Kars’ta 75.Yıl Eğitim ve Uygulama Okulu öğrencileri, Dünya Engelliler Haftası nedeni ile düzenlendikleri programda izleyenleri hem coşturdular hem de büyülediler. Duygulu anların da yaşandığı programda izleyiciler gözyaşlarına boğuldular.
Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen programa, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve eşi Nurhayat Bozkuş, Milli Eğitim Şube Müdürleri Gökhan Altun, Muzaffer Sara, Cemalettin Güven, TEDAŞ Müessese Müdürü Adem Beyribey, öğrenciler ve engelli yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, slayt gösterisi ile devam etti.
Okul Müdürü Ataman Güngör burada yaptığı konuşmada sözlerine Atatürk’ün “Eğitimde feda edilecek fert yoktur. Toplumların uygarlık düzeyi engellilere verdiği değerle ölçülür.” sözleriyle başlayan Güngör, “Uygarlık düzeyine ulaşabilmenin temel unsuru ülkede eşitlik ilkesinin tam anlamıyla uygulanabilmesinden geçer. Devletimiz de eğitimde ortaya çıkan fırsat eşitliğini sağlamak için ülkemizin birçok yerinde engelli bireylerin eğitim alabileceği okullar açmıştır. Bu bağlamda okulumuz 1998/1999 Eğitim Öğretim yılında 75.Yıl Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğü adıyla hizmete açılmış olup, 1 kurucu müdür,1 öğretmen,1 hizmetli ve 7 öğrenci ile eğitim-öğretim çalışmalarına başlamıştır. Okulumuz 2009-2010 eğitim-öğretim yılı itibariyle de 1 okul müdürü, 1 müdür yardımcısı, 7 öğretmen, 1 hizmetli ve 27 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu öğrenciler zeka düzeylerine göre 6 sınıfa ayrılmıştır. Her sınıfta 4 ila 6 öğrenci bulunmaktadır.” dedi.
Güngör daha sonra şunları söyledi:
“Okulumuzun kuruluş amacı ağır derecede ve öğretilebilir düzeyde engelli öğrencilerin; temel yaşam becerilerini geliştirme, onların öğrenme ihtiyaçlarını karşılama ve topluma uyumlarını sağlamaktır. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için öğrencilerimiz Eğitim Uygulama bölümünde 8 yıllık normal eğitim süresini tamamlayıp daha sonra yine okulumuzun İş Eğitim Merkezi bölümünde beceri ve performansları dikkate alınarak 3 yıllık iş eğitimi diğer bir ifadeyle atölye eğitimine tabi tutulmaktadırlar. Gerçekten de eğitim ve öğretimde, genç insanları geleceğe hazırlamada, onlara biçim vermede, okulun ve öğretmenin çok farklı bir yeri vardır. Eğitim sorumluluğu yaşamdaki sorumlulukların en zorudur. Bu sorumluluk bir çalışma ve rehberlik gerektirir. Bu doğrultuda 2007/2008 Eğitim Öğretim yılı itibariyle okulumuzda rehberlik servisi hizmete açılmış olup, öğrenci ailelerine yönelik aile eğitimi çalışmalarına başlanmıştır. 2008/2009 Eğitim Öğretim yılından itibaren de aile eğitimi çalışmalarının yanı sıra aile ziyaretleri de yapılmaktadır. Bu çalışmalarla öğrencilerimizin aileleri gerçeğin ulaşılmaz gibi görünen güzelliklerine doğru emin adımlarla ilerlemektedirler. Çünkü engelli öğrencilerimizin hayata en iyi şekilde hazırlanmaları ülkemiz için uygarlaşma yolunda atılacak önemli bir adımdır. Uygarlık yolunda atılacak olan her adım ülkemiz nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelli insanları hayata ve geleceğe hazırlamada faydalı olacaktır. Her insan, yarına bir engelli adayıdır. Bu bağlamda engelli insanlarına sahip çıkmayan, onlara yardım elini uzatmayan toplumlar, uygarlık düzeyine ulaşamazlar. Bu okulun geçmişi nasıl hep başarılarla övünçlerle doluysa, geleceğinin de daha aydınlık daha güzel başarılarla dolu olması temel amacımızdır. Bu yolda biz yönetici ve öğretmenler bir aile olarak geçmişte nasıl üstümüze düşeni yaptıysak bugünde o özverili çalışmayı sürdüreceğiz yarında. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Çünkü biz biliyoruz ki, Ya Ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz.”
Konuşmaların ardından öğrenciler, hazırladıkları birbirinden güzel skeç ve gösterileri sahneye koydular.