Kars 77. Yıl Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) tarafından hazırlanan programa katılan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, eski Türkiye’nin engelliler için trajik manzaralarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen programa; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Taner Turan, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, şube müdürleri, 77. Yıl Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasında Milli Eğitim bünyesinde hizmet veren özel okullara ilişkin detaylı bilgiler aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, “Şu an itibariyle rehabilitasyon merkezlerinde eğitimleri devam eden öğrenci sayımız 959’dur. Rehabilitasyon merkezlerinde olan bireylerin hem ailelerine hem de merkezlerdeki görevlilere önemli görevler düşüyor. Bu anlamda engelli vatandaşlarımızın kendi öz bakımlarını yapabilecek, daha da ileri gidebilecek becerileri kazanmaları için hepimize görevler düşmektedir. Özellikle ailelerden ricam rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarının takibini yapsınlar ve ders programlarını incelesinler. Rehabilitasyon merkezlerinde olması gerektiği ve ders alması gerektiği saatler ve zamanlar bellidir, bu saatlere mutlaka uyulması gerekiyor. Belli periyotlarla öğrencilerimizin eğitiminde gelişimin sağlanıp sağlanmadığının takibini yapın. Bu takip sonucunda da almanız gereken önlemleri erken alın ve ona göre bir yol haritası oluşturun. İnanıyorum ki gerek rehberlik merkezlerimiz, rehabilitasyon merkezlerimiz ve velililerimiz bu anlamda takipleri titizlikle yürütmektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü’ne bağlı 3 tane destek eğitim odalarımız, 4 tane de özel eğitim alt sınıfımız bulunmakta. İlimiz genelinde özel eğitimle ilgili şu ana kadar tek bir sıkıntımız oldu o da bilim sanat merkezimizin binasının olmayışıdır. Onun da yeri hazır ve en kısa zamanda hazır hale getireceğiz.” dedi.
“ESKİ TÜRKİYE’NİN TRAJİK MANZARALARI”
10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’nın kutlanmasındaki amacın yapılan işin kamuoyunda yer bulması ve farkındalıklara aracılık anlamı taşıdığını kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “Biz her gün işimizi bir engelliler günü ve haftasıymış gibi yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl bu farkındalıklara çok az geldiğimiz Kars’tan başlayalım istedik. Kars’a bir okulumuz ve az öğrencimiz var biz bu durumdan şikayetçi değiliz, bilakis memnuniyet duyuyoruz. Özel eğitim öğrenci sayısının az olması bizleri mutlu ediyor. Ancak öğrencilerimize eğitimlerini standartlara uygun olarak hazırlamak ve oluşturmak bizim görevimiz. Bu açıdan ben birkaç yıldan bu yana yaptığımız yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabi bununla birlikte son 12 yılda özel eğitim ve engellilerle ilgili bir devlet politikası oluştu ve bu yenilikler birlikteliğinde önemli gelişmelerin sağlandığının da bilinmesini istiyorum. Daha önce engellilerimiz evlerinden çıkmazlardı ve evlerde saklanırdı. Bir yakınımızın veya komşumuzun engelli bir çocuğunun olduğunu çok sonraları öğrenirdik. Bunlar eski Türkiye’nin trajik manzaralarıydı. Çünkü o dönemlerde o çocuklarımızın eğitimlerini, becerilerini veya günlük faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri müesseseler ve imkanlar yoktu. Ailelerin de imkanları kısıtlı ve ikinci bir mekanizma desteğinin olmayışı büyük bir etkendi. Şükürler olsun bugün Türkiye’de engellilerle ilgili sosyal hizmet müesseseleri son derece gelişti ve hizmetler son derece önem kazandı. Ama biz bunları hiçbir zaman yeterli görmedik, daha da iyisini yapmamız gerektiğini düşündük. Bu nedenle de her geçen gün daha da iyi noktalara geldik ve çok daha iyisini yapmak adına çalışmalarımız aralıksız devam edecek.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 77. Yıl Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) öğrencileri tarafından hazırlanan dans gösterileri sunuldu. Birbirinde yetenekli öğrencilerin sahne aldığı programda, gösteriler ayakta alkışlandı. Bir tarafta Türk bayrağı bir tarafta Mustafa Kemal Atatürk’ün posterini tutan öğrenciler, gösterileriyle katılımcıları zaman zaman duygulandırırken, danslarına da salondaki herkesi ortak etmeyi başardı. Alkışlarıyla tempo tutan katılımcılara unutulmaz anlar yaşatan öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde el ele tutuşarak seyirciyi selamlamayı da es geçmedi.