Endüstriyel bir araç olan ve buharlaştırıcının teknik adı olan evaporatör karışımları solüsyonları bir birinden ayrıştırmak için kullanılır. Kaynama noktasından sonra buharlaştırma aşamasında gerekli olan aracın farklı özelliğe sahip çeşitleri mevcuttur. Evaporatör sıvı çözeltiler için kullanılır.
Bütün çözelti ve solüsyonların genelinde su yanı H2O kullanıldığından dolayı evaporatör buharlaşması kolay olan suyu buharlaştırır aslında. Ürün olarak buharlaştırma yöntemi ile ayrıştırılan ve geride kalan evaporatör sayesinde elde edilir. Bileşen su dışında bir bileşen ise farklı alanda kullanılabilir ancak su ise buharlaşır ve atmosfere karışır.
Evaporatör Çeşitleri Var Mıdır?
Kullanım amacına göre katı, sıvı ve gaz buharlaştırması amacıyla çeşitleri mevcut olan evaporatör vantilatörlü, tüplü, rotary, fanlı, cebri konveksiyonlu, plakalı, çıplak borulu, sıvı soğutmalı, hava soğutmalı, çok ya da tek etkili, film görünümlü, kuru ve düşük sıcaklı evaporatör çeşitleri mevcut olup ürünün kullanım alanları bu doğrultuda seçilmektedir. Evaporatör çeşitleri enerji verimliliği için idealdir. Endüstriyel ve soğutma sistemlerinde kullanılan ana araçların ana malzemesidir.
Evaporatör Nerelerde Kullanılır?
Çeşitleri doğrultusunda seri üretim gerektiren kamyon, ısı pompaları, atık su tesislerinde, ilaç, gıda sanayisinde, enerji üretiminde, denizcilik sektöründe, kimya sektöründe, su depoları, dondurucular ve buzdolaplarında kullanılır ve son derece ekonomiktir. Klimalarda kullanılır.
Bu tip evaporatör havayı soğutma veya ısıtma ayrıştırıcısı olarak kullanılır. İçeriye ya da dışarıya akışkan sıvıyı vererek ortamın ısınmasını ya da soğumasını sağlayan ürün yoğunlaştırma işlevi de görür. Sıvıyı dönüştürmek için akışkana ya düşük basınç ya da yüksek basınç uygulamaya yarayan ürün bu nedenle kullanım alanlarına göre üretilir.
Evaporatör Özellikleri Nelerdir?
Evaporatör sıvıların buharlaşmasını sağlayarak ortamda tazelik, ferahlık ve temizleme işlemleri sağlarken üretilecek ürünün şekline ve özelliğine göre tasarlanır. Verimlilik sağlamak ana görevi olan ürünün kullanılacak alanda buharlaşma hızının değerine göre seçilmesi gerekir.
Kapasite ve boyut farklılıklarına göre üretilir. Bir klima ya da bir ısıtıcının evaporatör fiziksel özellikleri ve kapasitesi aynı olmayacaktır. Bakır ve çelik boru gibi iletkenliği yüksek madenlerden üretilir.
Evaporatör Tamir Edilir Mi?
Bakımı kolay olan ürünün yedek parça ve yaygın yetkili servis ağı mevcuttur. Tamir edilebilme özelliğine göre sanayide veya iklimlendirme de kullanılacak ürün tasarım esnasında dikkate alınmaktadır. Periyodik bakımı yapıldığı takdirde ürünün ömrü uzar.
Evaporatör Sistemde Nasıl Çalışır?
Öncelikle evaporatöre kompresörden geçerek gelen akışkan yoğunlaşır kondensere aktarılır sonrasında genleşme işlemi için valfe geçiş yapan akışkan evaporatöre geçerek akışkan likit gaza dönüşür ve böylelikle istenilen soğutma işlemi gerçekleşir. Bu işlem sensör aracılığı ile kontrol edilir.
Evaporatör işlemini daha iyi anlamak için bir gazlı çakmak örneği incelenebilir. Bu işlemler sırasına göre olur. Sıralama da her hangi bir sorun olur ise sensör aracılığı ile dikkat çekilir. Farklı nedenlere bağlı oluşabilecek sensör arızasında yetkili ve alanında uzman kişilerden destek almak gerekir.