Engellilere borcumuz var

Mahşer gününde engellilere yapmadıklarımızdan da sorumlu olacağız....

Kurum müdürleri ve gazetecilerle birlikte dün, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’ni ziyaret ederek, inceleme ve açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ahmet Kara, engellilere karşı sorumlulukların önemine bir de inanç açısından bakarak, “Bizler mahşer gününde sadece sağlıklı insanlara verdiğimiz eza-cezadan değil, biz bu engellilere yapmadıklarımızdan da sorumlu olacağız. Yani bu işin inanç boyutu da böyledir.” dedi.

ENGELLİNİN FOTOĞRAFINDAN AĞAÇ MESAJI

Ziyarette Selahattin Ötegen (50) isimli özürlü vatandaş ise kendisin çizdiği ev resmini Vali Kara’ya hediye etti. Resimde evin etrafında ağaçlara dikkat çeken Vali Kara, bu resmin Karslılara bir mesaj olmasını ve ağaçlandırma konusunda Karslıların daha istekli olmaları gerektiğini söyledi. Ötegen’e, “Karslılara da söyle evlerinin önüne ağaç diksinler” diyen Vali Kara, “Bu engelli arkadaşlarımız resimde 3 katlı ev yapmış. Enteresan tarafı ise Karslılara mesaj verir gibi evin etrafına ağaç yapmış.” diye konuştu. Vali Kara engellinin yaptığı resimden yola çıkarak ağaç konusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Kars’ta bilindiği gibi topraklarımızın yüzde 3’ü orman. Bu da genelde Sarıkamış’ta bulunuyor. Kars’ta maalesef, ağaçlı, ormanlı köylerimiz yoktur. Gerçi Kars’ta bu sene Orman İşletme Müdürlüğü yeni kuruldu. Sarıkamış’ta vardı ama Kars’ta yoktu. Bu seneden itibaren inşallah ağaçlandırma sahaları görülmeye başlanacak.” dedi.

AĞAÇ DİKMEK GELENEK OLMAMIŞ

Vali Kara, Kars’ta ağaç olmayışını ise şu nedenlere bağladı:

“Ağaç olmamasının en önemli sebeplerinden birisi hayvancılık. Yani vatandaş hayvan otlatmak istiyor. Çünkü ağaçlandırdığınız zaman belli bir süre orayı hayvancılığa yasaklıyorsunuz. Etrafını da tel örgüyle çeviriyorsunuz. İnsanlar tel örgüden hoşlanmıyorlar. Hayvanlarının önü kesileceği, meralarının azalacağı düşüncesi var. Oysa Kars’ın meraları, yaylaları şu anda Kars’ın hayvan sayısı 10 kat daha artmış olsa bile yetebilecek kadardır. Çok geniş yaylalarımız, meralarımız olmasına rağmen insanlar bunların biteceğini düşünüyorlar. Bu nedenle ormana biraz karşılar. Birde tabi ki gelenek olmamış. Yani, yaylalar, otlaklar olmalı. Tarlasının başında ağacı olmalı, gölgelenmeli insan azıcık. Su başlarında ağaçlar dikilmeli. Ağaç iklimi de yumuşatır. Kars’ın bu sert iklimini barajlar yumuşatacağı gibi ormanlarda iklimi yumuşatır. Ormanlar yağmuru çeker. Ormanlık bölgelerde yağış çok yağar. Ama bunu vatandaş henüz tam anlamış değil. Ama görüldüğü gibi yaylalarının, meralarının tel örgüyle çevrilmesini ve yasak sahaların konulmasını istemiyor. Ama Kars’ta buna yavaş yavaş alışacak. Meralarımız, yaylalarımız bizim yeterli. Yeterli olmayan tek şeyimiz ise orman, ağaç.”

PARK VE DAVULLU-ZURNALI EĞLENCE İSTEDİLER

Vali Ahmet Kara dana sonra Merkezdeki evleri ziyaret ederek engellilerin yaşam koşullarını yerinde inceledi. Vali Kara, merkezde kalan engelliler ile yakından ilgilenerek istek ve taleplerini tek tek dinledi ve kendilerine iyi bakılıp bakılmadığını sordu. Kendilerine çok iyi bakıldığını ve burada kalmaktan dolayı son derece memnun olduklarını söyleyen öğrenciler ile Vali Kara arasında da renkli diyaloglar geçti. Engelli çocuklardan bazıları davullu-zurnalı eğlence park isterken, kimileri pilli oyuncak istedi, kimileri de kaldıkları odaları Vali Kara’ya gezdirdi. Çocuklara park ve davullu-zurnalı eğlence sözü veren Vali Kara, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Akın Oktay başta olmak üzere, merkez yöneticileri, idari personel ve diğer personellere titizlikleri ve dikkatleri nedeniyle teşekkür etti.

DEVLET GEREKENİ YAPIYOR AMA BİZ İŞLETİRKEN ACABA GEREKENİ TAM YAPIYOR MUYUZ?

Fatma Uslu isimli engelli kız çocuğu “Vali Baba” diyerek sarıldığı Vali Kara’ya odasını gösterebilmek için adeta zamanla yarıştı. Her fırsatta Vali Kara’ya odasını göstermek istediğini söyleyen Fatma, bu arada kendi kaldığı odayı bulmakta zorlanınca, nereye gittiyse Vali Kara da onu takip etti. Sonunda zor da olsa kız çocuğu odasını Vali Kara’ya gösterdi ve mutluluğunu herkesle paylaştı. Vali Kara da odadan ayrılırken, devletin bu çocuklar için sunduğu mükemmel hizmetleri beraberindekilere anlatarak, “Yani devletin imkanlarını görüyorsunuz. Devlet gerekeni yapıyor ama biz işletirken acaba gerekeni tam yapıyor muyuz? Bunu bilemiyorum.” şeklinde duygularını paylaştı.

BİNASINI ENGELLİLERE GÖRE DİZAYN ETMEYEN KURUMA CEZA GELİYOR

Gezi ve ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti her fırsatta dile getiren Vali Kara, hijyeninden memnun kaldığı mutfak çalışanlarına da teşekkür ettikten sonra engellilik ve engellilere sağlanan koşullarla ilgili görüşlerini dile getirdi. “Başta Valilik olarak buradan uyarı niteliğinde kurumlara bildiriyorum” diyen Vali Kara, “Geçtiğimiz günlerde her kurumun özürlülerle ilgili olarak dairlerinin kulanım alanlarını özürlülerin rahatlıkla kullanabileceği şeklinde yapmaları için bir genelge yayınlamıştım ve bütün kurumlarımıza göndermiştim. Yani 2007 yılında çıkan bu kanun bu yılın Haziran ayına kadar kurumlarının yaşam alanlarını özürlüler için dizayn etmeleri gerek. Etmedikleri durumdan sorumlu tutulacaklar ve cezai müeyyidelerle karşılaşacaklardır. Bu nedenle buradan tekrar hatırlatmak gereği duydum. Bu zaman geldiğinde de artık bu konuda bir bahanemiz olmadan bu insanları insanlığın bir parçası olarak kabul edip, toplumu bir bütün olarak kabul edip bunların da bu toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edip ona göre binaları dizayn etmemiz gerekiyor. Özürlülerin özgürlüğünü ve güvenliğini de dikkate almak zorunayız. Eğer şiddetle mücadele ediyorsa, şiddete maruz kalmış özürlülerinde şiddete maruz kalmamaları için gerekenleri yapmalıyız. Aşağılama ve kötü muamele yapmayı kanunlarımız suç saymıştır ve bu nedenle başta ben olmak üzere toplumdaki her kez bu konuda dikkatli olma zorundadır. Onlar özürlü oldukları için birtakım ihtiyaçlarına ulaşamıyorlar. Bizlerde onların ulaşamadığı şeyleri onlar için temin etmek zorundayız.” dedi.

MAHŞER GÜNÜNDE ENGELLİLERE YAPMADIKLARIMIZDAN DA SORUMLU OLACAĞIZ

Engellilere karşı sorumlulukların önemine bir de inanç açısından bakan Vali Kara, “Bizler mahşer gününde sadece sağlıklı insanlara verdiğimiz eza-cezadan değil, biz bu engellilere yapmadıklarımızdan da sorumlu olacağız. Yani bu işin inanç boyutu da böyledir. Biz engellilere eğer aşağılık bir muamele yaptıysak, biz eğer engellilerin engellerini kaldırmayıp onlara cefa çektirdiysek, eza çektirdiysek bunların da bizden sorulacak hakları vardır, mahşerde. Onun için bunlara iyi bakmamız gerekir.” diye konuştu.

 

ENGELLİ RAMPALARI DA DENETLENECEK

Haziran ayına kadar kurumların engellilere göre dizayn edilmesi çalışmalarında yapılan engelli rampalarının da engellilerin rahatlıkla binaya girip çıkabilecekleri ölçüde ve meyilde yapılması gerektiğini söyleyen Vali Kara, bununla ilgili de denetimlere çıkacaklarını vurguladı. Özürlünün hangi hizmete gidiyorsa ona ulaşabilmesi noktasında gerekli kolaylıkların sağlanması gerektiğinin altını çizen Vali Kara, “Örneğin; Kütüphaneye gidiyorsa kitaba erişebileceği kadar kolaylık olmalı. Yani rahatlıkla kitaba erişebilmelidir. Gayet kolaylıkla kullanılabilir olması lazım. Yoksa göstermelik yapılan şeyler ileride de yıkılacaktır. Bunları özel olarak denetleyeceğiz. Bundan sonra kurumlara gittikçe engellilerle ilgili ne yapmışlar, doğru mu, yanlış mı yapmışlar bunlara bakacağız” ifadelerini kullandı.

Vali Ahmet Kara’nın Rehabilitasyon Merkezi ziyaretine İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Osman Uçar, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, kurum amirleri de eşlik etti.