisi de engelli olan ve engelli aracıyla günde yaklaşık 5 kilometre yol alan Ocak, bu yolculukta yaşanan sıkıntıları gözler önüne serdi. Gazetecilerle birlikte kent merkezinde yaklaşık 6 caddede ve kaldırımlarda yolculuğa çıkan Ocak, yaşadıkları inanılmaz sıkıntıların ne boyutta olduğunu bir bir gösterdi.

Ocak, kimi kaldırımlara aracıyla hiç çıkamazken, çıkabildiği kaldırımların bir çoğundan da engelli yolu olmadığı için geri dönmek zorunda kaldı. Kaldırımlara sonradan konulan engeller ise ortaya daha ilginç görüntüler çıkardı. Kimi vatandaşların yağmur sularını yönlendirmek için yaptığı engellerden, bahçesine su dolmaması için koyduğu engellere varana kadar bir çok olumsuzluk göze çarptı.

Kırılıp dağılmasına rağmen onarılmayan kaldırımlardaki engelli yollarında engelli aracıyla düşme tehlikesi geçiren Ocak, Arslan heykellerinin bulunduğu alanda da heykelin engelli yoluna yakın olmasıyla duvara çarpmak zorunda kaldı.

Bazı bölgelerde de araçların engelli yollarının önüne park etmeleriyle geri dönmek zorunda kalan Ocak, bu tür görüntülerle hemen hemen hergün karşılaştıklarını, Emniyetin engelli yoluna park eden araçlara ceza kesmesine rağmen bu ve benzeri olumsuzluklarla sürekli yüzleştiklerini belirtti.

Ocak en çok da yol ve kaldırımlardaki bozukluklar nedeniyle engelli aracıyla giden bir engellinin daha da rahatsızlaştığı ve iç organlarının zarar gördüğünü ifade etti. Bunun yanında engelli araçlarının da sık sık arızalandığı ve bozulduğuna da dikkat çeken Ocak, engelli yolları ve geçişlerinin düzeltilmesi ve kaldırımlardaki engellerin tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Ocak, “Araçların engelli yollarına park etmesi, engelli rampalarının düzensizliği, kaldırımların düzensizliği ve yolların düzensizliği bizleri olumsuz etkilemekte. Bu tür olumsuzluklar bizlerin yaşantısını büyük oranda etkilemektedir. Bu tür olumsuzluklar nedeniyle evimize gittiğimizde 2-3 saat kendimize gelemiyoruz. Bozuk yolar bizleri çok sallıyor ve iç organlarımız zarar görüyor. Yollarımıza engelli yolları da konulmalı. Ama Kars’ımızda bisiklet yolu yok ki engelli yolu olsun. Bu güne kadar bu konulara bir türlü çözüm yolu bulunamadı. Bir an önce bunların düzeltilmesi lazım ki bizlerde diğer vatandaşlar gibi düzenli bir hayat sürebilelim. Sosyal Sigortalar Kurumu bizlere 10 yılda bir akülü araba veriyor ama maalesef 10 yıl dayanması gereken akülü araçlarımız bir ayda dağılıyor.” dedi.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da, “Özellikle dezavantajlı vatandaşlarımızla ilgili de, gerek asfaltta gerekse kaldırımda yürüyüş yolları dikkate alınacak. Trafik işaretleriyle ilgili olarak da gerekli çalışmaları başlattık. Şu anda borular döşendi ve iç tesisatlarını da çekeceğiz. Bir diğer önemli konu da asfalt üzerinde yaya şeritleri çektireceğiz. Bizler yerel yönetimler olarak engelliler konusunda üzerimize düşen neyse hepsini yerine getireceğiz. Yallarımız bozuk ve şu an yapılıyor, hazır yapılırken de bunların hepsini gidereceğiz. Bunu da sizin aracılığınızla bildirmiş olalım” diye konuştu.