Engelli Dostu Validen Mesaj

Engelli Dostu Kars Valisi Ahmet Kara’nın “Dünya Engelliler Haftası” Mesajı...

Engellilik, insanlığın ortak sorunudur. Günümüzde engelliliğin gizli veya hayırseverlik konusu olmadığı, artık geniş çapta bir insan hakları meselesi olduğu kabul edilmektedir. Engellilerin topluma dâhil edilmesi, bir haktır. Engelli kişiler de, doğuştan sahip oldukları insanlık onurlarına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Engellerinin-özürlerinin sebebi ve derecesi ne olursa olsun tüm engelliler, tüm vatandaşlar ile aynı temel haklara sahiptir. Bu hakların başında mümkün olduğu kadar normal ve tam bir insan gibi refah bir hayat yaşama hakkı gelir.

Devletimiz, toplumsal refahı yükseltmenin bir şartı olarak; tüm kamu hizmetlerini engelli veya engelsiz tüm vatandaşlarımıza aynı kalitede ulaştırma çabası içerisindedir. Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak; nüfusumuzun önemli bölümünü oluşturan engellilerin, sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal yaşamda etkinlik alanlarını genişletmek ve daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve yaşamını idame ettirebilmeleri için bir başkasının yardım ve desteğine muhtaç engellilerin ailelerine maaş bağlanarak ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Sosyal güvenliği olmayan mağdur durumdaki engellilerin temel ihtiyaçları ile protez, tekerlekli sandalye, ilaç gibi giderleri de yine aynı duyarlılıkla çeşitli imkanlar kullanılarak karşılanmaya çalışılmaktadır. Milli ve manevi değerlerle yardımlaşma ve dayanışma duygusuna sahip Türk toplumunun varlığı, devletimizin bu konudaki en büyük desteğidir.

Dünyada, özürlülük konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde de engelli vatandaşlarımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Engellilik alanında dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında, özürlülerin sorunlarının çözümü için 07.07.2005 tarihinde 5378 sayılı Özürlüler Kanunu yürürlüğe girmiş olup, 3194 Sayılı İmar, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi, 5395 Sayılı Belediye, 5302 Sayılı Özel İdare Kanunlarında ve Anayasamızda  özürlüler lehine çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan yasal düzenlemelerle engelli vatandaşlarımıza vergi, ulaşım, sağlık, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi vs. konularda indirimler sağlanmıştır.    

Yaşamın çeşitli alanlarında, engelli vatandaşlarımızın gereksinimlerine göre düzenlemelerin yapılması; sokakların, yapıların, toplu taşım araçlarının (vs.) engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenmesi, engelli vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamaya yöneliktir. Bu bağlamda; Kars Valiliğimizce engelli vatandaşlarımızın Valiliğimiz hizmet binasına kolayca ulaşabilmeleri ve işlemlerini rahatça yaptırabilmeleri için binanın giriş kısımlarına uygun rampalar, üst katlara çıkabilmeleri için de asansör yaptırılarak engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Diğer kamu binalarımızda da gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Valiliğimizce engelli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir adet minibüs tahsis edilmiştir. İlimizde 1.168 engelli vatandaşımızın ailesine maaş bağlanmış olup, bu tutar bir kişi için aylık 570,22 TL olmak üzere genel toplamı 666.000 TL’dir. Engelsiz Yaşam Merkezimiz vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup, buradan 16 adedi kadın, 21 adedi erkek olmak üzere 37 vatandaşımız yararlanmaktadır. 75.Yıl Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzde de vatandaşlarımızın hizmetinde olup, bu merkezimizden de 24 öğrenci yararlanmaktadır. Ayrıca; ilimizde 4 adet de Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hizmet vermekte olup, bu merkezlerden yaklaşık 600 vatandaşımız yararlanmakta ve bu merkezlere devletimiz tarafından ortalama aylık 215 Bin TL. ödeme yapılmaktadır.     

Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle tüm engelli vatandaşlarımıza sağlık ve esenlikler dilerim.